Alegeri SUA 2016. John Kasich s-a retras oficial şi Donald Trump a rămas singur în cursa republicană. Mai mulţi lideri ai partidului refuză să îl susţină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump vorbeşte la un miting de campanie în Bethpage New York FOTO Guliver/GettyImages

Donald Trump a rămas singurul candidat din cursa pentru nominalizarea republicană a candidatului la preşedinţia SUA după ce ultimul său adversar, guvernatorul din Ohio, John Kasich, şi-a anunţat oficial retragerea.

„Am spus mereu că Dumnezeu are un scop pentru mine, aşa cum are un scop pentru toţi. Şi, în momentul în care îmi suspend campania astăzi, am credinţa reînnoită şi adâncă că Dumezeu îmi va arăta drumul înainte şi va împlini scopul vieţii mele”, a spus Kasich, citat de CNN, într-un discurs ţinut în statul său, Ohio. Presa americană a scris încă de ieri, citând diverse surse, că retragerea din cursă a lui Kasich este iminentă.

Kasich a fost presat timp de mai multe săptămâni să părăsească cursa, el neavânt, în mod realist, vreo şansă la victorie. Guvernatorul din Ohio a reuşit să câştige doar alegerile primare din statul său şi se află, în prezent, pe locul patru în cursa republicană, după Ted Cruz şi Marco Rubio, retraşi la rândul lor.

Cu doar puţin peste 100 de delegaţi, Kasich a concurat în alegerile primare republicane deşi, în ultimele săptămâni, era matematic imposibil ca el să reuşească să obţină cei 1.237 de delegaţi care i-ar fi asigurat nominalizarea. Singura sa şansă era ca, prin rămânerea sa în cursă, nici Donald Trump să nu atingă acest număr. Acest fapt ar fi făcut ca Convenţia Republicană din Cleveland, în care este ales candidatul pentru Casa Albă, să fie una „contestată” şi, în acest scenariu, orice rezultat ar fi fost posibil în urma înţelegerilor de culise dintre liderii partidului.

Victoria decisivă a lui Donald Trump în primarele din Indiana l-a forţat, ieri, şi pe senatorul texan Ted Cruz, al doilea clasat în cursa republicană pentru Casa Albă, să renunţe la campanie întrucât şansele de a-l împiedica pe Trump să ajungă la 1.237 de delegaţi au devenit extrem de mici după acest rezultat.

   

Trump, candidatul nedorit de partid

Deşi pare a-şi fi asigurat nominalizarea republicană, numeroase voci importante din partid refuză să îl susţină pe Donand Trump.

Cei mai importanţi dintre aceştia sunt cei doi foşti preşedinţi republicani în viaţă, George H.W. Bush şi George W. Bush care, în mod neobişnuit, nu îşi asumă susţinerea lui Trump, presupusul candidat al partidului lor. Ambii l-au susţinut în campania republicană pe Jeb Bush, fiul lui George H.W. Bush şi fratele lui George W. Bush, care a avut, însă, rezultate slabe şi a părăsit cursa în februarie, după ce doar trei state au votat.

„Preşedintele George W. Bush nu plănuieşte să participe sau să comenteze pe marginea campaniei prezidenţiale”, a declarat un purtător de cuvânt al său pentru The Guardian.

O poziţie similară are şi tatăl său.

„La 91 de ani, preşedintele Bush s-a retras din politică. În mod normal, a făcut câteva lucruri pentru a-l ajuta pe Jeb, însă acestea au fost excepţia care confirmă regula”, a spus un purtător de cuvânt al lui George H. W. Bush.

Cei doi nu sunt singurii care împărtăşesc această atitudine. Mac Stipanovich, persoană implicată în strângerea de fonduri pentru partid şi aliat apropiat al dinastiei Bush, merge mai departe şi vorbeşte chiar despre posibilitatea de a vota cu Hillary Clinton în alegerile generale.

„Noi, republicanii, suntem în faţa unui test moral fundamental în alegerile prezidenţiale din 2016, o provocare atât de serioasă încât este existenţială”, a scris acesta.

Stipanovich spune că Trump este „un neo-fascist, nativist, ultranaţionalist, rasist, anti-intelectual, demagog şi autoritarian palingenetic de care s-a agăţat mirosul  violenţei politice pe care o încurajează.”

„Un candidat mai rău care să stea în Biroul Oval în următorii patru ani nu poate fi imaginat. Trebuie să îi negăm preşedinţia prin neparticiparea la vot în alegeri sau prin alegerea lui Hillary Clinton, dacă conştiinţa ne permite”, mai spune republicanul.

Şi o serie întreagă de senatori şi reprezentanţi republicani spun că nu îl vor susţine pe Trump.

„De ce suntem obligaţi să alegem dintre aceste două opţiuni oribile? [Trump şi Clinton - n.r.] Asta e America. Dacă ambele opţiuni put, le respingem şi căutăm ceva mai bun. Asta facem”, a scris senatorul republican Ben Sasse pe Twitter.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite