Ruşii îşi fac provizii pentru „apocalipsa” economică: rafturile magazinelor au rămas goale
0Speriaţi de deprecierea galopantă a rublei, dar şi de deciziile mai multor companii de a suspenda vânzările în Rusia din această cauză, ruşii au început să-şi facă stocuri de alimente şi să-şi cumpere electrocasnice de teama viitoarelor scumpiri.
Căderea rublei în raport cu euro şi dolarul american a continuat şi miercuri, în ciuda eforturilor băncii centrale a Rusiei de a stabiliza cursul. Speriaţi de depreciere şi de inflaţie, ruşii au început să-şi facă stocuri, cumpărând produse alimentare de bază şi chiar aparatură electrocasnică, în contextul în care mai multe companii au decis să-şi suspende vânzările şi anunţă o „recalculare a preţurilor”.
Este cazul gigantul IT Apple, care a anunţat marţi că suspendă vânzările online pentru piaţa rusă din cauza „fluctuaţiilor extreme” ale cursului rublei. „În contextul fluctuaţiilor extreme ale cursului rublei, magazinul nostru online din Rusia este nu poate fi accesat în prezent, până când ne reexaminăm preţurile”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei americane pentru AFP.
Similar, Major Auto, un important lanţ de dealeri auto, a suspendat de marţi vânzările. Multe dintre modelele oferite de Major Auto erau însă deja epuizate, notează Market Watch. Ruşii se grăbiseră să-şi cheltuiască rublele a căror valoare continuă să scadă pe bunuri durabile precum maşini şi aparatură electrocasnică.
Asociaţia Afacerilor Europene din Rusia, care urmăreşte vânzările de maşini din Rusia, a anunţat că cererea pentru autoturisme a fost „extraordinară” în ultima lună.
Lanţul suedez Ikea a anunţat de miercuri că joi va afişa preţuri mai mari. Astfel că, la mijlocul săptămânii, cozile de la Ikea au fost mai mari decât cele înregistrate în weekend-uri, transmit corespondenţii de presă.
În hipermarketuri, rafturile pe care stăteau alimentele de bază au început să se golească rapid. Unul dintre cele mai căutate produse rămâne hrişca, al cărui consum rămâne asociat pentru majoritatea ruşilor cu perioada sovietică. În contextul unei recolte slabe înregistrate anul acesta în Siberia, în magazine exista deja un deficit de hrişcă, iar ruşii care reuşesc acum să găsească preţioasele cereale fac haz de necaz pe reţelele de socializare:
Dacă te-ai putea întoarce în timp, ai schimba ceva în viaţa ta? Da. Ruble.
„Ceea ce ne sperie este că mulţi oameni au început să-şi scoată banii de pe carduri şi din conturi. Vrem să ne protejăm, să nu ajungem iar ca în 1998”, spune Aliona Korsunţeva, o rusoaică de 30 de ani din Moscova, citată de tabloidul britanic „Daily Mail”.
La magazinul Apple din mallul AviaPark din capitala Rusiei, Sergei Akimov, în vârstă de 22 de ani, şi-a cumpărat astăzi un iPhone 6. „Ttelefonul este în loc de vacanţa în străinătate pentru care strângeam bani”, explică el corespondentului „The New York Times”.
„Din acest punct de vedere, Rusia este diferită de ţările dezvoltate. Acolo, când izbucneşte o criză, oamenii încep imediat să facă economii. Aici, atunci când izbucneşte o criză, este însoţită de o depreciere abruptă a monedei naţionale, iar oamenii încep dintr-o dată să cheltuiască. Pentru moment, asta îmbunătăţeşte situaţia”, explică Igor Nikolaiev, directorul Institutului de Analiză Strategică FBK din Moscova, citat de AFP.
Marţi, rubla rusească s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul american în doar câteva ore. Căderea abruptă reprezintă cea mai mare depreciere înregistrată de rubşă din 1998 încoace, adică de la apogeul crizei financiare care a forţat Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriilor externe, dar şi a salariilor şi pensiilor. Deja, la începutul lunii octombrie, rubla a atins cel mai slab curs de schimb din istorie.
De la începutul acestui an, rubla a pierdut 60% în raport cu dolarul american.
Într-o încercare disperată de a întări cursul rublei, banca centrală rusă a apelat la cea mai puternică măsură de până acum, după ce a intervenit constant în ultimele luni pe piaţa valutară, folosind rezervele de valută.
Astfel, conducerea băncii centrale a anunţat în miezul nopţii de luni spre marţi (comunicatul oficial a fost emis cu câteva minute înainte de ora 01.00 a Moscovei) că va majora dobânda-cheie de la 10,5% la 17%. Acest nivel al dobânzii de referinţă a mai fost practicat doar în 1998, în timpul crizei, şi vine după creşteri succesive. În urmă cu şase luni, rata dobânzii de referinţă a dobânzii-cheie era de 5,5%, după care a fost crescută la 8%, la 9,5% şi la 10,5%.
Mişcarea nu a reuşit să calmeze însă investitorii şi pieţele. Deşi rubla a deschis ziua cu o uşoară apreciere pe fondul măsurilor luate de banca centrală, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la Moscova rubla se depreciase cu 2,5% în faţa dolarului american.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/rusia-va-intra-in-recesiune" target="_blank">View the story "Rusia va intra în recesiune" on Storify</a>]