Cel mai mare risc de utilizare a armelor nucleare în Ucraina a fost în toamna lui 2022. SUA au avertizat Rusia, dezvăluie jurnalistul Bob Woodward

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au avut informații cu privire la „conversații extrem de sensibile și credibile în interiorul Kremlinului”, conform cărora președintele rus Vladimir Putin lua în considerare la modul serios să folosească arme nucleare în Ucraina, pentru a evita pierderi majore pe câmpul de luptă, a dezvăluit jurnalistul Bob Woodward, în noua sa carte, „War”, relatează AP.

Vladimir Putin amenință constant că va folosi arme nucleare în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK
Vladimir Putin amenință constant că va folosi arme nucleare în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Evaluările serviciilor de informații ale SUA indicau o probabilitate de 50% ca Putin să folosească arme nucleare tactice în eventualitatea în care forțele ucrainene i-ar împrejmui pe cei 30.000 de soldați ruși din orașul sudic Herson.

Cu doar câteva luni înainte, în nord-est, trupele ucrainene îi luaseră prin surprindere pe ruși recucerind Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, și erau pe punctul de a recupera și orașul Herson, situat strategic pe râul Nipru, nu departe de Marea Neagră.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, era îngrozit de rapoartele serviciilor de informații – pe baza celor mai bune surse și metode – la sfârșitul lunii septembrie 2022, la șapte luni după invazia rusă în Ucraina, se arată în carte. Informația a alarmat administrația Biden, în condițiile în care probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare sărise de la 5% -10% la 50%.

Potrivit relatării lui Woodward, președintele Joe Biden i-a cerut lui Sullivan să „intre pe linie cu rușii. Spune-le ce vom face drept răspuns”.

Instrucțiunile președintelui american a fost să recurgă la un limbaj suficient de amenințător, dar moderat, spune cartea. Totodată, Biden l-ar fi contactat direct Putin, avertizându-l cu privire la „consecințe catastrofale” în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare.

SUA au avertizat Rusia în privința folosirii armelor nucleare în Ucraina

Într-o altă conversație aprinsă prezentată în cartea lui Woodward, secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a confruntat pe omologul său rus, Serghei Șoigu, în octombrie 2022.

„Știm că vă gândiți să utilizați arme nucleare tactice în Ucraina”, i-a spus Austin, potrivit lui Woodward. „Orice utilizare a armelor nucleare, la orice scară, împotriva oricui ar fi percepută de Statele Unite și de lume drept un eveniment transformator. Nu există o scară a armelor nucleare pe care noi sau lumea să o putem trece cu vederea”.

Austin i-a pus în vedere lui Șoigu că SUA nu au furnizat Ucrainei anumite arme și au restricționat utilizarea unora dintre ele, dar că ar putea reveni asupra acestei decizii. Totodată, i-a spus că China, India, Turcia și Israelul vor izola Rusia dacă folosește arme nucleare în Ucraina.

„Nu îmi place  să fiu amenințat”, ar fi răspuns Șoigu.

„Sunt liderul celei mai puternice armate din istoria lumii. Eu nu lansez amenințări”, i-a replicat Austin.

Un oficial american a dezvăluit sub rezerva anonimatului faptul că Austin i-a telefonat într-adevăr lui Șoigu la 21 octombrie 2022 pentru a avertiza Rusia împotriva utilizării armelor nucleare. Totodată, acesta a confirmat că la acea vreme rapoartele de informații conțineau indicii din ce în ce mai puternice cu privire la o posibilă recurgere la arme nucleare, fapt care a suscitat îngrijorări majore în rândul administrației americane. Oficialul a mai spus că responsabilii din guvern au fost instruiți să-și sune omologii pentru a transmite același mesaj.

Joe Biden l-a sunat pe Xi Jinping

Pe de altă parte, oficialii serviciilor de informații americane socoteau că China are cea mai mare influență asupra Rusiei, astfel că Biden l-a sunat pe președintele chinez Xi Jinping pentru a-i vorbi despre necesitatea de a descuraja Rusia în această privință, a scris Woodward.

Xi a fost de acord să-l avertizeze pe Putin, a scris jurnalistul. În noiembrie 2022, Biden și Xi s-au întâlnit și au convenit că „un război nuclear nu ar trebui purtat niciodată”, și că Rusia nu ar trebui să amenințe sau să desfășoare arme nucleare în Ucraina, se arăta la acea vreme într-o declarație a Casei Albe.

Cea mai recentă carte a jurnalistului Washington Post, cel care a dezvăluit scandalul Watergate, detaliază, de asemenea, conversațiile între Donald Trump și Vladimir Putin de când primul a părăsit Casa Alba, frustrările lui Biden legate de premierul israelian Benjamin Netanyahu și multe alte subiecte. Associated Press a obținut o copie a cărții lui Woodward, care urmează să apară săptămâna viitoare.

Volumul „War” oferă detalii din interior despre evaluarea SUA cu privire la posibilitatea ca Putin să desfășoare arme nucleare, cu toate că îngrijorările administrației Biden în legătură cu acest subiect în Ucraina nu sunt un secret. De la președinte în sus, numeroși oficiali l-au avertizat pe Putin asupra consecințelor unei atare decizii în războiul său impotriva Ucrainei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite