UPDATE VIDEO Poroşenko propune instituirea legii marţiale, după ce Rusia a atacat şi a confiscat trei nave ucrainene în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave ucrainene şi ambarcaţiuni ale gărzilor ruse de coastă FOTO rt.com
Nave ucrainene şi ambarcaţiuni ale gărzilor ruse de coastă FOTO rt.com

Marina ucraineană a acuzat Rusia, duminică, că a deschis focul asupra unor nave ale sale în Marea Neagră, lovind trei dintre ele şi rănind mai mulţi membri al echipajului. Cele trei vase au fost mai apoi confiscate de către forţele speciale ruse. Un comunicat al serviciului rus de securitate FSB confirmă că a fost folosit armamentul pentru oprirea şi confiscarea navelor ucrainene.

UPDATE Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, ca urmare a incidentului din largul Crimeei.

De asemenea, alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost amânate pentru 31 martie 2019.

Legea marţială se aplică pentru 30 de zile începând cu 28 noiembrie.

UPDATE Preşedintele Ucrainei a semnat un decret pentru declararea legii marţiale începând de astăzi, pentru 60 de zile, dar este nevoie de aprobarea parlamentului. Ucraina îşi rezervă dreptul de a se apăra contra Rusiei şi nu exclude posibilitatea ca Moscova să facă şi alte acte de agresiune.

UPDATE Rusia a redeschis traficului maritim strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov, după ce trei nave ucrainene au fost oprite şi confiscate de forţele navale ruse, a declarat un reprezentant al autorităţilor portuare din regiunea Crimeea, citat de agenţia Tass.

UPDATE Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni Rusiei să elibereze marinarii şi navele ucrainene capturate în strâmtoarea Kerci, subliniind că Moscova a încălcat dreptul internaţional.

Marinarii ucraineni au fost „reţinuţi în mod brutal, cu încălcarea legilor internaţionale“, a declarat Poroşenko într-o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei.

Şeful statului ucrainean le-a solicitat autorităţilor ruse „să-i transfere pe marinari părţii ucrainene, împreună cu navele, şi să asigure detensionarea situaţiei în Marea Azov“.

UPDATE Cele trei nave ucrainene arestate duminică de Rusia în largul coastelor Crimeei sunt ţinute în portul Kerci, relatează luni agenţia de presă Reuters.

Potrivit unui martor, în jurul navelor pot fi văzute persoane în uniforme ale marinei militare.

UPDATE Un avion de recunoaştere radioelectronică al forţelor aeriene ale SUA, Boeing RC-135V, a decolat de la baza aeriană Souda Bay de pe insula Creta, Grecia, îndreptându-se spre bazinul Mării Negre, în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Kiev în urma incidentului din Marea Neagră, anunţă „Ukrainsky militarny portal”.

„Avionul de recunoaştere al SUA a intrat în zona Mării Negre. La 7:50, avionul de recunoaştere radioelectronică al SUA Boeing RC-135V, cu nume de apel BASTE41, a decolat de la baza aeriană Souda Bay de pe insula Creta, Grecia, şi s-a îndreptat spre bazinul Mării Negre", se spune în anunţ. La ora 8:30, notează portalul, avionul se afla în spaţiul aerian al Bulgariei şi se îndrepta spre ţărmul Crimeei.

UPDATE Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a adoptat decizia de introducere a stării de război pe întregul teritoriul ţării, pentru 60 de zile. Decizia are nevoie de confirmarea Radei Supreme a Ucrainei, care se va reuni într-o şedinţă extraordinară luni. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că introducerea stării de război nu presupune efectuarea unei mobilizări imediate, urmând să fie instruiţi militarii în termen.

UPDATE Secretarul Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că membrii Consiliului au votat, în unanimitate, pentru declararea stării de război pe teritoriul ţării, timp de 60 de zile.

   

Pentru a intra în vigoare, decizia trebuie să fie confirmată de parlamentul ucrainean – Rada Supremă. Acesta are deja anunţată o şedinţă pentru ora 16:00, transmite RIA Novosti.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că posibila anunţare a stării de război nu înseamnă că Kievul renunţă la mijloacele politice şi diplomatice de „eliberare a teritoriilor ucrainene”.

De asemenea, el a menţionat că decizia nu restricţionează drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Totodată, anunţarea stării de război nu presupune mobilizarea imediată, în acest caz vor fi instruiţi cei supuşi militar.

Luni, Poroşenko intenţionează să poarte tratative cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii altor state.

UPDATE Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU a anunţat că luni Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de urgenţă, ca urmare a tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Ucraina, după ce Federaţia Rusă a confiscat trei nave ucrainene.

UPDATE Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a declarat, luni, că va propune Parlamentului instituirea legii marţiale, după ce armata rusă a atacat şi a confiscat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

VIDEO Rusia şi Ucraina, la un pas de război. Ucrainenii atacă reprezentanţele diplomatice ale Moscovei

Poroshenko a mai spus că Parlamentul va decide luni dacă va adopta sau nu legea marţială, ce restricţionează libertăţile civile şi acordă insituţiilor statului puteri sporite.

UPDATE Serviciul secret al Federaţiei Ruse, FSB, a declarat, luni dimineaţă, că ambarcaţiunile Pazei de coastă ruse au fost nevoite să preia controlul asupra unor nave ucrainene din Marea Neagră şi au tras focuri pentru a le determina să se oprească, scrie Reuters, citând agenţii ruse de presă.

FSB a spus că a fost nevoie să acţioneze pentru că navele- două vase mici de artilerie blindate şi un remorcher-ar fi pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, au încercat să facă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele.

„A fost folosit armamentul cu scopul de a opri vasele ucrainene de război,” spune declaraţia FSB care circulă pe canalele ruse de media.

„Drept rezultat, cele trei vase ucrainene au fost confiscate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse, din Marea Neagră.”

FSB a mai menţionat că trei marinari ucraineni au fost răniţi în incident şi au parte de îngrijire medicală. Potrivit comunicatului, vieţile lor nu au fost puse în pericol.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la o dezescaladare a situaţiei.

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel la „reţinere şi la detensionare”, prin vocea unei purtătoare de cuvânt.


Marina ucraineană a declarat, pe pagina oficială de Facebook, că şase membri ai echipajului au fost răniţi în timpul operaţiunii conduse de ruşi, prin care aceştia din urmă au confiscat trei nave ucrainene. „FSB a deschis focul asupra flotilei care aparţine forţelor armate ale Ucrainei,” se menţionează în comunicat.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a convocat „cabinetul de război”, informează purtătorul său de cuvânt.

Potrivit Reuters, acest incident din Marea Neagră reflectă tensiunile în creştere dintre Moscova şi Kiev în ceea ce priveşte Marea Azov, pe care însă ambele ţări au dreptul să o folosească.  

Duminică, marina ucraineană a declarat că a trimis două nave de luptă mici şi un remorcher din portul Odessa spre Mariupol, o călătorie care presupunea ca navele să treacă din Marea Neagră în Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci.

Conform ucrainenilor, navele gărzilor de coastă ruse au încercat să oprească mica flotilă, provocându-i pagube minore, într-un incident care arată că Rusia dă dovadă de un comportament agresiv şi ilegal.

De cealaltă parte, agenţiile de presă ruse au relatat că serviciul de securitate al Rusiei – FSB – a acuzat Ucraina că nu a informat în avans cu privire la această călătorie, lucru dezminţit de Kiev. Potrivit ruşilor, navele ucrainene executau manevre periculoase cu scopul de a mări tensiunile. 

Marina ucraineană a afirmat însă că flotila sa şi-a continuat drumul în ciuda acestor probleme. 

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev au devenit deosebit de tensionate ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite