Opozant al lui Putin: otrăvirea lui Aleksei Navalnîi deschide „un nou capitol” în istoria Rusiei
0Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, victima unui agent neurotoxic din gama Noviciok, marchează începutul unui „nou capitol” în istoria violenţelor Kremlinului împotriva adversarilor săi, afirmă un aliat al opozantului rus într-un interviu acordat AFP.
„Este fără nicio îndoială un eveniment critic. Niciodată un agent toxic de origine militară nu a fost folosit împotriva unui lider al opoziţiei ruse pe teritoriul naţional”, spune Ivan Jdanov.
„Este un nou tip de violenţă, un nou mod de atac împoriva opozanţilor. Este, în mod evident, un nou capitol în istoria Rusiei”, adaugă el în interviul acordat de la sediul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK), la Moscova, organizaţie fondată de Aleksei Navalnîi.
Director al FBK şi avocat de profesie, Ivan Jdanov, în vârstă de 32 de ani, consideră că atacul împotriva lui Navalnîi a fost decis la Kremlin, pentru că „accesul la acest tip de otravă, adică la agenţii toxici militari, nu este posibil oricărui criminal”.
În opinia sa, puterea rusă se va agăţa de orice ca să îndepărteze suspiciunile asupra sa în cazul Navalnîi.
„Statul rus va imagina versiunile cele mai absurde, cele mai fără sens, pentru a explica ce s-a întâmplat. Acesta este modul lor de lucru”, afirmă Jdanov.
De fapt, maşinăria de propagandă şi dezinformare a Kremlinului s-a pus deja în mişcare în ceea ce priveşte situaţia opozantului rus. Joi, deputatul naţionalist Andrei Lugovoi a declarat, de exemplu, pentru TASS că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Germania, unde este spitalizat acum. Aleksandr Lukaşenko, care caută pace cu Vladimir Putin în speranţa de a-şi salva pielea în Belarus, susţine la rândul său că dosarul este fabricat şi că are şi o dovadă în acest sens, care ar consta într-o comunicare telefonică între Berlin şi Varşovia interceptată de serviciile sale de informaţii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, insistă la rândul său că „nu există niciun motiv” pentru acuzarea statului rus în acest caz.
Potrivit Guvernului german, analizele aprofundate arată „fără echivoc” folosirea unui agent neurotoxic din gama Noviciok împotriva opozantului rus.
Conceput de sovietici în anii ’70, în calitate de armă chimică, această otravă a fost deja utilizată împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie 2018, într-un oraş din sudul Angliei. Evident, Moscova şi-a negat implicat.
Activist anticorupţie, Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Omsk, pe 20 august, după ce i s-a făcut rău în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova. El a fost transportat două zile mai târziu la Berlin, unde se află în comă.
Justiţia rusă încă nu a deschis o anchetă în acest caz, în pofida solicitărilor organizaţiei lui Navalnîi, vizată în mod regulat de presiuni şi percheziţii.
Potrivit lui Jdanov, otrăvirea lui Navalnîi ar putea fi un mijloc de a lipsi opoziţia de un lider carismatic, în contextul mişcărilor de protest istorice de la Habarovsk şi din Belarusul vecin.
„O mişcare de protest este mai puternică cu un lider”, apreciază el.
Totuşi, spune el, acest atac ar putea într-o oarecare măsură să atragă atenţia ruşilor în perspectiva alegerilor regionale din septembrie, la care Rusia Unită, partidul lui Putin, se va confrunta cu mai mulţi candidaţi independenţi, printre care şi aliaţi ai lui Navalnîi.
Declarându-se optimist în privinţa însănătoşirii lui Navalnîi, Jdanov dă asigurări că FBK îşi va continua munca până la revenirea fondatorului său. De la intrarea lui Navalnîi în comă, echipa sa a publicat alte două anchete ce denunţă corupţia din rândul puterii ruse.