Alegeri SUA 2016: Banii nu garantează victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonul electoral din Statele Unite declanşat în vederea câştigării Casei Albe antrenează sume fabuloase, iar candidaţii fac eforturi susţinute pentru a colecta cât mai multe fonduri, astfel încât să-şi poată permite să ducă o campanie care să-i trimită în Biroul Oval. Totuşi, banii nu aduc întotdeauna victoria.

Iar dovada vie a acestui fapt este retragerea recentă a lui Jeb Bush din cursa republicanilor în vederea nominalizării pentru intrarea în cursa pentru Casa Albă, notează „Le Point“.

Deşi fostul guvernator de Florida a adunat în nouă luni 157 de milioane de dolari, bazându-se inclusiv pe relaţiile fratelui său, fostul preşedinte George W. Bush, şi pe cele ale tatălui său, fostul preşedinte George H.W. Bush, modestele sale rezultate în rundele electorale organizate până acum în Iowa, New Hampshire şi Carolina de Sud l-au determinat să abandoneze cursa.

Şi democratul Bernie Sanders, care speră să obţină nominalizarea din partea partidului său pentru a intra în cursa prezidenţială, a reuşit să adune o sumă fabuloasă pentru a-şi finanţa campania. 

Mai precis, acesta a strâns 96 de milioane de dolari, dar nu de la donatori care pot acorda sume nelimitate în condiţii de lipsă de transparenţă. Senatorul de Vermont s-a bazat în special pe mici contributori. Potrivit unui analize făcute de „Politico“, 70% din banii adunaţi de acesta provin de la persoane care au donat cel mult 200 de dolari. 

Dar nici Sanders nu a avut prea mult succes în rundele electorale. Chiar dacă a învins-o pe Hillary Clinton în New Hampshire, Sanders a pierdut în Iowa şi în Nevada, iar, per total, Clinton conduce detaşat în privinţa numărului de delegaţi, sprijinul acestora fiind cel care contează în alegerea candidatului partidului la Convenţia Naţională ce va avea loc în iulie.

Hillary Clinton este campioană la colectarea de fonduri electorale – echipa sa a adunat până în prezent 188 de milioane de dolari, însă acest fapt nu a ajutat-o deloc să câştige alegerile în New Hampshire. 

În acest timp, republicanul Donald Trump, care pare să-şi consolideze statutul de favorit la nominalizarea din partea partidului său pentru cursa prezidenţială, a recurs la o tactică inedită pentru campania electorală din SUA, care pare să-i convingă însă pe mulţi votanţi.

A preferat să-şi finanţeze singur campania, făcând abstracţie de marii donatori. Iar, în comparaţie cu alţi aspiranţi la titlul de preşedinte al SUA, magnatul din domeniul imobiliarelor nu pare să stea pe picior mare. Şi-a alocat lui însuşi 17,8 milioane de dolari, nerefuzând însă diverse donaţii, care se ridică până acum la 7 milioane.

Per total, este vorba despre o investiţie mică, având în vedere că rivalii săi din partid Ted Cruz şi Marco Rubio dispun fiecare de o sumă de aproximativ 60 de milioane de dolari. Dar în ciuda banilor adunaţi pentru campanie, cei doi nu par să poată ţine pasul cu Donald Trump.

Analiştii spun însă că având în vedere faptul că, în SUA, pentru a câştiga alegerile, candidaţii trebuie să bată ţara în lung şi în lat pentru a-i convinge pe votanţi că programul politic pe care-l promovează este cel mai bun, chiar dacă banii nu asigură victoria, în lipsa lor, succesul este puţin probabil.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite