Transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee. Putin nu obiectează în faţa lui Erdogan. MAE rus: „O afacere internă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga) dând mâna cu omologul său rus Vladimir Putin FOTO AFP
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga) dând mâna cu omologul său rus Vladimir Putin FOTO AFP

Diplomaţia rusă consideră că transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul este o „afacere internă” a Turciei, transmite AFP.

„Noi considerăm că este vorba despre o afacere internă a Turciei şi (...) nu trebuie să ne amestecăm”, a declarat luni viceministrului rus de Externe Serghei Verşinin, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

„Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui sit din punctul de vedere al culturii şi civilizaţiei mondiale”, a adăugat el.

Diplomaţia rusă face aceste declaraţii după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat regretul faţă de faptul că „îngrijorarea” unor „milioane de creştini” nu a fost auzită de Erdogan, după ce cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Turcia a revocat statutul de muzeu a bazilicii.

Statutul de moschee va deveni oficial la 24 iulie, potrivit lui Erdogan. 

Această decizie a provocat o avalanşă de critici internaţionale, de la Washington la Paris şi de la UNESCO în Grecia, o ţară ortodoxă.

În schimb, Vladimir Putin nu a făcut nicio declaraţie pe această temă, în condiţiile în care se prezintă drept un apărător al ortodoxismului în Rusia. 

Într-un comunicat, Kremlinul anunţă doar că preşedintele rus a discutat cu omologul său turc pe această temă. Comunicatul Kremlinului este vag, referindu-se la faptul că Putin a atras atenţia asupra existenţei unei dezaprobări, iar Erdogan a dat „explicaţiile relevante” şi a promis că va păstra edificiul „pentru toţi”, inclusiv „sanctuarele creştine”.

O operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care-şi încoronau împăraţii în ea, Sfânta Sofia este un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul VI de către bizantini, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. În 1934, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a ales să o ofere „umanităţii” sub formă de muzeu. La 86 de ani distanţă, principalul contestatar al moştenirii sale laice, islamo-conservatorul Erdogan a decis să mai întoarcă o pagină a istoriei şi să o reconvertească în moschee.

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a solicitat lui Erdogan să revină asupra deciziei, pe care Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, a numit-o „dezamăgitoare”.

Şi Papa Francisc s-a declarat duminică îndurerat de decizia preşedintelui turc de a transforma muzeul Hagia Sofia în moschee. „Gândurile mele se îndreaptă spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia şi sunt foarte îndurerat”, a rostit suveranul pontif în timpul discursului săptămânal de binecuvântare din Piaţa Sf. Petru din Roma.

Erdogan rămâne de neclintit, afirmând că Turcia şi-a exercitat dreptul de suveranitate transformând Sfânta Sofia în moschee şi va interpreta criticile aduse acestei mişcări drept un atac la independenţa ţării sale, o interpretare pe care Moscova o acceptă la nivel politic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite