Barak Obama a acceptat să ţină un discurs pentru o bancă de investiţii de pe Wall Street pentru 400.000 $

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OBAMA

La mai puţin de 100 de zile de când a părăsit funcţia, fostul preşedinte american, Barak Obama, a acceptat să participe la o conferinţă organizată de Cantor Fitzerald LP, o bancă de investiţii de pe Wall Street pentru un onorariu de 400.000 $, a anunţat luni Fox Business.

Decizia fostului preşedinte vine într-o lungă şi deja împământenită tradiţie la Washington în care foşti înalţi demnitari, de la foşti preşedinţi până la şefii Băncii Federale, precum Ben Bernake sau Alan Greenspan, primesc sume importante de la exact instituţiile pe care aveau obligaţia să le controleze şi să le reglementeze în timpul mandatelor acestora. Pe bună dreptate, majoritatea comentatorilor politici consideră aceasta ca fiind un clar conflict de interese.

Unii ziarişti de peste ocean au criticat „tăcerea şi ipocrizia” membrilor Partidului Democrat ce nu au luat o poziţie critică faţă de această ştire, dar continue să critice administraţia Dl. Trump pentru acelaşi tip de fapte. 

Unii ziarişti au fost promţi însă în a critica decizia fostului lider de la Casa Albă. Unul dintre aceştia, Matthew Iglesias, notează pentru publicaţia online Vox, „a nu accepta o asemenea sumă de bani pentru cineva în poziţia lui Obama ar fi putut fi o problemă. Ar fi creat un precedent. Obama ar fi sugerat că pentru un fost înalt demnitar a accepta asemenea sume pentru astfel de evenimente ar fi un gest imoral dacă nu şi corupt. Printr-un gest de refuz, Obama ar fi adoptat o poziţie de superioritate morală faţă de foştii demnitari corupţi, şi şi-ar fi făcut o grămadă de inamici în rândul acestora. Şi acesta este exact motivul pentru care ar fi trebuit să refuze”.

Jurnalistul american argumentează în continuare cum astfel de gesturi întăresc o imagine pătată de corupţie a centrului progresist, cum a fost cazul lui Hillary Clinton, şi care a permis ascensiunea liderilor şi mişcărilor populist naţionaliste în unele ţări occidentale.

Conferinţa, ce se va desfăşura în luna septembrie, are ca temă reforma în sistemul de sănătate votată de Dl. Obama şi pe care actuala administraţie promite că o va înlocui. 

Onorariul fostului preşedinte este aproape dublu faţă cât, fosta secretară de stat şi candidată la preşedenţia Statelor Unite, Hillary Clinton, percepea pentru participarea la acest tip de evenimente. Onorariul perceput de Barak Obama îl plasează pe acesta în aceeaşi ligă cu fostul preşedinte Bill Clinton, în acest circuit extrem de lucrativ al discursurilor ţinute la acest tip de evenimente private.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite