Putin ameninţă, după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”. Reacţia oficialilor finlandezi

0
Publicat:

După ce Finlanda a devenit, anul acesta, cea mai nouă membră a NATO, preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat recent că va staționa din nou trupe în apropierea graniței cu această ţară.

Vladimir Putin, foto arhivă
Vladimir Putin, foto arhivă

Până de curând, relaţiile dintre cele două state, care se învecinează pe o lungime de peste 1.300 de kilometri, erau „pur şi simplu perfecte”, din punctul de vedere al lui Vladimir Putin. Acum, însă, de când nordicii se bucură de protecția aliaților din NATO, preşedintele rus ameninţă că va desfăşura trupe la graniţă, relatează Politico.

„În general, am avut relații ideale cu Finlanda. Pur și simplu perfecte. Nu aveam nicio pretenție una față de cealaltă, în special teritorială, ca să nu mai vorbim de alte domenii. Nici măcar nu aveam trupe, am îndepărtat toate trupele de acolo, de la granița ruso-finlandeză. Chiar și așa, Finlanda a aderat la NATO. Asta au decis. Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat luna trecută agenției de presă de stat RIA.

Momentan, Finalanda nu s-a arătat foarte îngrijorată, pentru că, dacă Rusia vrea să pună în practică ameninţările, trebuie să aibă la dispoziție o mulțime de trupe. Iar Rusia pur și simplu nu are.

„Rușii nu vor avea resursele necesare pentru a construi infrastructura, a produce noi arme grele și a recruta un număr considerabil de forțe la granița noastră înainte de anii 2030”, a declarat generalul-maior în retragere Pekka Toveri, fost șef al serviciilor de informații militare finlandeze și recent ales membru al parlamentului finlandez.

„Finlanda este un mediu operațional foarte solicitant, așa cum au învățat sovieticii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sovieticii îl numeau «operațiuni în zona de mlaștină-pădure» și necesită o pregătire și un echipament special, pe care ei nu îl au”, a continuat el

Într-adevăr, cea mai mare parte a zonei de frontieră a Finlandei este complet sălbatică, ceea ce nu este potrivit pentru o luptă mecanizată modernă.

În plus, este evident că Rusia suferă mult la capitolul oameni, pentru că, la doar câteva luni după invazia sa la scară largă în Ucraina, şi-a transferat acolo trupele staționate în apropierea graniței finlandeze. Putin susține că au fost îndepărtate în semn de prietenie cu Finlanda, dar adevăratul moriv este că nu dispune de forţele militare necesare.

„Încă mai au Brigada 138 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate în Kamenka, la aproximativ 50 de kilometri de granița finlandeză. Dar garnizoana este destul de goală, fără trupe pregătite de luptă, pentru că toate sunt în Ucraina. Și toate cele cinci brigăzi din apropierea noastră erau la jumătate de efectiv deja înainte de război”, a explicat Pekka Toveri de ce momentan finlandezii nu au motive de îngrijorare.

Și, chiar dacă şi ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a făcut declaraţii belicoase atunci când Finlanda a aderat la NATO, nicio trupă nu a fost redistribuită la granița finlandeză.

Rusia nu mai are soldaţi

Rusia nu reuşeşte să recruteze atâţia soldaţi cât are nevoie pentru războiul din Ucraina, deşi a înrolat până şi deţinuţii din penitenciare şi a apelat şi la mercenarii paramilitari ai Grupului Wagner.

Vladimir Putin, care a declarat la sfârșitul anului trecut că Rusia avea 617.000 de soldați în Ucraina, vrea să crească și mai mult forțele armate ale țării. Dar este greu să susții o forță de 600.000 de oameni în Ucraina când dimensiunea totală a forțelor armate ale Rusiei este de 1,15 milioane. Poate că nu este surprinzător faptul că, în decembrie anul trecut, Putin a ordonat ca forțele armate să crească la aproximativ 1,32 milioane; cam în aceeași perioadă, Serghei Shoigu a sugerat că acestea ar trebui să crească la 1,5 milioane până în 2026.

Aşadar, politicienii finlandezi își pot permite să privească, deocamdată, cu detaşare, ameninţările lui Vladimir Putin. „Dar riscul unei agresiuni rusești va rămâne, deoarece pare puțin probabil ca Rusia să se schimbe în mod fundamental în viitorul apropiat. Problemele de recrutare militară ale unui adversar sunt pur și simplu noroc, iar norocul nostru nu va dura. Acesta este motivul pentru care Finlanda și Suedia au fost înțelepte să adere la NATO”, a declarat Pekka Toveri.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite