Vladimir Putin a pierdut lupta pentru influenţă în Franţa, dar ar putea să-şi încerce norocul în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria centristului Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale din Franţa a simbolizat pentru mulţi înfrângerea Rusiei, acuzată de ingerinţe în procesul electoral din mai multe state occidentale, însă Europa nu poate răsufla încă uşurată.

Chiar dacă Moscova a sprijinit-o timp de luni de zile pe candidata extremei-drepte franceze Marine Le Pen, aceasta fiind primită inclusiv la Kremlin de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi chiar dacă în ultimul moment al campaniei electorale au fost publicate pe internet documente ale echipei lui Emmanuel Macron, în urma unui atac cibernetic atribuit de mai mulţi experţi hackerilor ruşi, Le Pen a fost învinsă detaşat în turul doi al prezidenţialelor.

Dar această victorie a Occidentului în faţa Rusiei nu înseamnă că războiul cu Kremlinul a fost câştigat, scrie portalul thedailybeast.com.

Dincolo de faptul că nu este exclus ca Moscova să încerce să lanseze pe piaţă noi teorii conspiraţioniste care să provoace controverse exact în momentul în care Macron îşi va prelua mandatul prezidenţial, Rusia lui Putin ar putea să dea lovitura de graţie blocului comunitar printr-un amestec în alegerile legislative federale care vor avea loc pe 24 septembrie în Germania, ţară considerată ca fiind motorul Europei. 

De altfel, autorităţile de la Berlin nu exclud atacuri cibernetice lansate de hackerii ruşi. Şi, ca urmare, încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. 

Preşedintele Oficiului federal pentru securitate cibernetică, Arne Schönbohm, a afirmat că după atacurile informatice comise recent în timpul campaniei electorale din Franţa, partidele politice germane au fost avertizate cu privire la riscurile existente, notează Reuters. Mai mult, specialiştii acestei agenţii sunt dispuşi să le ofere formaţiunilor politice germane sfaturi practice pentru a-şi îmbunătăţi securitatea informatică.

Totuşi, acţiunile de natură informatică nu reprezintă singura armă a Kremlinului. Moscova se poate folosi şi de propagarea unor informaţii false cu privire la infracţiuni comise de refugiaţii ajunşi pe teritoriul german începând din 2015 pentru a stârni nelinişti la nivelul societăţii, nelinişti care se pot reflecta în alegerea făcută la urne. 

Sociologul rus Igor Eidman, care trăieşte în exil în Germania, declara la începutul acestui an pentru revista „Focus“ că pentru preşedintele Federaţiei Ruse cea mai importantă sarcină tactică este reprezentată de înlăturarea Angelei Merkel, cancelarul federal german. 

Fără Merkel la conducerea Germaniei creşte probabilitatea ca sancţiunile impuse Rusiei să fie ridicate şi ca politica Uniunii Europene faţă de Moscova să se schimbe, o situaţie de care liderul de la Kremlin ar profita, fără îndoială, pentru a se impune în faţa blocului comunitar. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite