Rusia se întăreşte militar în regiunea Cercului Polar INFOGRAFIE
0Rusia îşi extinde Flota Nordică în Peninsula Kola, construind baze noi, modernizându-le pe cele vechi din perioada sovietică şi construind depozite pentru rachetele balistice şi de croazieră lansate de submarine.
În timp ce Rusia îşi consolidează eforturile de a securiza zona arctică, atât Regatul Unit, cât şi SUA au promis să vor face faţă provocării şi vor opri dominaţia Rusiei în nordul îndepărtat.
„Nu este apa nimănui,” a spus amiralul James Foggo, comandantul Forţelor Navale ale SUA din Europa şi Africa şi Comandamentului de forţe comune Napoli. „Ar trebui să existe acces liber şi corect pentru toate naţiunile din Consiliul Arctic-din care facem parte,” potrivit Washington Examiner.
Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, s-a alăturat corului de avertizări, spunând că Marea Britanie va „rămâne vigilentă” prin „întărirea abilităţilor noastre în condiţii sub-zero, învăţând de la aliaţi vechi precum Norvegia sau monitorizând ameninţările submarine cu aparatul nostru de zbor Poseidon.”
Comentariile vin în contextul în care Serviciul de Informaţii al Norvegiei a dezvăluit, pe 11 februarie, că Rusia a organizat o simulare dramatică de atac asupra unei instalaţii de radar din zona arctică norvegiană, la Vardo, anul trecut. Directorul, lt.gen. Morten Haga Lunde, a spus că atacul fals a avut loc în februarie 2018.
Serviciul a criticat dur şi bruierea de către ruşi a semnalelor GPS, în timpul manevrelor Trident Juncture ale NATO din lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut.
Kremlinul a negat acuzaţiile şi a precizat că nu are legătură cu bruiajul.
Un parlamentar din Moscova a atras atenţia administraţiei Trump că trupele speciale ruse se antrenează pentru un potenţial conflict în Arctica.
„Avem propriile noastre forţe armate, care au de asemenea generali la fel de capabili, în opinia mea,” a declarat Andrei Klimov, membru al comitetului pentru relaţii externe din legislatura rusă, pentru agenţia de ştiri TASS. „Avem unităţi speciale ce ar putea acţiona în nordul îndepărtat şi în condiţiile de acolo, care s-au remarcat.”
Klimov a transmis avertismentul ca răspuns pentru amiralul James Foggo, comandantul Forţelor Navale americane din Europa şi Africa, care a declarat pentru Washington Examiner şi pentru alţi jurnalişti, într-un interviu recent, că nici Rusiei, nici Chinei nu li se va permite să domine regiunea Arcticii. Klimov a înţeles din această declaraţie faptul că SUA au de gând să controleze Arctica.
Klimov a mai precizat că „există norme internaţionale care reglementează folosirea uscatului şi mării şi am dovedit acum mult timp din punct de vedere geologic şi geografic care zone de uscat şi apă gravitează spre Federaţia Rusă.”
Retorica lui Klimov a fost mai aspră decât mesajul şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, de la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
„Poate veţi rămâne cu impresia că nimeni, mai puţin NATO, nu are dreptul să fie nicăieri, cu excepţia propriilor ape,” a spus Lavrov în contextul reproşurilor occidentalilor referitoare la operaţiunile militare ale Rusiei în apele internaţionale.
Foggo a subliniat că apele din Arctica aparţin domeniului internaţional şi a făcut aceste precizări în contextul activităţilor din ce în ce mai intense ale Rusiei şi Chinei din regiune, care i-a determinat pe aliaţii NATO şi partenerii din nordul Europei să fie vigilenţi, dar care ar putea să creeze şi disensiuni între Beijing şi Moscova.
„Vedem multă activitate între chinezi şi ruşi, dar ruşii consideră Arctica domeniul lor,” a spus Foggo. „Şi, de fapt, este un domeniu internaţional, şi de aceea suntem interesaţi să-l menţinem liber şi deschis.”
Klimov a afirmat că spusele lui Foggo ar trebui interpretate ca „dacă e liber, e al nostru”, adăugând că „ar fi preferat ca nu generalii să discute despre probleme politice” precum competiţia din regiunea Arcticii.
„Avem şi flota noastră de spărgători de gheaţă, cea mai puternică din lume, care ne facilitează agenda de pace,” a adăugat el.