Viaţa „grea” a unui oligarh rus sancţionat de Occident: „Oare voi avea voie să am menajeră sau şofer? Eu nu conduc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Petr Aven este un oligarh rus sancţionat de Marea Britanie în urma războiului din Ucraina. El a povestit că nu ştie cum îşi va plăti facturile de acum înainte şi nici cum va supravieţui alături de familia sa.

Soţia acestuia a încercat să scoată cât mai mulţi bani de la bancomatele din Londra, acolo unde locuiesc cu fiul lor de 8 ani, pentru a se pregăti pentru sancţiunile care vin în urma invaziei din Ucraina.

„Nu ştiu cum vom supravieţui”, a spus Petr Aven în vârstă de 67 de ani, pentru Financial Times. „Afacerea noastră este complet distrusă. Tot ce am construit în 30 de ani este ruinat. Trebuie să începem o viaţă nouă”.

Dar acum începe în viaţa lui o etapă pentru care nu pare deloc pregătit. „Oare voi avea voie să am menajeră sau şofer? Eu nu conduc... poate fiica mea vitregă va conduce”, a declarata Aven pentru sursa citată.

Mai mulţi utilizatori de pe reţelele de socializare au reacţionat la articolul publicaţiei şi nu au prezentat prea multă empatie pentru situaţia în care se află oligarhul, spunând că situaţia lui nu se compară cu cea a oamenilor din Ucraina care sunt afectaţi de invazia Rusiei.

Ministrul britanic de Externe l-a pus pe Aven pe o listă cu nume de ruşi şi companii ruseşti sancţionate pentru legăturile cu Vladimir Putin. Printre aceştia se numără şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, ministrul apărării Serghei Şoigu şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul britanic al Ministerului de Externe, Liz Truss, a declarat pe 15 martie că oligarhii ruşi sunt o ţintă a a sancţiunilor şi că vor fi traşi la răspundere pentru crimele Rusiei în Ucraina.

Ministerul de Externe a declarat că Aven avea o avere de aproximativ 5,3 miliarde de dolari şi că acum conturile sale şi activele britanice sunt îngheţate.

Aven a fost om de afaceri şi politician în Rusia şi a fost acuzat de Uniunea Europeană şi Marea Britanie că este apropiat de Putin ca director al Alfa-Bank cu sediul la Moscova. Totuşi, el a declarat că nu are legături strânse cu Kremlinul.

Ziarul Financial Times a relatat că o mare parte din averea lui Aven şi a partenerilor săi de afaceri a venit din investiţiile în petrol în anii 1990 şi din veniturile obţinute din cesionarea unei participaţii la compania petrolieră TNK-BP către gigantul energetic de stat Rosneft, scrie Newsweek.

Petr Aven are paşaport leton şi are posibilitatea să călătorească, dar se confruntă cu un ordin de expulzare din Marea Britanie în termen de 3 săptămâni.

Nu poate accesa fonduri pentru lupta sa juridică, iar avocaţii de la Londra nu vor să se ocupe de ruşi. El a spus că dacă părăseşte Marea Britanie nu se va mai putea întoarce niciodată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite