Donald Trump, fericit că Putin l-a lăudat: „Îmi place că a spus asta”

0
Publicat:

Fostul președinte american a făcut aceste declarații într-un interviu acordat NBC după ce i s-a spus că Putin i-a aprobat poziția față de invazia Rusiei.

Vladimir Putin și Donald Trump FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin și Donald Trump FOTO EPA-EFE

Lui Donald Trump i-a plăcut să audă că a atras laude din partea liderului rus Vladimir Putin, a declarat fostul președinte american și favorit la nominalizarea republicană la Casa Albă în 2024, scrie theguardian.com.

Când i s-a spus, în timpul unui interviu înregistrat cu noua moderatoare a emisiunii Meet the Press de la NBC, Kristen Welker, că Putin i-a lăudat poziția sa privind invazia Rusiei în Ucraina, Trump a răspuns: "Îmi place că a spus asta. Pentru că asta înseamnă că ceea ce spun eu este corect".

Acțiunea în justiție împotriva lui Trump arată "putreziciunea" politicii americane, a spus Putin.

Comentariile lui Trump la adresa lui Welker - difuzate vineri de NBC pentru a promova interviul cu fostul președinte, programat să fie difuzat duminică dimineață - au atras condamnări din partea unor cercuri politice. Într-o postare pe X, fostul Twitter, grupul Republicanii împotriva lui Trump a distribuit un clip cu comentariile sale despre Putin către Welker și a scris celor aproape jumătate de milion de urmăritori ai săi: "Un vot pentru Trump este un vot împotriva Americii".

Una dintre temele principale în timpul singurului mandat al lui Trump în Biroul Oval s-a axat pe amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, pe care le-a câștigat.

Înainte de interviul de duminică, Putin a aprobat lăudăroșeniile repetate ale lui Trump că ar putea pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina în câteva ore dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

"Domnul Trump spune că va rezolva toate problemele arzătoare în câteva zile, inclusiv criza ucraineană", a declarat Putin la un forum economic desfășurat recent în Rusia. "Nu putem să nu ne bucurăm de acest lucru".

Lăudăroșenia lui Trump pe această temă i-a atras ironiile adversarilor săi republicani și democrați, spunând că aceasta ar presupune o capitulare în fața cererilor lui Putin, ale cărui forțe au invadat Ucraina în februarie 2022. Dar, în conversația cu Welker, Trump și-a dublat poziția, spunând că pur și simplu i-ar aduce pe Putin și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, "într-o cameră și aș obține o înțelegere".

Întrebat de Welker de detalii cu privire la modul exact în care ar aduce o concluzie rapidă la războiul din Ucraina, Trump a refuzat să răspundă, spunând: "Nu, nu, nu: "Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere".

"Adică, nu poți spune cu adevărat ce anume vei face", i-a spus Trump lui Welker, potrivit NBC. "Dar i-aș spune anumite lucruri lui Putin. I-aș spune anumite lucruri lui Zelenski".

Welker i-a remarcat lui Trump că bombele rusești au distrus maternitățile, iar forțele aflate sub comanda lui Putin au atacat în mod deliberat civili. În plus, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război în legătură cu răpirea copiilor ucraineni.

"Totul este teribil", i-a spus Trump lui Welker.

Trump se confruntă cu peste 90 de acuzații penale în patru rechizitorii separate care îl acuză de subminarea alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața rivalului său democrat Joe Biden, de păstrarea de informații clasificate după ce a devenit președinte și de plata unor sume de bani pentru tăinuire către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Cazurile civile cu care se luptă includ un proces de 250 de milioane de dolari intentat de procurorul general din New York afacerilor sale, precum și o plângere pentru defăimare care rezultă dintr-o acuzație de viol pe care un judecător a considerat-o ca fiind "substanțial adevărată".

Cu toate acestea, Trump neagă orice abatere și a încercat să se prezinte ca fiind victima unei persecuții politice. De asemenea, el își menține un avans substanțial în sondajele naționale și în sondajele din statele-cheie în ceea ce privește alegerile primare republicane pentru președinția din 2024.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite