Alegeri SUA 2016. Donald Trump îşi va anunţa vineri opţiunea de vicepreşedinte. Cine sunt principalii favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful de campanie al lui Donald Trump a anunţat că miliardarul va anunţa vineri opţiunea pentru postul de vicepreşedinte în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA, relatează CNN. Afaceristul american a confirmat că se apropie de luarea unei decizii în acest sens, şi că are în vedere trei sau patru candidaţi, dintre care doi ar avea cele mai mari şanse la nominalizare.

Trump va fi desemnat oficial candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie în cadrul Convenţiei Naţionale Republicane de luna aceasta, însă şi-a petrecut ultimele două zile cântărindu-şi opţiunile şi dialogând cu persoanele pe care le ia în considerare pentru a candida alături de el, conform unor surse din cadrul campaniei sale. 

Afaceristul american s-a aflat în Indiana pentru o demonstraţie electorală, călătorind împreună cu soţia şi familia lui – ceea ce ar putea însemna că şi aceştia ar putea avea un cuvânt de spus în privinţa partenerului de alegeri al lui Trump.

Trump însuşi a pare să fie prins într-un proces în care îşi reconsideră opţiunile la fiecare oră: dacă miercuri, afaceristul american declara jurnaliştilor că vrea „un câine de luptă” ca vicepreşedinte, joi dimineaţă el a declarat pentru Fox News că acest criteriu „nu mai este neapărat necesar”.

În Statele Unite, vicepreşedintele este prima persoană în linia directă de succesiune pentru funcţia de preşedinte, în cazul în care acesta din urmă este demis din funcţie, îşi dă demisia sau decedează, şi este în acelaşi timp şi preşedintele Senatului – însă unica sa atribuţie precisă este de a oferi votul decisiv în cazul în care un vot din cameră se termină la egalitate.

Alegerea vicepreşedintelui reprezintă însă un moment important în cadrul campaniei prezidenţiale din Statele Unite, candidaţii alegând de obicei o soluţie menită să atragă grupuri de alegători indecişi spre tabăra lor.

Cine sunt principalii favoriţi 

image

FOTO Reuters

Mike Pence, guvernatorul statului Indiana. Pence pare să fi devenit favoritul principal pentru a face echipă cu Trump în noiembrie. Deşi numele său a intrat în discuţie relativ recent, guvernatorul a trecut cu brio o „audiţie” pentru post, ţinând un discurs înaintea lui Trump la un eveniment de joi seară, în care a atacat-o vehement pe candidata democrată Hillary Clinton, arătând că poate îndeplini criteriul de „câine de luptă”.

De asemenea, Trump şi familia lui au dejunat la vila familiei Pence miercuri, iar surse din cadrul campaniei miliardarului sugerează că guvernatorul Indianei pare a fi cea mai solidă opţiune în acest moment.

Pence, în vârstă de 57 de ani, a fost membru al Camerei Reprezentanţilor între 2000 şi 2012, iar din 2012 este guvernatorul statului Indiana. Pence ar trebui să fie pe placul lui Trump pentru poziţiile dure pe care le-a luat împotriva imigraţiei; anul acesta a încercat fără succes să prevină relocarea sirieni în Indiana. Guvernatorul a luat şi mai multe poziţii în favoarea tăierilor de taxe, ajungând la un moment dat chiar în conflict cu aleşii republicani din statul său pe această temă.

Înainte de intrarea în politică, Pence a practicat avocatura şi a fost prezentator de radio.

   

image

 FOTO AP

Newt Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor. Numele lui Gingrich a apărut în discuţie în ultimele săptămâni, iar politicianul în vârstă de 73 de ani s-a deplasat miercuri în Indiana, unde a avut o discuţie cu Trump şi a fost văzut părăsind hotelul cu aceeaşi escortă ca a familiei afaceristului.

Spre deosebire de Pence, Gingrich are o experienţă mult mai bogată în politica americană, fiind ales în Camera Reprezentanţilor din partea statului Georgia între 1979 şi 1999,  ajungând preşedinte al camerei în 1995. Revista „Time” i-a acordat atunci cunoscutul titlu de „Omul Anului” în 1995 pentru „rolul său în destrămarea majorităţii democrate” care acaparase Camera Reprezentanţilor de peste patru decenii. Gingrich a fost şi unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Bill Clinton în scandalul de infidelitate al fostului preşedinte american, la sfârşitul anilor '90, având deja experienţa  de a ataca verbal un membru al familiei Clinton.

Însă, două decenii mai târziu, Trump se întreabă probabil dacă Gingrich mai este relevant pentru scena politică americană. În 1998, el a demisionat de la şefia Camerei după ce republicanii au avut cea mai slabă prestaţie la o alegere intermediară din precedenţii 64 de ani al unui partid care nu deţinea preşedinţia, şi nu a mai avut o funcţie publică de atunci. În 2012 a candidat la alegerile primare republicane, sperând la o nominalizare la preşedinţie, câştigând însă doar în statele Georgia şi Carolina de Sud.

image

 FOTO politico.com

Jeff Sessions, senator de Alabama. Un alt politician cu experienţă, Sessions s-a deplasat şi el în Indiana miercuri pentru a purta o discuţie cu afaceristul american. Surse din cadrul campaniei Trump spun însă că acesta ar viza mai degrabă un rol consultativ. 

Sessions este senator de Alabama din 1997, complementând o carieră de succes în avocatură. Nominalizat de Ronald Reagan în 1981 la funcţia de procuror federal al Alabamei de Sud, a ratat numirea ca judecător într-o curte federală din stat – la care a fost nominalizat tot de Reagan – după ce o serie de avocaţi care au colaborat cu el au dezvăluit că a făcut remarci rasiste în anumite. Ulterior, a devenit procuror general al statului Alabama.

Senatorul este una dintre cele mai conservatoare figuri ale partidului republican, susţinând aproape toate eforturile legislative ale fostului preşedinte George W. Bush, incluzând invadarea Irakului şi propunerea de interzicere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Astfel, o nominalizare a lui Sessions ar putea reasigura votanţii tradiţionali republicani nesiguri în privinţa unor idei non-republicane susţinute de Trump că partidul nu îşi va abandona linia conservatoare.

image

FOTO Getty

Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey. Christie a început alegerile primare din postura de candidat la nominalizarea republicană şi le-a terminat ca partener de mitinguri electorale în campania lui Trump, iniţial părând a fi o alegere aproape evidentă pentru poziţia de vicepreşedinte.

Însă guvernatorul din New Jersey - poziţie pe care o deţine din 2010 – a fost singurul dintre numele vehiculate pentru propunerea de vicepreşedinte care nu a fost prezent în Indiana pentru o discuţie cu Trump; surse din campania miliardarului au declarat că cei doi au vorbit totuşi prin telefon.

Şansele lui Christie ar putea fi subminate de o întâmplare din trecutul său avocăţesc: în 2005, când ocupa funcţia de procuror federal pentru Districtul New Jersey, Christie a ordonat o investigaţie care s-a soldat cu o condamnare la închisoare a magnatului imobiliar Charles Kushner, care în prezent este socrul Ivankăi Trump, fiica afaceristului american. 

Totodată, nominalizarea lui Christie ar risca să nu aibă un foarte mare impact în afara statului New Jersey, care a votat tradiţional în ultimele două decenii candidaţii democraţi; iar popularitatea guvernatorului statului de pe coasta Atlantică a avut de suferit în rândul propriilor votanţi, după ce s-a lansat aproape total în susţinerea lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite