Departamentul de Stat a găsit România pe rutele traficului de persoane
0România reprezintă o ţară sursă, de tranzit şi destinaţie pentru victime ale traficului de persoane, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american.
Traficul de persoane rămâne o problemă pentru România, care nu îndeplineşte standardele minime în materie de combatere a acestui flagel, atrage atenţia diplomaţia americană în raportul „Traficul de persoane - 2017“. Raportul mai menţionează că ţara noastră depune eforturi în contracararea acestei probleme.
Muncă forţată şi prostituţie
„După cum s-a raportat în ultimii cinci ani, România reprezintă o ţară sursă, de tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii supuşi muncii forţate şi pentru femei şi copii victime ale reţelelor de proxenetism“, semnalează Departamentul de Stat american.
Potrivit raportului, bărbaţi, femei şi copii din România sunt „exploataţi în agricultură, în construcţii, în servicii casnice, hoteluri şi întreprinderi“. De asemenea, unii sunt „forţaţi să cerşească în România şi în alte ţări europene“.
Diplomaţia americană subliniază că ţara noastră nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi pentru ameliorarea luptei împotriva acestui flagel.
„Instituţiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depun eforturi în acest sens, (care sunt, n. red.) mai mari comparativ cu perioada monitorizată anterior“, arată raportul.
Deficienţele şi realizările României
Deficienţele României constau în lipsa specializării judecătorilor pentru cazuri de trafic de persoane şi în faptul că asistenţa guvernamentală acordată victimelor rămâne limitată. Majoritatea victimelor rămân neprotejate, fără acces la servicii speciale, expuse riscului repetării traumelor, avertizează Departamentul de Stat american.
În schimb, raportul remarcă creşterea eforturilor în aplicarea legilor privind combaterea traficului de persoane şi a colaborării instituţiilor guvernamentale cu organizaţiile nonguvernamentale preocupate de această problemă.
România este inclusă în categoria a doua a ţărilor ale căror instituţii nu respectă încă standardele minime în materie de combatere a traficului de persoane, alături de Afganistan, Albania, Brazilia, Egipt, Grecia, Iordania sau Turcia.
Statele Unite, Australia, Coreea de Sud, Israelul şi ţările vest-europene fac parte din categoria celor care respectă standardele minime în contracararea traficului de persoane.
Raportul mai conţine şi categoria „a doua - sub supraveghere“, adică ţările cu un număr mare de victime, dar care depun eforturi pentru atingerea standardelor minime. Algeria, Bangladesh, Bulgaria, Camerun, Irak, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova fac parte din această categorie.
Ţările care nu respectă standardele în materie de combatere a traficului de persoane şi nici nu depun eforturi în acest sens sunt incluse în ultima categorie. Belarus, Burundi, China, Iran, Rusia şi Siria sunt câteva dintre ţările plasate în acest rang.
Recomandări pentru ţara noastră
România este îndemnată să-şi amelioreze serviciile de asistenţă pentru victime, să intensifice finanţarea ONG-urilor implicate în problema traficuluide persoane, să sporească investigarea şi condamnarea traficanţilor, inclusive a oficialilor complici, să acorde o atenţie mai mare specializării poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor şi să lanseze demersuri pentru depistarea categoriilor vulnerabile.