Alegeri SUA 2016. Victimele sexuale ale lui Bill Clinton ameninţă campania lui Hillary

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii se aşteaptă la atacuri murdare din partea republicanului Donald Trump la adresa candidatei lor, astfel că vor să o pregătească temeinic pentru prima dezbatere prezidenţială cu el.

Pe 26 septembrie, la Hofstra University, New York, democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se vor confrunta în cadrul primei dezbateri prezidenţiale. Iar echipa de campanie a lui Clinton este conştientă că magnatul din domeniul imobiliarelor, de altfel un campion al declaraţiilor scandaloase, nu va ezita să o pună la zid pe democrată, invocând momente delicate, dureroase şi chiar penibile din viaţa publică a acesteia.

Ca urmare, membrii echipei sale vor să o pregătească mai ales psihic pentru un val de atacuri murdare care ar putea avea ca subiect moartea lui Vincent Foster, fost consilier al lui Bill Clinton şi care s-a sinucis la o săptămână după ce Hillary Clinton l-ar fi umilit în faţa colegilor lui, dar mai ales aventurile sexuale ale soţului său, în special cele ale căror protagoniste au fost Monica Lewinsky şi Gennifer Flowers.

Misiunea democraţilor pare să fie foarte grea - trebuie găsită o persoană capabilă să-l întruchipeze pe Donald Trump şi care să nu o menajeze absolut deloc în timpul pregătirilor pe cea care ar putea ajunge în fruntea SUA, scrie politico.eu. 

„Trebuie să fie cineva inteligent, volubil şi total lipsit de respect“, a declarat strategul Bob Shrum, care a supravegheat pregătirea dezbaterilor pentru Al Gore. „Nu poţi învăţa să fii total ireverenţios“, a adăugat el.

Numai că acest demers este oarecum neobişnuit, pregătirea pentru dezbatere urmând să se deruleze în faţa unui grup restrâns de consilieri de încredere. Aliaţii lui Clinton trasează o paralelă între această sesiune de pregătire şi filmarea unor scene în care actorii joacă o scenă de nuditate.

Şi nu doar scandalul legat de Monica Lewinsky ar putea fi adus în discuţie de Trump. „Trebuie să fie pregătită să răspundă privind Fundaţia, Wall Steet, donatorii şi toate acestea. Ei (consilierii, n. red.) trebuie să se concentreze mai puţin pe propunerile lui legate de politici şi să se axeze pe cum să facă faţă imprevizibilului“, consideră Greg Craig, fostul consilier de la Casa Albă al preşedintelui Obama, care a jucat rolul lui George W. Bush în pregătirea pentru dezbaterea lui John Kerry din 2004 şi pe cel al lui John McCain în sesiunile pentru pregătirea lui Barack Obama în 2008.

„Pregătirea dezbaterii este, în general, un lucru ciudat. Oferă posibilitatea de a fi pasiv-agresiv faţă de şeful tău“, a afirmat, la rândul său, Gene Sperling, fost director al Comitetului Naţional Economic, care a fost implicat în sesiunile de pregătire pentru Bill Clinton, Gore şi Kerry.

Aliaţii lui Clinton nu vor rolul

Numai că anul acesta rolul de republican provocator nu este dorit de niciun apropiat al lui Clinton. „Ar trebui să începi spunând «Vreau să le mulţumesc americanilor, mai ales Monicăi şi lui Gennifer Flowers»“, a anticipat o persoană din anturajul lui Clinton, care are legături strânse cu campania. „Nicio persoană care îi este prietenă nu va dori să spună asta într-o dezbatere pregătitoare“.

În cele din urmă, cineva va trebui să o facă. Miza este uriaşă. Se aşteaptă ca audienţa TV a primei dezbateri să depăşească audienţele înregistrate la Jocurile Olimpice sau la Super Bowl (finala campionatului de fotbal american). Şi chiar dacă nu se poate spune că un candidat poate câştiga alegerile printr-o prestaţie bună în cadrul unei dezbateri, una nefericită îl poate transforma rapid în perdant. 

Iar Trump a lăsat deja să se înţeleagă faptul că nu va fi deloc gentil, afirmând că se bucură că Monica Lewinsky „a păstrat rochia“, devenită celebră în timpul scandalului sexual care a zguduit cel de-al doilea mandat prezidenţial al lui Bill Clinton. (Este vorba despre celebra rochie albastră prezentată de Monica în cursul anchetei, despre care susţine că ar fi fost pătată cu sperma fostului preşedinte.)

Atacul fostelor iubite

De altfel, analiştii consideră că unul dintre cele mai sensibile subiecte cu care poate fi pusă la zid Hillary este tocmai cel legat de Monica Lewinsky, stagiara de la Casa Albă care a afirmat public că a întreţinut relaţii sexuale cu Bill Clinton, în timpul mandatului prezidenţial al acestuia. 

Mai mult, confidenta Monicăi, fosta funcţionară Linda Tripp, a declarat luna trecută că „Hillary nu trebuie să ajungă preşedinte“, relatând că a asistat la practicile dictatoriale de la Casa Albă ale fostei prime doamne şi la modul în care punea la cale minciuni „neruşinate“.

Numai că episodul Lewinsky nu a fost singular. Şi cazul Gennifer Flowers, o actriţă care şi-a câştigat notorietatea după ce a afirmat, în 1992, că a avut o relaţie sexuală de 12 ani cu Bill Clinton, ar putea să-i dea de furcă democratei. Recent, Flowers a afirmat chiar că Hillary ar fi facilitat comportamentul sexual al soţului ei.

Alt caz de care Donald Trump s-ar putea folosi este cel al Paulei Jones, care, de altfel, l-a susţinut pe republican în campanie. În 1994, aceasta l-a dat în judecată pe Bill Clinton pentru hărţuire sexuală, dar nu a avut câştig de cauză.

Acuzaţii de agresiune sexuală la adresa lui Bill au venit şi din partea unei foste voluntare la Casa Albă - Kathleen Willey. Dolly Kyle este un alt personaj incomod pentru Hillary. Aceasta a afirmat că a avut relaţii sexuale cu Bill Clinton, până când el s-a mutat la Casa Albă.

Un alt caz celebru este cel al Juanitei Broaddrick, acum în vârstă de 73 de ani, care l-a acuzat pe Bill că a violat-o, episodul având loc în 1978. Broaddrick, care  susţine că nu este implicată politic, a postat în ianuarie un mesaj pe Twitter în care a scris că nu poate trece peste ce i-a făcut Bill, adăugând că Hillary a încercat să o reducă la tăcere.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite