Un fost lider separatist anunţă înfiinţarea Uniunii Voluntarilor ruşi din Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Borodai FOTO AFP
Aleksandr Borodai FOTO AFP

Aleksandr Borodai, un fost lider al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat joi, la Moscova, înfiinţarea unei Uniuni a Voluntarilor care luptă în conflictul din Donbas, relatează agenţia rusă Tass.

„Organizaţia este în curs de înregistrare (la Ministerul Justiţiei). Primul congres al uniunii este programat pentru sfârşitul lunii septembrie“, a declarat Aleksandr Borodai, un cetăţean rus fost „premier al Republicii Populare Doneţk“.

Potrivit lui, Uniunea Voluntarilor din Donbas va avea drept scop să obţină pentru membrii săi (cetăţeni ruşi care au luptat voluntar pe teritoriul Ucrainei) acelaşi statut şi aceleaşi beneficii de care se bucură veteranii conflictelor militare, relatează postul Europa Liberă, citat de Mediafax.

Uniunea va avea filiale la Moscova, Rostov-pe-Don şi Peninsula Crimeea.

De asemenea, Borodai a estimat că între 30.000 şi 50.000 de voluntari ruşi luptă în estul Ucrainei.

Autorităţile de la Kiev şi ţări din Occident acuză Rusia că mobilizează trupe în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe separatişti. Moscova a negat prezenţa militarilor săi în estul Ucrainei, dar a recunoscut că voluntari ruşi luptă de partea separatiştilor.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul rus VŢIOM, peste 65% dintre ruşi aprobă prezenţa voluntarilor în estul Ucrainei.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu 6.800 de morţi până acum.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite