În Congresul american încep astăzi audierile pe tema eventualei implicări a Rusiei în campania electorală a lui Donald Trump. Ce a spus directorul FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii din Congresul Statelor Unite spune că nu sunt dovezi privind vreo implicare nepermisă a Rusiei în campania electorală a preşedintelui Donald Trump de anul trecut.

  Pe baza „a tot ce am văzut până acum - nici o dovadă de implicare”, a spus Devin Nunes într-o apariţie la televiziunea „Fox News”.   

Preşedintele Comisiei din Camera Reprezentanţilor care supervizează activitatea serviciilor de informaţii a afirmat luni că la reşedinţa din Trump Tower a lui Donald Trump nu au fost amplasate dispozitive de ascultare, dar a adăugat că e posibil ca în cazul actualului preşedinte să fi fost folosite alte metode de supraveghere, transmit Reuters şi CNN. 

 "Ca să fie clar, ştim că nu au existat dispozitive de ascultare la Trump Tower. Există însă posibilitatea ca alte metode să fi fost folosite pentru monitorizarea preşedintelui Trump şi a asociaţilor lui", a spus republicanul Devin Nunes, preşedintele Comisiei permanente speciale pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Republicanul a mai spus că "numeroşi" actuali şi foşti oficiali americani au dezvăluit informaţii clasificate şi că forul pe care îl conduce urmăreşte identificarea şi aducerea lor în faţa justiţiei. 

Presupusele legături ale echipei Trump cu Rusia sunt unul din principalele subiecte ale audierii organizate luni de comisia pentru informaţii a Camerei reprezentanţilor la care sunt chemaţi să ofere răspunsuri directorul FBI, James Comey, şi colegul său de la Agenţia naţională de securitate a SUA (NSA), Mike Rogers. James Clapper şi fostul director al CIA, John Brennan, se numără între foştii responsabili americani aşteptaţi la o a doua audiere, prevăzută pentru 28 martie, în aceeaşi comisie. 

Directorul FBI, James Comey, a confirmat pentru prima dată oficial luni, în cursul unei audieri în Congres, că Biroul de Investigaţii anchetează presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016, relatează BBC News.

„Practica noastră este să nu confirmăm existenţa anchetelor în curs”, a spus şeful FBI. „Însă, în circumstanţe neobişnuite, în care este în interesul public”, le anunţăm, a adăugat el.

„Am fost autorizat de Departamentul de Justiţie să confirm că FBI, în cadrul misiunii noastre de contrainformaţii,anchetează eforturile Guvernului rus de a interfera cu alegerile din 2016, iar acest lucru include anchetatarea naturii oricăror legături între persoane associate echipei de campanie a lui Trump şi Guvernul rus şi dacă a existat o coordonare între echipa de campanie şi eforturile Rusiei”, a anunţat oficialul, precizând că, la fel ca în cazul oricărei anchete de acest fel, agenţii vor evalua şi dacă a fost comisă vreo infracţiune.

Comey a descris ancheta drept „deschisă, în curs”.

Directorul FBI a atras atenţia, în cursul audierii, şi că scurgerile de informaţii secrete reprezintă o infracţiune.

Directorul FBI James Comey l-a contrazis luni pe preşedintele Donald Trump, care îl acuzase în urmă cu două săptămâni, pe Twitter, pe Barack Obama că a plasat Trump Tower sub ascultare în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, scrie AFP.

"Departamentul de Justiţie nu are informaţii care să susţină aceste tweeturi", a declarat James Comey, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

"Niciun preşedinte nu ar putea" să ordone astfel de interceptări, a explicat el, subliniind "rigoarea" procedurilor juridice pentru a intercepta cetăţenii americani, care implică semnătura unui judecător specializat.

Directorul NSA, amiralul Mike Rogers, a negat şi el, ulterior, că Washingtonul ar fi putut cere serviciilor britanice de informaţii să-l spioneze pe Donald Trump, aşa cum a insinuat un comentator conservator, preluat apoi de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, săptămâna trecută.

"Nu am văzut nimic de acest gen la NSA şi nimeni nu ne-a cerut să efectuăm o astfel de activitate", a declarat Mike Rogers, în cursul aceloraşi audieri.

Şeful NSA a subliniat că o astfel de cerere ar fi prejudiciat legăturile dintre Londra şi Washington.

Londra a caracterizat săptămâna trecută drept "ridicol" să îţi imaginezi că Barack Obama a cerut serviciilor britanice să-l spioneze pe Donald Trump.

Preşedintele Donald trump a scris, luni, pe Twitter, că afirmaţiile privind legături între administraţia Trump şi Rusia nu sunt decât un complot al Partidului Democrat, de opoziţie. 

"Democraţii au inventat şi promovat povestea cu Rusia ca scuză pentru campania lor groaznică", a scris Trump, în replică la acuzaţiile privind influenţa pe care ar fi exercitat-o oficiali ruşi asupra campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, finalizată cu instalarea sa la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

El a amintit şi că fostul director pentru informaţii naţionale James Clapper a afirmat duminică într-un interviu televizat că nu are cunoştinţă de existenţa unor dovezi ale legăturilor dintre Trump ori echipa sa şi Rusia.

"James Clapper şi alţii au subliniat că nu există dovezi că preşedintele SUA a complotat cu Rusia. Această poveste este o ŞTIRE FALSĂ şi toată lumea ştie acest lucru!", a mai transmis Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite