Alegeri SUA 2016. Guccifer 2, hackerul rus care se dă drept român, loveşte iar în democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou scandal legat de piratarea unor date electronice zguduie tabăra democrată, în contextul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, în care democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump duc o bătălie pe muchie de cuţit.

Lidera deputaţilor democraţi din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că a fost inundată de apeluri şi SMS-uri „obscene şi bolnave“, după ce un hacker, indentificat ca fiind „Guccifer 2.0“, a postat pe internet datele ei de contact şi ale altor sute de deputaţi democraţi şi asistenţi, relevă Reuters.

Ca urmare, Nancy Pelosi le-a trimis colegilor săi o scrisoare prin care îi avertizează că ar trebui să ia măsuri preventive, anunţând în acelaşi timp că îşi schimbă numărul de telefon după ce „Guccifer 2.0“ a făcut publice datele ei personale.

Informaţiile postate par să fi fost obţinute în urma atacului informatic care a vizat Comitetul care se ocupă de strângerea de fonduri pentru democraţi în Camera Reprezentanţilor. Şi alte organizaţii ale democraţilor, printre care Comitetul Naţional Democrat, au fost vizate de atacul cibernetic, care a fost făcut public luna trecută.

„Eram într-un avion care zbura din Florida în California când a apărut ştirea. La aterizare, am primit zeci de apeluri, mesaje voce şi SMS-uri, dintre care majoritatea obscene şi bolnave“, le-a scris Nancy Pelosi colegilor, recomandându-le să ţină telefoanele mobile departe de copii.

„Este un lucru trist nu numai pentru noi ci, şi mai important, pentru ţară“, a afirmat lidera deputaţilor democraţi din Camera Reprezentanţilor, care a acuzat Rusia pentru atacul cibernetic şi chiar l-a numit un „Watergate electronic“, făcând astfel referire la pătrunderea prin efracţie, în 1972, în sediul Partidului Democrat, situaţie care a declanşat atunci un adevărat scandal ce a culminat cu demisia preşedintelui Statelor Unite, Richard Nixon.

La rândul său, John Ramsey, şeful departamentului pentru securitatea informaţiei din Camera Reprezentanţilor, le-a trimis parlamentarilor şi asistenţilor lor un mesaj prin care le-a cerut să-şi schimbe parolele pentru toate conturile de e-mail şi chiar să-şi schimbe adresele personale.

Potrivit lui Ramsey, hackerul a postat pe internet datele de contact personale pentru aproape toţi democraţii din Cameră şi pentru sute de asistenţi.

Datele par să ducă spre Kremlin

Acest nou scandal vine în contextul în care, relativ recent, hackerul Gucifer 2.0, a cărui sursă de inspiraţie pare să fi fost hackerul român Marcel Lazăr Lehel (alias Guccifer), acuzat în SUA pentru infracţiuni cibernetice, a dezvăluit informaţii sensibile despre strategia de campanie şi punctele vulnerabile ale fostei Prime Doamne, informaţii sustrase, potrivit lui, de pe serverele Fundaţiei Clinton.

Printre documentele piratate şi făcute publice de Guccifer 2.0 figura şi o revistă a presei cu privire la atacurile şi criticile aduse Fundaţiei Clinton, fundaţie care este arătată cu degetul pentru opacitatea surselor sale de finanţare, în special provenind din străinătate.

Potrivit Reuters, oficialii americani din serviciile de informaţii au ajuns la concluzia că sub denumirea Guccifer 2.0 se ascunde un individ sau chiar un grup care lucrează cu sau în cadrul agenţiei ruse de informaţii militare (GRU).

În ultima perioadă, posibila implicare a Rusiei în mai multe atacuri cibernetice care i-au vizat pe democraţi a provocat o dezbatere aprinsă în campania pentru prezidenţiale din Statele Unite. Democraţii nu au ezitat săi-i acuze pe ruşi că încearcă astfel să-l ajute pe candidatul republican Donald Trump, care nu o dată şi-a exprimat admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin. Până şi actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, a afirmat că nu este exclus ca Rusia să fie implicată în aceste atacuri.

De cealaltă parte, Kremlinul a respins vehement orice acuzaţie în acest sens. Şi republicanul Donald Trump a negat că ar avea vreo legătură cu Moscova sau că ar beneficia de vreun sprijin din partea ruşilor în bătălia sa pentru Biroul Oval.

Organizaţiile lui Soros, atacate de hackeri

Atacurile cibernetice din ultima perioadă au vizat şi organizaţii conduse de miliardarul George Soros, cunoscut pentru donaţiile sale generoase pentru campania lui Hillary Clinton, notează Bloomberg. Ca şi în cazul recentei piratări a serverelor Comitetului Naţional Democrat, atacul ar fi fost orchestrat de hackeri ruşi.

La sfârşitul săptămânii trecute, 2.576 de documente interne ale unor organizaţii conduse de Soros au fost publicate de DCLeaks, un website lansat de persoane care susţin că „respectă şi apreciază libertatea de exprimare şi drepturile omului“ şi care ar urmări să prezinte realitatea despre modul în care se iau decizii în Statele Unite.

Cele mai multe documente, în mare parte din perioada 2008-2016, aparţin unor departamente din cadrul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă.

Fişierele în cauză sunt grupate pe secţiuni - regiuni geografice, Banca Mondială şi Biroul Preşedintelui. Acestea fac referire la planuri de lucru, strategii, priorităţi şi alte activităţi ale organizaţiei, incluzând, printre altele, rapoarte despre migraţie şi azil în Europa.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite