Tinerii ruși iau credite cu dobânzi uriașe de la apropiații lui Putin și apoi sunt nevoiți să meargă pe frontul din Ucraina pentru a le plăti
0O parte semnificativă a tinerilor ruși care ajung în armată sunt copleșiți de datorii luate de la instutuții financiare dubioase care dau credite cu dobânzi exorbitante. Bărbații se înscriu voluntari pentru a lupta pe frontul din Ucraina pentru a-și achita obligațiile financiare, scrie publicația rusă The Insider care a descoperit că principalul beneficiar al celei mai mari organizații de microfinanțare din Rusia, Aleksandr Donaev, locuiește în Europa și supraveghează operațiunile din străinătate.
Capitalul inițial de investiții pentru schemă a provenit probabil de la tatăl său, care este căutat pentru rolul său într-o deturnare de fonduri imobiliare de mare amploare în care a fost implicat un coleg de clasă al lui Vladimir Putin - un caz supranumit cândva de jurnaliști „escrocheria secolului”.
Fosta soție a lui Vladimir Putin, care deține proprietăți în Spania, este de asemenea implicată în afacerea cu microcredite. În timp ce guvernul rus trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea bulei creditelor de consum, organizația de microfinanțare deținută în comun de Liudmila Putina-Oceretnaia și-a văzut profiturile crescând cu 66% într-un an, scrie publicația rusă.
Portofelele lui Putin
Mulți dintre colegii de clasă ai lui Vladimir Putin au ajuns să aibă cariere de succes. Alekander Bastrîkin conduce Comitetul de Investigații, în timp ce Irina Podnosova este președintele Curții Supreme. Viktor Hmarin nu deține el însuși funcții înalte, dar fiul său conduce compania de stat „RusHydro”. Oamenii de afaceri Nikolai Egorov și Ilgam Raghimov au fost recompensați regește pentru că au contribuit la viața luxoasă a familiei Putin.
Un alt coleg de clasă al lui Putin, Anatoli Șesteriuk, a primit, de asemenea, o poziție influentă, dar a pierdut-o din cauza unui scandal de corupție. Șesteriuk, care a absolvit Universitatea din Leningrad în 1975 alături de viitorul președinte, duce acum o viață mai modestă, fiind profesor la Departamentul de drept al mediului și al terenurilor din cadrul Universității de Stat din Moscova.
Mai multe conace istorice și peste 100 de imobile de stat au fost furate de colegul de clasă al lui Putin și de complicii săi, anchetatorii estimând pierderile statului la peste 2 miliarde de ruble (23 de milioane de dolari). Cu toate acestea, Șesteriuk a scăpat de responsabilitate; în loc să fie acuzat, colegul lui Putin a avut doar calitatea de martor în dosar. El a susținut că a fost indus în eroare de propriul său asistent, transferând vina către persoane care au jucat roluri minore în toată această afacere.
Se presupune că mintea din spatele întregii scheme a fost omul de afaceri Aleksander Dunaev, care a fugit din țară.
Dunaev are un fiu, pe care îl cheamă tot Aleksander, care a studiat în Regatul Unit la Universitatea Warwick și King's College din Londra. În 2012, pe fondul scandalului din jurul „escrocheriei secolului” orchestrată de tatăl său, Dunaev Jr. a fondat prima organizație de microfinanțare online din Rusia, MoneyMan.
MoneyMan, parte a grupului mai mare IDF Eurasia, oferă rușilor „tehnologii financiare în domeniul împrumuturilor” și este un lider al industriei de microcredite a țării. Până la finalul anului 2023, MoneyMan a oferit 46.000 de împrumuturi, în creștere cu 18% față de anul precedent. Grupul IDF a raportat un profit net de peste 4 miliarde de ruble (45,4 milioane de dolari). Cu toate că este legală, această afacere exploatează dificultățile financiare a milioane de ruși, oferindu-le împrumuturi cu dobânzi exorbitante, ceea ce îi împinge într-un final spre faliment.
Executorii judecătorești, pe post de recrutori
Atragerea pe scară largă a rușilor în datorii la aceste firme care oferă credite la dobânzi uriașe a facilitat semnificativ eforturile de recrutare ale Ministerului rus al Apărării. Mulți bărbați, precum Aleksi Juravlev, în vârstă de 28 de ani, din Ciuvașia, se înscriu voluntari pentru a-și plăti datoriile. Juravlev, care a lucrat anterior în construcții și a acumulat datorii în valoare totală de 260.000 de ruble (2.950 de dolari), nu a putut obține noi microcredite. În consecință, el s-a înrolat în armată pentru a servi în „Operațiunea militară specială” a Rusiei, cum numește Putin războiul din Ucraina. În timpul unei altercații la beție cu colegii săi soldați, Juravlev a tras cu o mitralieră, provocând victime.
Autoritățile încurajează în mod activ debitorii să se înroleze în armată, executorii judecătorești acționând aproape ca recrutori. La începutul acestei luni, un site de știri din Tatarstan a relatat povestea unui localnic care a reușit să achite datorii de aproape jumătate de milion de ruble (5 700 de dolari) din microcredite, înscriindu-se voluntar. Cu toate acestea, nu toată lumea este la fel de norocoasă, iar mulți soldați ruși trimiși pe frontul din Ucraina își duc datoriile cu ei în mormânt.
Datori la fosta nevastă a lui Putin
În acest timp, principalul beneficiar al celei mai mari organizații de microfinanțare din Rusia locuiește în Europa: Aleksander Dunaev deține proprietăți imobiliare de lux în Barcelona. Potrivit informațiilor din registrul imobiliar spaniol obținute de The Insider, Dunaev și soția sa dețin un apartament de 161 de metri pătrați și o vilă de 536 de metri pătrați achiziționate anul trecut. Valoarea combinată a proprietăților lor din Barcelona se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.
În plus, Dunaev își supraveghează operațiunile de microfinanțare din Spania. Mai multe dintre companiile sale, inclusiv ID Finance Investments, sunt înregistrate acolo.
O altă pasionată de imobiliare spaniole - fosta soție a lui Putin, Liudmila Oceretnaia - face, de asemenea, profit din industria microfinanțării. Veniturile CarMoney, o companie la care Oceretnaia deține acțiuni, au crescut cu 66% în ultimul an. Oceretnaia deține, de asemenea, două apartamente de lux în Malaga.
În timp ce rușii de rând au datorii tot mai mari din cauza operațiunilor de microfinanțare, prin care Kremlinul se asigură că are o sursă continuă de soldați „voluntari” pe care să îi arunce în luptă în Ucraina, beneficiarii cu relații la cel mai înalt nivel care conduc afacerea cu microcredite continuă să se bucure de clima însorită și proprietățile lor de lux din țări occidentale precum Spania.
Între timp, guvernul rus pare să nu aibă nicio intenție de a reglementa practicile instituțiilor de microfinanțare care exacerbează vulnerabilitățile economice ale rușilor, chiar dacă beneficiarii acestora continuă să își cheltuiască profiturile în Vestul presupus decadent, conchide The Insider.