Barack Obama îndeamnă toate părţile să respecte „statul de drept”, după tentativa de lovitură de stat din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama îndeamnă toate părţile din Turcia să "acţioneze cu respectarea statului de drept" în urma puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă, citat într-un comunicat publicat sâmbătă de Casa Albă.

"Preşedintele şi echipa sa (...) au subliniat necesitatea vitală ca toate părţile din Turcia să acţioneze cu respectarea statului de drept şi să evite orice acţiune care ar putea să provoace noi violenţe sau instabilitate", subliniază Casa Albă în acest comunicat, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a început să reia controlul.

Guvernul turc a anunţat arestarea a aproape 3.000 de militari, inclusiv a unor militari de rang înalt, ceea ce deschide calea unei epurări în armată.

Autorităţile judiciare turce au anunţat că 2.745 de judecători din întreaga ţară urmează să fie demişi din funcţii, în urma tentativei de lovitură de stat.

Aşa cum a făcut încă de vineri, Obama, care şi-a reunit sâmbătă Consiliul pentru Securitate Naţională, a reiterat "susţinerea necondiţionată a Statelor Unite faţă de Guvernul civil, democratic ales, al Turciei".

Turcia este un partener strategic al Statelor Unite în regiune, atât în calitate de membru NATO în prima linie a confruntării cu Rusia, cât şi ca bază de plecare în atacuri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Obama a subliniat totodată asupra "provocărilor împărtăşite (între Turcia şi Statele Unite) care vor necesita cooperarea continuă a Turciei, inclusiv eforturi comune în lupta împotriva terorismului".

Acesta este un subiect care deranjează, în parte, din cauza susţinerii pe care americanii o acordă kurzilor ce luptă în Siria, dar în care Ankara îi vede pe separatiştii kurzi împotriva cărora duce un război nemilos în sud-estul ţării.

Statele Unite efectuează o parte importantă a operaţiunilor aeriene împotriva grupării Statul Islamic de la baza aeriană turcă Incirlik, în sudul ţării.

Aproximativ 1.500 de militari americani şi membri ai personalului civil sunt staţionaţi în această bază, iar 2.200 în întreaga ţară.

Militarii americani au fost nevoiţi să-şi suspende operaţiunile aeriene de la Incirlik, din cauza închiderii spaţiului aerian turc pentru toate aeronavele militare, a anunţat sâmbătă Pentagonul.

Însă Guvernul american "lucrează cu turcii în vederea reluării operaţiunilor cât mai rapid posibil", a declarat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat într-un comunicat.

Alt caz delicat: inamicul jurat al preşedintelui Erdogan, Fethullah Gülen, se află în exil într-un târg din nord-estul Statelor Unite, iar liderul turc l-a acuzat că este la originea loviturii de stat.

Aflat în vizită la Luxemburg, secretarul de Stat american John Kerry a anunţat că Statele Unite vor ajuta Ankara în ancheta cu privire la puciul dejucat.

El a cerut totodată autorităţilor turce să prezinte probe ale acuzaţiilor pe care le formulează împotriva lui Fethullah Gülen. Acesta din urmă a condamnat ferm tentativa de puci, într-un comunicat difuzat în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi a negat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, orice implicare.

Kerry a precizat că Washingtonul "nu a primit vreo cerere de extrădare în privinţa domnului Gulen", dar se aşteaptă "la punerea unor întrebări pe tema acestuia din urmă".

De asemenea, autorităţile americane au suspendat zborurile companiilor aeriene către Turcia.

Ele interzic totodată orice zboruri provenind din Turcia, cu sau fără escală.

Militarilor americani mobilizaţi în Turcia li s-a ordonat să adopte măsuri de maximă securitate, să-şi suspende activităţile neesenţiale şi să se contreze asupra apărării de eventuale atacuri.

La baza de la Incirlik se află avioane fără pilot, avioane de atac la sol de tip A-19 şi avioane de război cibernetic de tip Powler.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite