Războiul administrației Trump cu mass-media. Președintele american suspendă fondurile pentru posturile publice NPR și PBS
0Preşedintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv prin care cere administratorului federal de investiţii în domeniul audiovizualului public (CPB) să înceteze finanţarea a două instituţii media publice americane, televiziunea PBS şi radioul NPR,, relatează AFP.

În text se arată că „nicio media nu se bucură de un drept la finanţare publică garantat de Constituţie".
Bugetul CPB a fost deja aprobat de către Congres până în 2027, făcând să planeze îndoială în privinţa aplicării efective a ordinului executiv care cere consiliului CPB să „anuleze finanţarea directă existentă în măsura maximă permisă de lege şi să refuze să ofere o finanţare viitoare".
Ordinul de joi al lui Trump vizează, de asemenea, suspendarea finanțării indirecte pentru NPR și PBS, solicitând CPB, Corporation for Public Broadcasting, care distribuie fonduri, să se asigure „că titularii de licențe și permise ale posturilor publice de radio și televiziune, precum și orice alți beneficiari ai fondurilor CPB, nu utilizează fonduri federale pentru NPR și PBS”.
Ordinul afirmă că, deşi finanţarea federală a mass-media a fost justificată la crearea CPB în 1967, aceasta a devenit astăzi - „într-un peisaj media bogat, divers şi inovator” - „depăşită, inutilă” şi „corozivă pentru aparenţa de independenţă jurnalistică”.
Corporația non-profit oferă finanțare pentru mai mult de 1.500 de posturi publice de radio și televiziune administrate la nivel local.
Peste 40 de milioane de americani ascultă săptămânal postul public de radio NPR, iar 36 de milioane urmăresc un post de televiziune local al reţelei PBS, conform estimărilor acestor media.
Directoarea NPR, Katherine Maher, apreciase în martie că postul public de radio va primi circa 120 milioane de dolari din partea CPB în 2025, „mai puţin de 5% din bugetul său”.
Directorii executivi ai acestor instituții au depus mărturie în fața Congresului luna trecută, în cadrul unei audieri aprinse în care republicanii i-au atacat pe aceștia pentru ceea ce ei consideră a fi prejudecăți liberale.
Administrația Trump a etichetat mai multe instituții din mediul academic și din industria media – inclusiv universitățile Harvard și Columbia – ca fiind de stânga, marxiste, părtinitoare și woke, și a amenințat cu tăieri de fonduri.
Donald Trump a cerut Congresului la sfârşitul lunii martie să pună capăt finanţării publice pentru aceste două instituţii media, pe care le-a descris drept „reţele oribile şi complet părtinitoare".
Administrația Trump a încercat să îânchidă Voice of America, Radio Free Asia și Middle East Broadcasting Networks, dar la sfârșitul lunii aprilie, un judecător federal a ordonat administrației Trump să oprească aceste demersuri.
Mai multe instituții media au relatat că Casa Albă intenționează să ceară Congresului să anuleze finanțarea de 1,1 miliarde de dolari pentru CPB, ceea ce ar reprezenta fonduri pe doi ani.