Rusia, condamnată la CEDO în cazul asasinării a doi jurnalişti
0Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Federația Rusă la plata a 46.000 de euro pentru anchete ineficiente asupra circumstanţelor asasinării a doi jurnalişti în Republica Daghestan, situată în Caucazul de Nord.

Ahmednabi Ahmednabiev a fost ucis în propria maşină, pe 9 iulie 2013, în satul Semeder, iar Hadjimurad Kamalov a fost omorât în apropierea locului său de muncă din orașul Mahacikala, pe 15 decembrie 2011. Cei doi bărbaţi fuseseră inițial amenințați cu moartea prin intermediul unor pliante distribuite în 2009. De altfel, Ahmednabiev a supraviețuit primei tentative de asasinat, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ancheta în cazul asasinării lui Ahmednabiev, care a fost suspendată şi redeschisă de cinci ori, este, potrivit informaţiilor de care dispune CEDO, încă în curs. În ceea ce priveşte moartea lui Kamalov, patru bărbaţi au fost condamnaţi în iulie 2022 pentru că au comandat şi comis asasinarea lui, precizează AFP.
Cei doi reclamanţi sunt doi cetăţeni ai Federației Ruse, și anume tatăl lui Ahmednabiev şi nepotul lui Kamalov, care au sesizat CEDO argumentând că autorităţile ruse nu au reuşit să protejeze viaţa rudelor lor şi să desfăşoare anchete eficiente asupra circumstanţelor asasinării lor.
CEDO a constatat că autoritățile ruse au încălcat articolul 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului, cu privire la anchetă, în ambele cazuri. În plus, CEDO a decis că a avut loc o încălcare cu privire la dreptul la viaţă în cazul lui Ahmednabi Ahmednabiev.
Prin urmare, Federația Rusă a fost condamnată la plata a 26.000 de euro pentru în cazul Ahmednabiev şi la 20.000 de euro în cazul Kamalov cu titlu de prejudiciu moral.
CEDO este braţul judiciar al Consiliului Europei, care reuneşte 46 de state ce recunosc drepturile înscrise în Convenţie, notează AFP.
Federația Rusia nu mai este parte a Convenţiei începând din 16 septembrie 2022, după ce fusese exclusă șase luni mai devreme din Consiliul Europei din cauza invaziei din Ucraina. Cu toate acestea, CEDO poate în continuare să analizeze responsabilitatea regimului de la Moscova în posibile atingeri aduse drepturilor omului comise înainte de această dată.