Regatul Unit, dezbinat de rămânerea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Londrei Boris Johnson vrea ieşirea Marii Britanii din UE, iar premierul David Cameron militează pentru rămânerea Regatului Unit în UE
Primarul Londrei Boris Johnson vrea ieşirea Marii Britanii din UE, iar premierul David Cameron militează pentru rămânerea Regatului Unit în UE

Premierul britanic David Cameron a primit sprijinul unui număr mare de companii şi lideri militari din Regatul Unit pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

O ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană „ar ameninţa locurile de muncă şi ar pune în pericol economia“, au avertizat ieri 198 de şefi de companii britanice, într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul „The Times“.

„Părăsirea UE ar descuraja investiţiile, ar ameninţa locurile de muncă şi ar pune în pericol economia. Marea Britanie va fi mai puternică, mai sigură şi mai bogată dacă rămâne membră a UE“, susţin semnatarii, printre care figurează 36 de preşedinţi sau directori generali din cele 100 de mari companii reprezentate în indicele FTSE-100 al Bursei din Londra. 

Lista semnatarilor include nume precum şeful Vodafone, Vittorio Colao, al Marks and Spencer, Marc Bolland, sau directorul general al BT Group, Gavin Patterson. Lipsesc însă liderii unor companii britanice emblematice precum supermarketurile Tesco şi Sainsbury's sau banca Barclays.

Evocând compromisul obţinut vineri la Bruxelles de David Cameron, aceşti lideri economici consideră că premierul britanic a „obţinut un angajament din partea UE“.

„În urma renegocierii conduse de premier, credem că e de preferat pentru Marea Britanie să rămână într-o Uniune Economică reformată“, adaugă aceştia, cu patru luni înainte de referendumul în care britanicii se vor pronunţa asupra menţinerii ţării lor în UE.

„Companiile au nevoie de un acces fără restricţii la piaţa europeană de 500 de milioane de persoane pentru a putea continua să crească, să investească şi să creeze locuri de muncă“, se mai arată în scrisoare.

„The Times“ public, de asemenea, o scrisoare a secretarului general al Trade Union Congress, confederaţia sindicatelor britanice, Frances O'Grady, care critică susţinerea anunţată de Boris Johnson, charismaticul primar conservator al Londrei, pentru tabara pro-Brexit. „Nu e mare lucru pozitiv pentru muncitori“ în „viziunea lui Boris Johnson a unei Mari Britanii în afara Europei“, spune aceasta. 

Riscul implicat de Brexit pentru economie este elementul central al campaniei lui Cameron în favoarea UE, el pledând în acest sens luni, în Parlamentul de la Londra.  

Lira sterlină a coborât luni la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani în raport cu dolarul, pieţele reacţionând la anunţul lui Johnson. Cameron i-a avertizat luni pe parlamentari că economia ar avea de suferit dacă Marea Britanie va ieşi din UE şi va fi mai puţin sigură, în raport cu riscurile provenite din Rusia şi terorism.Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de ICM, 42% dintre britanici sunt în favoarea rămânerii Regatului Unite în UE, 40% se opun şi 17% sunt indecişi. Sondajul, realizat online în rândul a 2.021 de persoane, a avut loc înainte de anunţul lui Johnson.

Liderii militari nu vor Brexit

Mai mulţi comandanţi ai Armatei britanice susţin şi ei că Marea Britanie trebuie să voteze pentru a rămâne în Uniunea Europeană, din cauza importanţei pentru securitatea naţională, ameninţată tot mai mult de creşterea agresiunii ruseşti şi a Statului Islamic. 

Michael Fallon, secretarul Apărării, a declarat, într-un articol pentru „The Sunday Telegraph“ că preşedintele rus Vladimir Putin vrea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. „Nu este o sperietoare dacă spunem că Putin ar fi favorizat dacă am pleca din Uniunea Europeană care ar fi mai mică şi mai slabă. Asta e evident în interesul Rusiei...“ Provocările privind agresiunea rusă şi terorismul internaţional sunt globale şi transnaţionale iar Marea Britanie „nu-şi poate permite să fie singură“, a subliniat Fallon.

Familia lui Boris Johnson, împărţită

Tatăl şi doi fraţi ai primarului Londrei Boris Johnson consideră că Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, relatează CNN, care comentează că referendumul ce va avea loc pe 23 iunie divizează şi familii, nu numai clasa politică.

Într-un interviu acordat CNN, tatăl lui Boris Johnson, Stanley Johnson, a explicat că, din punctul său de vedere, o ieşire din Uniunea Europeană ar fi un regres şi o greşeală pentru Marea Britanie. “Ar putea fi un mare salt în spate şi în întuneric”, a avertizat tatăl principalului susţinător al campaniei împotriva rămânerii în UE.

Din punctul de vedere al lui Stanley Johnson, fost europarlamentar şi actual colaborator al Comisiei Europene pe probleme de climă, Londra va avea un viitor mai bun în UE decât în afara sa. El s-a declarat surprins de decizia fiului său, dar crede că aceasta are rădăcini adânci şi că primarul Londrei a simţit că apartenenţa la UE necesită sacrificii prea mari în ceea ce priveşte suveranitatea încă de acum 20 sau 30 de ani.

“Este o chestiune de perspectivă. Iar perspectiva sa este exact ca şi a mea, dar concluziile sunt diferite”, a declarat fostul europarlamentar conservator. El a precizat şi că ceilalţi doi fii ai săi vor ca Londra să rămână în UE.

Stanley Johnson consideră, însă, că acordul negociat de premierul David Cameron cu liderii europeni ar fi putut fi mai bun, în special în ceea ce priveşte imigranţii din alte ţări membre UE. “Probabil că ar fi putut să ceară mai mult în ceea ce priveşte problema imigranţilor europeni.

Să vă spun de ce. Pentru că am senzaţia că există deja presiuni din partea multor alte ţări din Europa pentru a reanaliza cu atenţie problema imigranţilor şi în special libera circulaţie pe piaţa muncii în Europa. Cred că oamenii încep să îşi dea seama că ar trebui să dăm puţin înapoi în această privinţă”, a declarat Stanley Jonhnson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite