Joe Biden îi acuză pe republicani că „subminează” dreptul la vot şi „atacă democraţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Joe Biden, vizat de activişti ai drepturilor civice, îi acuză pe republicani de un „atac împotriva democraţiei” prin faptul că încearcă să „submineze” dreptul de vot în Statele Unite, relatează AFP.

Preşedintele democrat a susţinut un discurs deosebit de energic la Philadephia, oraşul în care s-au născut Declaraţia de Independenţă şi Constituţia americane, în contextul în care nu poate contracara o multiplicare a unor restricţii, prin legislaţie, în state aflate sub controlul republicanilor.

„America trăieşte în prezent (...) o tentativă de subminare şi de suprimare a dreptului de vot”, a denunţat Biden, care se pronunţă împotriva unui „atac împotriva democraţiei, un atac împotriva libertăţii”.

El a evocat „cea mai importantă încercare a democraţiei noastre de la Războiul de Secesiune”, în secolul al XIX-lea.

Legile sau proiectele de lege vizate de Biden au ca scop, sub pretextul luprei împotriva fraudei, să complice accesul la urne al minorităţilor, şi mai ales al afroamericanilor, care votează în mod istoric cu democraţii.

Începând din ianuarie, acest proces s-a accelerat, iar 17 state au adoptat 28 de legi electorale restrictive, iar alte zeci de proiecte de lege sunt în curs de examinare, potrivit Brennan Center for Justice.

În Texas, un proiect de lege tocmai a provocat o criză politică făţişă.

Zeci de aleşi democraţi au părăsit acest stat de urgenţă, luni, cu scopul de a împiedica adoptarea unei legi pe care o doreşte majoritatea republicană în Congresul texan.

„Mare minciună”

Acest proiect de lege texan, la fel ca texte deja adoptate în Georgia şi Florida, interzice, de exemplu, votul în "drive-in" - prin care alegătorul îşi depune votul de la geamul maşinii - şi instaurează numeroase restricţii cu privire la programul votului şi la votul prin corespondenţă.

Accesul la vot - un subiect care traversează viaţa politică americană de la marile mişcări în favoarea drepturilor civice din anii '50 şi '60, a revenit în prim-planul scenei la ultimele alegeri prezidenţiale.

Fostul preşedinte Donald Trump şi susţinătorii săi continuă - fără să prezinte absolut nicio probă - să clameze că victoria lui Joe Biden este rezultatul unei fraude electorale masive.

Preşedintele democrat l-a criticat în trecere pe predecesorul său, care continuă să revendice o victorie.

„O mare minciună... Este doar atât: o mare minciună”, a declarat Biden.

„În Statele Unite, atunci când pierzi accepţi rezultatul, respecţi Constituţia”, a subliniat el.

Bătălia dreptului la vot se poartă la nivelul statelor, însă are loc în justiţie, prin recursuri şi jurisprudenţă.

Curtea Supremă americană a validat la începutul lui iulie reforme electorale controversate în Arizona.

În plan federal, administraţia Biden are însă, pentru moment, o marjă de manevră redusă.

Biden a îndemnat la formarea unei „coaliţii” a bunăvoinţei şi a promis o consolidare a efectivelor Departamentului Justiţiei, care contestă la tribunal noua legislaţie restrictivă.

Însă, în plan legislativ, democraţii au, pentru moment, mâinile legate.

Joe Biden a îndemnat Congresul să restabilească „puterea iniţială” a unei legislaţii care a apărut în cadrul luptei pentru drepturi civice - „Voting Rights Act” din 1965 -, o lege erodată de jurisprudenţa Curţii Supreme.

Senatorii republicani blochează, însă, orice tentativă legislativ în acest sens.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite