Americanii se tem că Rusia poate tăia cablurile subacvatice de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un scafandru verifică un cablu subacvatic FOTO thanhniennews.com
Un scafandru verifică un cablu subacvatic FOTO thanhniennews.com

Submarinele şi navele de spionaj ruseşti operează agresiv prea aproape de cablurile de date subacvatice care transportă aproape întreaga comunicare prin internet a lumii. Unii oficiali americani din Armată şi din serviciile secrete se tem că ruşii plănuiesc să atace aceste linii de comunicaţii în momente de tensiune sau chiar de conflict, în cele mai sensibile puncte.

Problema cablurilor subacvatice datează încă din timpul Războiului Rece, când ruşii puteau pătrunde în cablurile americane, obţinând informaţii, o abilitate pe care şi agenţiile de informaţii americane o stăpânesc de decenii, notează „New York Times“.

Însă temerile actuale sunt mai profunde: „spargerea“ cablurilor americane poate implica retezarea cablurilor din fibră optică într-unul din locurile cele mai grele de accesat, pentru a opri instantaneu comunicaţiile pe care se bazează guvernele, economiile şi chiar cetăţenii din Occident. Îngrijorarea este parte din stresul din ce în ce mai mare al americanilor şi al oficialilor militari aliaţi privind activitatea intensă a forţelor armate ruse din lume.

Sunt îngrijorat în fiecare zi de ce pot face ruşii“, a declarat amiralul Frederick J. Roegge, comandantul flotei de submarine a Marinei americane din Pacific, refuzând însă să răspundă la întrebări privind eventualele planuri ale Rusiei de a tăia cablurile subacvatice.

Însă în privat, comandanţii şi oficialii serviciilor secrete sunt mai direcţi. Ei au declarat că monitorizează activitatea rusă intensificată, din Marea Nordului până în Asia de nord-est, chiar şi în apele apropiate de teritoriul american şi mai ales de-a lungul cablurilor care transportă informaţiile vitale globale.

Chiar luna trecută, nava rusească Iantar, echipată cu două vehicule submersibile cu autopropulsie, a trecut încet de-a lungul coastei estice a Statelor Unite, în drum spre Cuba, unde un cablu important trece pe lângă Guantanamo. Nava a fost monitorizată constant de sateliţii americani, de nave şi de avioane. Oficialii din Marină spun că Iantar şi vehiculele submersibile care pot fi lansate au capabilităţi să taie cablurile la kilometri întregi adâncime.

Îngrijorări NATO

Şi Norvegia, aliat NATO, este atât de îngrijorată de activitatea rusească încât a cerut ajutor vecinilor pentru a urmări submarinele ruseşti. „Acesta este un alt exemplu al regimului agresiv care se foloseşte de uneltele Războiului Rece, dar cu o îmbunătăţire tehnologică evidentă“, a declarat amiralul James Stavridis, fost comandant NATO şi acum decan la Şcolii Fletcher de Drept şi Diplomaţie.

Operaţiunile sunt consistente cu cele de expansiune militară rusă în locuri ca estul Ucrainei, Crimeea şi Siria, unde preşedintele Vladimir Putin încearcă să-şi demonstreze capacităţile de teren, navale şi aeriene. 

Rusia poate căuta punctele vulnerabile la adâncimi mari

„Riscul este că orice ţară poate cauza daune sistemului, şi o poate face într-un mod complet acoperit, fără să se folosească de o navă de război cu echipament specializat“, explică Michael Sechrist, fost manager de proiect în cadrul unei colaborări dintre Universitatea Harvard şi Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), finanţată în parte de Departamentul Apărării american.

„Cablurile sunt tăiate tot timpul, de ancore care sunt târâte, de dezastre naturale“, completează specialistul. Însă mare parte din aceste daune au loc la doar câţiva kilometri de mal şi pot fi reparate în câteva zile.

Ceea ce îngrijorează Pentagonul este că ruşii par a căuta punctele vulnerabile la adâncimi mult mai mari, unde cablurile sunt mai greu de monitorizat şi unde stricăciunile sunt mai greu de reparat. „Cablurile subacvatice tind să urmeze aceeaşi cale similară cu cea originală, pentru că operatorii vor să le plaseze în medii familiare, deja sub acorduri durabile“, spune Sechrist despre cablurile a căror localizare nu este un secret.

Hartă reţea de cabluri subacvatice FOTO theatlantic.com

Hartă - reţea de cabluri subacvatice FOTO theatlantic.com

Excepţiile la această regulă sunt cablurile speciale, care au fost instalate de SUA pentru operaţiuni militare. Aceste cabluri nu apar pe hărţi şi este posibil ca ruşii să le caute fix pe acestea, spun oficialii.

Citând declaraţii publice făcute de liderul Marinei ruse, Viktor Cirkov, amiralul Ferguson a spus că intensitatea patrulărilor submarinelor ruseşti a crescut cu aproape 50% anul trecut. Rusia şi-a intensificat şi operaţiunile la un nivel nemaivăzut de un deceniu. Bazele arctice ale Rusiei şi investiţiile de 2,4 miliarde de dolari în extinderea Flotei de la Marea Neagră, până în 2020, demonstrează determinarea lor de a dezvolta infrastructură militară pe flancuri, spune amiralul Ferguson.

Rusia construieşte şi drone submarine capabile să transporte o mică armă nucleară pentru a fi folosite împotriva porturilor şi zonelor de coastă, spun analiştii militari americani, conchide „New York Times“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite