Cum va influența atacul asupra lui Donald Trump campania electorală. Se va adânci America în violență?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparenta tentativă de asasinare asupra fostului președinte Donald Trump i-a indignat, electrizat și încurajat pe republicani, care par să fi preluat salutul cu pumnul strâns al lui Trump, gest făcut de miliardar imediat după împușcături, în timp ce echipele de protecție și pază încercau să-l scoată din perimetru, scrie Politico.

Donald Trump  foto   Profimedia jpg

La câteva minute după tentativa de asasinare asupra lui Trump la mitingul din Butler, Pennsylvania, furia republicanilor față de atac s-a transformat în admirație față de reacția instinctivă a miliardarului și apoi în bucurie față de curajul său, față de sfidarea sa.

Văzând, de asemenea, o oportunitate în eveniment, senatorul republican Mike Lee (Utah) s-a alăturat lui Robert O’Brien, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, pentru a-i cere lui Biden să renunțe la toate acuzațiile federale împotriva fostului președinte.

Chiar și copiii lui Trump au răspuns imediat după atac mai degrabă cu un sentiment de triumf decât de șoc. „Nu va înceta niciodată să lupte pentru a salva America”, a postat online Donald Trump Jr., cu o fotografie a tatălui său, cu pumnul ridicat, cu fața însângerată și înconjurat de agenții Secret Service cu un steag american pe fundal.

Simbolismul este adesea mai important decât substanța

Cu toate acestea, viteza și intensitatea reacției au reflectat, de asemenea, furia clocotitoare pe care atât de mulți loiali ai lui Trump au simțit-o cu mult înainte ca fostul președinte să fie victima unei tentative de asasinat. Susținătorii săi consideră că a fost urmărit de guvern într-o manieră demnă de un lider al opoziției din țările totalitare și că, așa cum a spus Vance, acesta a fost rezultatul inevitabil al faptului că America a cedat în fața tacticilor lumii a treia. Faptele - în special reticența inițială a administrației Biden de a formula acuzații împotriva predecesorului său - nu reflectă aceste afirmații, dar ele s-au infiltrat adânc în dreapta americană.

S-ar putea să fi fost șocant pe moment, dar a existat un motiv pentru care atât de mulți republicani s-au gândit să posteze rapid fotografiile cu un Trump stropit de sânge: Acestea se vor dovedi puternice din punct de vedere politic.

În campanii, percepția se poate transforma rapid în realitate, iar simbolismul este adesea mai important decât substanța. Imaginile și filmele cu Trump adunând mulțimea vor fi probabil imaginea de durată a acestor alegeri și poate a întregii sale cariere politice.

Chiar înainte de dezbaterea catastrofală a președintelui Biden de luna trecută, Trump a candidat pe o platformă de forță, prezentându-se ca o figură puternică din punct de vedere politic împotriva unui președinte în exercițiu slab și îmbătrânit. Convenția de nominalizare republicană de săptămâna viitoare îi va oferi lui Trump o primire de erou și o audiență pe măsura unui lider de partid care a avut de-a face cu moartea.

"Pumnul ridicat va deveni simbolul iconic al convenției", a prezis Mike Murphy, strateg de lungă durată al Partidului Republican.

Fostul președinte se va bucura probabil de un efect de torent în sondajele imediate, cu mai mulți independenți care se vor îndrepta probabil spre el. "Va exista o compasiune americană bună, de modă veche, pentru Trump", a prezis Murphy, care se opune campaniei fostului președinte.

Ceea ce este mai puțin clar este dacă atacul grăbește apelurile democraților pentru ca Biden să se retragă din cursă. Majoritatea democraților aleși au reacționat la împușcături denunțând violența politică și puțini au dorit să discute despre modul în care aceasta ar putea avea ecou în campanie.

Se va adânci America în violență?

"Adevărata întrebare din această seară est care sunt implicațiile pentru țara noastră, ne vom retrage sau ne vom adânci în diviziune și violență?", a declarat David Axelrod, strategul campaniei democraților.

Nu a fost singura persoană care s-a întrebat, sau s-a temut, de aceeași întrebare.

"O fracțiune de centimetru și ar fi fost mort", a declarat Karl Rove. "Să supraviețuiască acelui moment și să reacționeze așa cum a făcut-o, este un moment iconic. Dar ceea ce mă îngrijorează este: Va fi punct și de la capăt, sau intrăm într-o perioadă ca cea din 1963 până în 1981?"

De la uciderea lui Kennedy până la atentatul asupra vieții lui Ronald Reagan, după două luni de președinție, au existat o serie de asasinate politice și două tentative de împușcare a președintelui de atunci Gerald Ford.

Comgresmanul republican Guy Reschenthaler a declarat: "Marea mea îngrijorare este că acesta nu este un caz izolat și că vom asista la mai multe violențe politice".

„Luptă! Luptă! Luptă!“ Susținătorii transformă împușcăturile lui Trump în marfă de campanie

Tricouri cu imaginea sfidătoare a lui Donald Trump însângerat, cu pumnul în aer, se răspândesc pe internet și în magazine, la doar câteva ore după ce fostul președinte american a supraviețuit unui atentat la viața sa în timpul unui miting de campanie. A suferit doar o rană ușoară , dar a primit mult sprijin politic.

Împușcăturile care l-au vizat sâmbătă pe liderul republican la un miting din Pennsylvania s-au soldat cu un susținător mort și doi grav răniți, a precizat Secret Service într-un comunicat. Trump sângera din urechea dreaptă când a fost scos de pe scenă după atac. Atacatorul, un bărbat în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat mortal imediat de agenții Secret Service.

Susținătorii lui Trump încearcă deja să profite de tentativa de asasinat pentru a mobiliza sprijin pentru candidatura sa la realegere - și să facă bani, scrie Politico.

The HodgeTwins, un creator de conținut, a făcut publicitate pe X cu fotografii cu tricouri cu mesajul „Luptă! Luptă! Luptă!" , promițând că „100% din profiturile din această marfă merg către campania lui Trump”.

O altă imagine promoțională a arătat un bărbat purtând o cămașă cu mesajul: „Shooting Makes Me Stronger”. Un altul cu mesajul :„Nu mă voi opri niciodată”.

Caffeine & Kaspa, un utilizator de X din Florida, care se descrie ca fiind un „fanatic Tesla” și un „investitor cripto,” are și mai multă marfă. „Cămașă cu Trump cu pumnul în aer! Are, de asemenea, căni, autocolante și multe altele!”

Tendința nu s-a limitat la SUA. Tricourile au ajuns deja la vânzare într-un magazin din Yiwu , China, și la mai mulți vânzători chinezi online .

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite