Miliardarul Richard Branson, numărătoarea inversă pentru cucerirea spaţiului cu Virgin Galactic FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgin galactic

În câteva ore, miliardarul Richard Branson intenţionează să zboare în spaţiu cu propria rachetă. Motoarele rachetei Unity SpaceShip Two vor fi pornite la ora 16:00, ora României. Mult-aşteptata lansare va avea loc la o bază aeriană din New Mexico. La bord se vor afla şase persoane - doi piloţi şi patru specialişti care fac parte din personalul Virgin Galactic, printre ei şi magnatul Richard Branson, fondatorul companiei.

 Primul zbor spaţial al Virgin Galactic cu echipaj complet în vehiculul VSS Unity, din care face parte şi fondatorul companiei, Richard Branson, a fost amânat 90 de minute din cauza condiţiilor meteorologice. 

Vehiculul este acum programat să fie lansat duminică, la ora României 17:30.

Pregătirile pentru lansare au fost amânate din cauza condiţiilor meteorologice înregistrate peste noapte la Spaceport America (New Mexico).

Racheta va fi transportată iniţial de un avion purtător. La o altitudine de 15.000 de metri îşi va continua zborul pe cont propriu spre spaţiul suborbital. Dacă lucrurile vor decurge confom planului, se va ridica la o altitudine maximă de 88 de kilometri deasupra Terrei. Echipajul va experimenta câteva minute de imponderabilitate, după care va reveni pe Pământ. VSS Unity va decola practic sub aripile avionului său purtător, VMS Eve. La o altitudine de aproximativ 15.000 de metri, Eve va „elibera” aeronava Unity, iar avionul spaţial îşi va croi propriul său drum spre spaţiul suborbital. 

Vor trece cel puţin 30 de minute până când nava purtătoare va ajunge la altitudinea de la care VSS Unity se va desprinde şi îşi va aprinde motorul de rachetă.

După ce va ajunge la o altitudine de aproximativ 90 de kilometri deasupra Pământului, Unity va pluti puţin în microgravitaţie. Faza de imponderabilitate - când nava ajunge în vârful traiectoriei sale suborbitale - va dura aproximativ patru minute.

virgin galactic

Apoi, aeronava se va întoarce şi va ateriza pe Spaceport America, baza aeriană a Virgin Galactic. Şi avionul purtător, VMS Eve, se va întoarce pe acelaşi aerodrom.

Cu totul, va fi o experienţă care probabil nu va dura mai mult de 90 de minute de la decolare. Virgin Galactic va avea o transmisiune în direct a misiunii pe care o puteţi urmări chiar aici:

Printre colegii de zbor ai lui Richard Branson se vor număra Beth Moses, astronaut instructor-şef  la Virgin Galactic, Colin Bennett, inginerul-şef de operaţiuni al Virgin Galactic, şi Sirisha Bandla, vicepreşedintele pentru afaceri guvernamentale şi operaţiuni de cercetare al companiei.

VSS Unity va fi pilotat de Dave Mackay şi Michael Masucci, iar C.J. Sturckow şi Kelly Latimer vor pilota avionul purtător VMS Eve.

Zborurile SpaceShipTwo ajung puţin sub linia Kármán, marca de altitudine de 100 de kilometri pe care mulţi cercetători o consideră limita de la care începe spaţiul.

VSS Unity a avut însă deja trei misiuni de testare, cu echipaj, la peste 80 km. Această altitudine este însă linia de demarcaţie pentru spaţiu recunoscută de NASA, armata americană şi Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA.

Înainte de toată această experienţă, au fost organizate 3 zboruri-test, toate finalizate cu succes.

Spre deosebire de SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, sau Blue Origin a lui Jeff Bezos, care plasează capsule cu oameni în vârful unor rachete lansate vertical, lansarea Virgin Galactic de duminică va fi orizontală.

Este utilizat un avion de transport modificat, numit WhiteKnightTwo, care va purta aeronava SpaceShipTwo. Aceasta din urmă este, în esenţă, un avion spaţial propulsat de o rachetă. Va fi dusă la înălţimea potrivită pentru a fi lansată: racheta se va aprinde şi avionul SapceShipTwo Unity se va îndrepta spre limita de unde începe spaţiul.

 Compania Virgin Galactic lucra pentru a obţine viteza şi altitudinea necesare pentru SpaceShipTwo atunci când a avut loc un accident fatal, în timpul unui zbor de testare în California, în 2014. SpaceShipTwo Enterprise - botezat aşa pentru că Richard Branson este un fan al serialului „Star Trek” - s-a rupt în bucăţi la scurt timp după aprinderea motorului său. Copilotul a murit şi pilotul a fost grav rănit.

Au urmat o anchetă şi întârzieri cu proiectul, dar Virgin Galactic a reuşit să-şi reia zborurile de testare cu un nou SpaceShipTwo, VSS Unity, în decembrie 2016.

Ultimii cinci ani au fost cu mai mult noroc pentru Virgin Galactic. VSS Unity şi-a depăşit predecesorul, transportând-o pe Beth Moses ca primă persoană în cabina de pasageri, în 2019. 

Zborul de duminică este tot un zbor de testare. Este pentru prima dată când în cabina pasagerilor vor fi patru persoane.

După ce Unity se va întoarce la sol, compania mai plănuieşte cel puţin încă două zboruri de testare înainte de a lua în considerare posibilitatea de a pune la bord pasageri contra cost, probabil nu mai devreme de 2022.

virgin galactic

O veste bună a primit şi Richard Branson din partea specialiştilor în urma controalelor medicale. Aceştia i-au spus miliardarului, care va împlini în curând 71 de ani, că este apt să zboare. ”În ultimii 17 ani m-am ocupat că mă menţin în formă, să fiu sănătos. Am făcut mult kitesurfing, antrenamente cu greutăţi, ciclism extrem şi tot felul de antrenamente care au simulat un zbor, testându-mi astfel corpul. “Ne simţim grozav! În spatele nostru puteţi vedea ‘nava mamă’ şi nava propriu-zisă care ne va duce în spaţiu, fiind ataşată de nava-mamă. Suntem pregătiţi de lansare. Sarisha lucrează pentru Virgin Galactic şi este una dintre persoanele care va veni cu noi în spaţiu. Visul ei de-o viaţă a fost să devină un astronaut”, a declarat  Richard Branson.

La bordul avionului spaţial suborbital se va afla pentru prima dată un efectiv complet: doi piloţi, trei angajaţi ai Virgin Galactic şi Richard Branson, fondatorul miliardar al companiei.

Unul dintre pasageri, Beth Moses, instructor-şef pentru astronauţi la Virgin Galactic, va face această călătorie pentru a doua oară. Dar vedeta spectacolului va fi Richard Branson, miliardarul în vârstă de 70 de ani, care a investit 16 ani din viaţă şi peste 1 miliard de dolari pentru a face, în sfârşit, scurta călătorie până la marginea spaţiului. E visul lui din copilărie. Vrea să experimenteze imponderabilitatea şi să privească Pământul aşa cum au făcut-o doar câteva sute de alţi oameni, profesionişti ai spaţiului. Branson va fi însă primul om care ajunge în spaţiu fără o pregătire prealabilă în domeniu: va fi primul turist spaţial. 

Sir Richard Charles Charles Nicholas Branson, născut la 18 iulie 1950, este om de afaceri, investitor, filantrop britanic. În anii 1970 a fondat grupul Virgin, care astăzi controlează peste 400 de companii din diverse domenii.

Se numără printre cei mai bogaţi oameni din Regatul Unit, cu o avere estimată de Forbes, în iulie 2021, la 5,7 miliarde de dolari.

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari ai lumii, atrăgând atenţia cu stilul lui de viaţă excentric. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în 2007 a sărit de pe acoperişul Casino Palms din Las Vegas pentru a marca zborul inaugural al companiei  sale aeriene Virgin America.

Richard Branson a dovedit veleităţi de antreprenor încă de la o vârstă fragedă. Primul său proiect de afaceri, la vârsta de 16 ani, a fost o revistă numită Student. În 1970, a înfiinţat o afacere de vânzări de discuri prin poştă. În 1972, a deschis un lanţ de magazine de discuri, Virgin Records - cunoscut ulterior sub numele de Virgin Megastores. Marca „Virgin” a lui Branson a crescut rapid în anii 1980, când a înfiinţat compania aeriană Virgin Atlantic şi a extins eticheta muzicală Virgin Records.

În 2004, a fondat compania de zboruri spaţiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul spaţial suborbital SpaceShipTwo, conceput pentru turismul spaţial.

250 de mii de dolari costă un bilet şi deja peste 600 de persoane, care vor să vadă Terra din spaţiu, şi-au achiziţionat unul. Doritorii de turism spaţial vor mai avea o opţiune.

Pe 20 iulie, data celei de-a 52-a aniversări a primei aselenizări, compania Blue Origin, deţinută de cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, va trimite în spaţiu propria capsulă. La bordul ei se va afla atât magnatul, cât şi fratele său, un câştigător anonim şi o doamnă de 82 de ani. Racheta se va înălţa mai mult decât cea a lui Richard Branson, de duminică. Va atinge puţin peste 100 de kilometri altitudine deasupra Terrei.

Leroy Chiao, fost astronaut NASA: “Fie că zbori la o altitudine de 80 de kilometri, fie că zbori la o altitudine de 100 de kilometri, te vei afla în spaţiu. Nu vei sesiza diferenţa dintre cele două altitudini. Însă, niciunul dintre aceste vehicule nu va ajunge pe orbită. Ele vor ajunge doar în spaţiul suborbital, după care vor reveni pe Pământ. ” 

Şi compania Space X a lui Elon Musk are programat un zbor asemănător în luna septembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite