Elicopterul Black Hawk s-ar fi abătut de la traiectoria de zbor. Un incident similar avusese loc cu o zi în urmă
0E posibil ca elicopterul implicat în coliziunea mortală de miercuri să se fi aflat în afara traiectoriei aprobate, zburând la o altitudine mai mare decât cea permisă și la cel puțin 800 de metri de ruta prevăzută, a relatat The New York Times, citând patru persoane informate dar care nu sunt autorizate să vorbească oficial.

Această abatere, dacă se confirmă, ridică serioase îngrijorări cu privire la respectarea reglementărilor de zbor în momentele premergătoare accidentului. Teoria a fost menționată joi de senatorul de Illinois Tammy Duckworth, veteran al armatei americane care a fost pilot pe Black Hawk în timpul războiului din Irak, după informarea din partea Administrației Federală a Aviației.
„Acest Black Hawk era sub incidența regulilor vizuale de zbor, trebuia să asigure separarea cu aeronava la aterizare, ei erau responsabili pentru asta”, a declarat Duckworth pentru CNN, care a subliniat că se impune să se stabilească dacă elicopterul se afla pe ruta planificată.
Pe de altă parte, experții în aviație se tem că pilotul elicopterului ar fi apreciat greșit poziția avionului American Airlines, confundând o lumină strălucitoare și în mișcare pe cerul nopții cu aeronava pe care a fost instruit să o aibă în vedere.
„Vedem că sunt și alte lumini în zonă, în special o lumină strălucitoare de la o altă aeronavă, când turnul de control aerian a întrebat pilotul elicopterului: „Aveți avionul în raza voastră vizuală?”, a explicat vineri pentru CNN Mary Schiavo, analist în aviație și fost inspector general al Departamentul Transporturilor.
„Prima oară când am urmărit acel videoclip, m-am concentrat pe lumina în mișcare, nu pe lumina staționară, care de fapt nu era staționară. Este doar o chestiune de perspectivă. Mă term că pilotul elicopterului s-ar fi putut concentra asupra luminii mai strălucitoare, în mișcare și a confundat-o cu avionul pe care trebuia să-l urmărească”, a adăugat ea.
Zborul pe timp de noapte prezintă provocări pentru piloți, a spus Schiavo: „Când zbori noaptea, te axezi în principal pe luminile în mișcare și trebuie să fii conștient că îți pot distrage atenția”.
„Elicopterul se afla pe ruta de zbor obișnuită pentru elicoptere în Washington, DC, dar s-ar putea să se fi aflat mult prea sus – posibil nu la altitudinea prevăzută sau la altitudinea tipică pentru astfel de operațiuni, care este sub cea prevăzută pentru aterizare”.

Un incident similar dar care a fost evitat a avut loc cu o zi în urmă
Un avion de pasageri a fost nevoit să anuleze aterizarea pe Aeroportul Naţional Reagan din Washington DCmarți, cu o zi înainte ca zborul American Airlines 5342 să se ciocnească în aer cu un elicopter.
Zborul Republic Airways 4514 a fost silit să amâne aterizarea după ce un elicopter a apărut în preajma traiectoriei sale de zbor, a arătat o înregistrare audio de la controlul traficului aerian surprinsă marți, a relatat Washington Post.
Datele Flightradar arată că avionul ce venea din Windsor Locks, Connecticut, a fost nevoit să ia altitudine la scurt timp după ce a coborât pentru a se pregăti de aterizare pe Aeroportul Național Reagan. În cele din urmă a aterizat în siguranță.
Un raport preliminar a arătat că personalul de control al traficului aerian de la aeroport „era anormal pentru ora și volumul traficului”.
În mod normal, doi controlori ar dirija elicopterele și avioanele, întrucât personalul folosește două frecvențe radio diferite pentru a comunica cu piloții.
Dar la momentul accidentului, un singur controlor dirija traficul.
Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) va analiza o gamă largă de posibile cauze ale coliziunii.
Potrivit NTSB, vor fi analizate date legate de piloți, aparate și mediu, pentru a determina cauza coliziunii, iar un raport preliminar este așteptat în 30 de zile.
Soldații din elicopterul Black Hawk implicat în accidentul de miercuri făceau parte Batalionul 12 de Aviație al Armatei. Pilotul instructor care efectua o misiune de antrenament avea aproximativ 1.000 de ore de zbor, iar copilotul care era evaluat avea aproximativ 500 de ore, potrivit oficialului armatei SUA Jonathan Koziol, expert în aviație.
Piloții relatează despre experiențe similare cu elicoptere
Noaptea „lumina te poate dezorienta” astfel încât să ai impresia că vezi altceva decât în realitate, a relatat pentru Reuters pilotul comercial american Rick Redfern, care spune că a evitat o coliziune cu un elicopter al Gărzii de Coastă deasupra râului Potomac în urmă cu 10 ani.
Controlorii traficului aerian l-au avertizat cu promptitudine pe pilotul elicopterului, iar Redfern a spus că a apelat la manevre de evitare pentru a preveni un potențial dezastru, iar asta în timpul zilei, când vizibilitatea este mult mai mare.
Avioanele care se apropie de aeroport trebuie să urmeze o traiectorie zbor precisă și îngustă pentru a evita spațiul aerian restricționat din jurul Casei Albe și Pentagonului aflate în vecinătate.
„Acea întoarcere dinspre est de-a lungul râului pentru a face virajul spre pista 33 este foarte, foarte îngustă”, a explicat Redfern, referindu-se la aceeași pistă de aterizare spre care se îndrepta avionul American Airlines înainte de a intra în coliziune cu elicopterul militar american.
Șapte piloți americani au declarat pentru Reuters că aterizarea pe aeroportul Reagan vine cu mari provocări din cauza spațiului de zbor aglomerat, dar și din pricina faptului că piloții comerciali nu pot cu comunica direct cu aeronavele militare, care operează pe alte frecvențe radio. Aeroportul dispune, de asemenea, de piste mai scurte, inclusiv pista 33, care este în general rezervată aeronavelor de mai mici dimensiuni, a spus unul dintre cei șapte piloți.
Pentru piloți, asta înseamnă că trebuie să traverseze un spațiu aerian îngust, întrucât nu pot traversa țărmul estic al râului Potomac, dat fiind că aeroportul este folosit în mod regulat de armată pentru antrenament, au spus aceștia.
Elicopterul Black Hawk al Armatei SUA implicat în coliziune se afla într-un zbor de antrenament și zbura la o altitudine de aproximativ 91 de metri în momentul prăbușirii, potrivit datelor FlightRadar24.
Pentru a evita coliziunile cu alte aeronave, piloții se bazează pe sistemul de avertizare a traficului și de evitare a coliziunilor cunoscut drept TCAS, care oferă instrucțiuni piloților precum să urce sau să coboare, să vireze la stânga sau la dreapta.
Da când un avion ajunge la aproximativ 335 de metri, TCAS încetează să mai dea intrucțiuni.
„Pur și simplu nu există suficient spațiu de manevră sub această înălțime”, a declarat John Nance, expert în siguranța aviației și fost pilot de linie.