Putin a lăsat liderii lumii fără opțiuni: o pledoarie pentru schimbarea regimului de la Kremlin

0
Publicat:

Discursul dement al liderului de la Kremlin cu ocazia ceremoniei dedicată anexării unor porțiuni din Ucraina construiește cel mai solid caz în favoarea necesității schimbării de regim la Moscova, însă niciun lider al lumii nu s-a pronunțat încă oficial în acest sens, scrie editorialistul Daily Beast David Rothkopf.

Putin și-a amplificat retorica amenințătoare după anexarea regiunilor din Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK
Putin și-a amplificat retorica amenințătoare după anexarea regiunilor din Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Putin ar fi trebuit demult înlăturat de la putere, scrie jurnalistul, argumentând că metodele brutale ale liderului de la Kremlin peste hotare și în plan intern sunt reliefate în războiul din Ucraina.

Acțiunile și retorica lui Putin sunt o dovadă că Ucraina nu va fi niciodată în siguranță atâta timp cât dictatorul rus rămâne în funcție. Și nici vecinii acestei țări nu vor putea fi liniștiți cât timp un alienat grandoman se află lângă ei și, vorbind de un imperiu rus, amenință continuu să retraseze granițele unor state suverane.

Stabilitatea întregii lumi este pusă în pericol când liderul unei țări cu un arsenal important de arme nucleare sfidează atât dreptul internațional cât și orice sentiment al decenței, în numele unor ambiții fără legătură cu realitatea.

Putin este un criminal de război în serie, unul din cei mai răi pe care i-a văzut timpurile moderne în măsura în care a mers pe calea genocidului în Ucraina, unde mii de civili au fost victime ale torturii, răpirii în masă și bombardamentelor țintite. Și nu ar fi pentru prima dată – deciziile sale luate de Putin de-a lungul anilor sunt legate de numeroase atrocități: în Cecenia, Siria, Georgia. Laolaltă cu campaniile de asasinat împotriva disidenților, numeroase fapte demonstrează faptul că nu e un lider legitim ce ar merita să aibă parte de protecțiile acordate unui șef de stat.

În discursul delirant de vineri,  Putin a arătat încă o dată disprețul față de ordinea internațională când, lansând o invitație la negocieri, a dat de înțeles că porțiunile proaspăt anexate - Donețk, Lugansk, Zaporijie și Herson - nu sunt pe masă pentru că sunt „pentru totdeauna” ale Rusiei.

Gafa lui Biden

Când Biden a observat, în remarca spontană „pentru numele lui Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere”, Casa Albă s-a grăbit să clarifice faptul că președintele american „nu punea în discuție puterea lui Putin în Rusia sau schimbarea regimului”.

Departe de a face gafe, Biden a demonstrat că remarcile sale izvorăsc din experiența îndelungată în materie de politică externă, fiind deseori comentarii de bun simț care, deși în mod evident nu pot fi politica oficială a SUA, sunt o recunoaștere a realității de pe teren, mai cu seamă privind ce se întâmplă actualmente în Ucraina.

Răspunsurile „măsurate” ale SUA la agresiunea lui Putin n-au avut rezultatele scontate, dimpotrivă liderul de la Kremlin și-a înmulțit actele de sfidare. La fel de puțin au funcționat deopotrivă servilismul fostului președinte american Donald Trump, politica estului a fostului cancelar german Angela Merkel, atitudinea oscilantă a președintelui francez Emmanuel Macron și a altor lideri europeni, care au avut efectul că Putin s-a simțit încurajat să continue ca de obicei.

Putiniștii americani și europeni s-au grăbit să avertizeze că până și discutarea la nivel teoretic a ideii înlăturării lui Putin riscă să-l provoace și chiar să îl împingă să dezlănțuie arme nucleare asupra Ucrainei sau chiar asupra țărilor occidentale.

Avertismentele experților

În asentimentul lor s-au arătat mulți alții, între care analiști respectați, ce au sugerat că Putin nu ar trebui „încolțit” cu o poziționare publică în favoarea îndepărtării lui. Argumentul unora dintre ei este că tentativele de înlăturare a lui Putin ar putea fi chiar mai dăunătoare – fie printr-un vid de putere generator de haos, fie prin preluarea puterii de un lider cu vederi chiar mai radicale decât ale actualului lider de la Kremlin.

Totuși, ascultând cu atenție discursul de vineri al lui Putin putem să ne încredințăm că am trecut de mult de punctul în care primejdiile legate de rămânerea lui la putere le depășesc pe cele ce ar putea fi produse de căderea regimului său, scrie David Rothkopf în Daily Beast.

Mai mult, trecutul a arătat că înlăturarea autocrațiilor nu a avut drept rezultat succesori și mai periculoși - este cu siguranță adevărat în ceea ce îi privește pe despoți precum Hitler, Mussolini, Milosevici, Pol Pot, printre mulți alții.

Putin trebuie să plece

„Apoi, recunoașterea faptului că Putin trebuie să plece nu înseamnă că schimbarea de regim devine o chestiune de politică publică. Pentru guverne, ar putea (și în mare parte ar trebui) să rămână un obiectiv neexprimat.

Acestea fiind spuse, anumite sancțiuni impuse Rusiei ar trebui să rămână în vigoare până când Rusia își schimbă politicile și pozițiile cheie care sunt asociate cu Putin, ceea ce, de fapt, înseamnă menținerea lor până când Putin va pleca. Anumite poziții defensive ale Occidentului ar trebui să rămână în vigoare până când amenințarea din partea Rusiei se va diminua. Putem face mai mult decât în prezent pentru a contribui la sprijinirea discretă a opoziției din Rusia, în special a celor ale căror valori se aliniază cu ale noastre.

Poate cel mai important, ne putem asigura că orice fel de victorie durabilă a Rusiei în Ucraina nu este o opțiune și că termenii lui Putin nu vor fi niciodată acceptați, iar agresiunea sa niciodată recompensată.

Cu astfel de politici, putem încuraja în mod activ poporul rus să recunoască faptul că țara lor nu va avea un viitor atâta timp cât Putin rămâne la putere. Putin ne ajută pe acest front. Întreprinzând o campanie masivă de recrutare militară, una care ar putea chema până la 1 milion de soldați, care vor fi apoi subechipați, slab instruiți și probabil victime ale unui război pe care nu l-au căutat împotriva unor vecini care nu sunt dușmanii lor, el a aprins deja fitilul unei potențiale reacții naționale. Milioane de ruși vor resimți din ce în ce mai mult durerea și pierderea asociate cu războiul lui Putin în feluri pe care nu le-au putut experimenta anterior și pe care propaganda rusă nu le mai poate ascunde sau deghiza.

Celebrități și oameni de afaceri de vârf iau atitudine tot mai explicit. Cât timp va trece până când serviciile de securitate care îl înconjoară și îl protejează pe Putin vor începe să vadă faptul că el este o amenințare pentru bunăstarea lor, pentru viețile lor, pentru viitorul familiilor lor?

Acceptarea realității că Putin trebuie să plece este de bun simț în acest moment. Recunoscând această realitate, ar trebui să îmbrățișăm politicile care încurajează condițiile care vor face ca acest lucru să se întâmple. Ar trebui, de asemenea, să ne pregătim pentru consecințele unei astfel de schimbări și să ne asigurăm că transmitem Moscovei mesajul că vecinii Rusiei și comunitatea națiunilor salută o Rusie mai responsabilă - precizând totodată că suntem pregătiți să ne apărăm împotriva uneia care ar face greșeala de a continua (sau de a înrăutăți) politicile lui Putin.

În ceea ce privește pledarea în fața poporului rus că trebuie să acționeze, nu este nevoie să facem asta. Putin, cu discursuri precum cel de vineri și catastrofe autoprovocate precum cea din Ucraina, face deja acest lucru mult mai convingător decât am putea noi spera să o facem”, conchide jurnalistul Daily Beast David Rothkopf.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite