Care sunt paşii în procesul constituţional de destituire a lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump are de înfruntat o procedură oficială de destituire, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că va fi îndepărtat din funcţie.

Procedura de destituire, explicată în constituţie, este un proces îndelungat şi complicat.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, fiind presată de unii democraţi să înceapă procedurile de destituire, a anunţat, marţi, începerea unui astfel de proces împotriva lui Trump, în contextul unor informaţii apărute în public, potrivit cărora preşedintele american i-a cerut Ucrainei să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden.\

Pelosi înţelege provocările pe care democraţii le vor avea cu această procedură de destituire şi timp de luni de zile a încercat să ignore discuţiile legate de acest subiect.

Dar dezvăluirile legate de discuţia telefonică a lui Trump despre Biden au fost, se pare, momentul de cotitură, democraţii care au fost mai reţinuţi în trecut susţinând acum începerea unei proceduri de destituire.

Ce reprezintă destituirea, „impeachment”?

Americanii şi nu numai echivalează deseori destituirea cu îndepărtarea preşedintelui sau a alor oficiali din funcţii, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni. Însă nu este tocmai corect.

„Impeachment” este, de fapt, aprobarea unor acuzaţii oficiale formulate împotriva preşedintelui, vicepreşedintelui sau altor funcţionari federali, care sunt acuzaţi de comiterea unei infracţiuni. 

Odată ce un funcţionar este suspendat de Camera Reprezentanţilor, are loc un proces în Senat, prin care se determină dacă cel acuzat este vinovat de faptele care i se impută. Dacă este dat un verdict de vinovăţie, abia atunci se poate ca acuzatul să fie îndepărtat din funcţie.

De ce este Trump vizat?

Faptul că Trump a recunoscut că i-a cerut Ucrainei să-l investigheze pe Biden a stârnit o nouă dorinţă pentru suspendarea preşedintelui.

Controversa legată de Ucraina a început cu informaţiile potrivit cărora un informator al serviciilor secrete a atras atenţia asupra unei conversaţii dintre Trump şi un lider străin. Trump a recunoscut că l-a sunat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe 25 iulie, pentru a-i cere să lupte împotriva corupţiei şi să-l ancheteze pe fiul lui Biden, Hunter, care a fost în consiliul director al unei companii energetice.

De asemenea, Trump a suspendat ajutorul militar acordat Ucrainei, deşi a insistat că nu a folosit banii ca instrument de şantaj pentru a determina Kievul să-l investigheze pe Biden. Democraţii, în schimb, au argumentat că cererea seamănă cu un şantaj.

Sub o presiune continuă, Trump a transmis, marţi, că a autorizat publicarea transcrierii apelului telefonic.

Cine depune plângerile pentru suspendare?

Constituţia SUA acordă Camerei Reprezentanţilor putere exclusivă de a suspenda un oficial federal. Membri ai Camerei pot introduce rezoluţii pentru suspendare, sau Camera Reprezentanţilor poate iniţia procedurile de suspendare prin adoptarea unei rezoluţii care să autorizeze o anchetă.

Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanţilor, care are jurisdicţie în procedurile de suspendare, poate ţine audieri pentru a analiza acuzaţiile. Dacă comitetul votează pentru aprobarea anumitor articole legate de suspendare, atunci acuzaţiile oficiale sunt analizate în întreaga Cameră a Reprezentanţilor.

Dacă toţi cei 435 de membri ai Camerei sunt prezenţi, este nevoie de 218 voturi ca articolele de suspendare să fie aprobate cu o majoritate simplă. Dacă acestea sunt adoptate, atunci acuzatul este pus sub acuzare. În Camera Reprezentanţilor, democraţii sunt majoritari, aşa că există o probabilitate destul de mare ca procedura să fie adoptată.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de 6 comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri.

În mod concret, aceasta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea preşedintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puţin probabil.

După ce procedurile se încheie în Camera Reprezentanţilor, Senatul deschide o anchetă  şi decide dacă acuzatul este vinovat şi dacă îl îndepărtează din funcţie.

Camera Reprezentanţilor numeşte membri pentru a participa la anchetă şi a avea rolurile de procurori în Senat. Judecătorul-şef al Curţii Supreme prezidează ancheta.  La sfârşitul procesului, care poate dura săptămâni sau chiar luni, Senatul votează dacă acuzatul este vinovat sau nu. Este necesar votul a două treimi, 67 de senatori pentru a-l îndepărta din funcţie pe cel acuzat.

Potrivit Articolului II, Secţiunea 4 din Constituţia SUA, preşedintele, vicepreşedintele şi alţi oficiali federali pot fi destituiţi dacă sunt vinovaţi de trădare, mită sau alte „infracţiuni şi contravenţii la nivel înalt”.

Doar doi preşedinţi au mai trecut prin această procedură în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson şi Bill Clinton . Până acum niciunul nu a fost destituit.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite