Oficiali din Germania cer un răspuns în forţă împotriva lui Putin în cazul otrăvirii lui Navalnîi: „Arma gazului, singurul limbaj pe care îl înţelege”
0Europenii trebuie să-i răspundă în forţă, inclusiv cu „arma gazului”, lui Vladimir Putin în legătură cu otrăvirea opozantului său Aleksei Navalnîi, au îndemnat joi oficiali şi diplomaţi germani, potrivit Reuters.
Opozantului rus i s-a făcut rău la 20 august, la bordul unui avion cu care plecase de la Tomsk către Moscova, după ce a băut ceai pe aeroport.
Spitalizat la Omsk, în Siberia, el a fost transferat la 22 august în Germania, unde Guvernul Angelei Merkel a anunţat miercuri că deţine proba faptului că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent din familia Noviciok, folosit deja împotriva fostului dublu spion Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, în 2018, în Marea Britanie.
„Trebuie să existe un răspuns european”, a subliniat joi, la postul de radio Deutschlandfunk, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Bundestag Norbert Röttgen.
„Trebuie să ducem politici dure, trebuie să răspundem cu singurul limbaj pe care-l înţelege Putin, şi anume vânzarea de gaze naturale”, a răspuns acest cadru din Uniunea Creştin Democrată (CDU) a Angelei Merkel, întrebat de post dacă este necesară oprirea şantierului proiectului gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.
Wolfgang Ischinger, fostul ambasador al Germaniei la Washington, în prezent preşedintele Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC), a făcut declaraţii asemănătoare, subliniind că un răspuns „clasic” de expulzare a unor diplomaţi nu ar fi suficient.
„Dacă vrem să transmitem împreună cu partenerii noştri un mesaj clar Moscovei, relaţiile economice trebuie să fie în program, iar asta înseamnă că proiectul Nord Stream 2 nu trebuie lăsat deoparte”, a declarat el.
Însă Ischinger nu îndeamnă la un boicot total.
„Nu putem să ne erijăm în zid între Occident şi Rusia. Ar însemna să mergem prea departe. Însă există o măsură justă de mijloc, între acţiuni diplomatice şi un boicot total”, a spus el.
Moscova îşi menţine poziţia: Berlinul nu are proba
Rusia a respins, prin Ministerul de Externe, concluziile Guvernului german, afirmând că Berlinul nu dispune de niciun element de probă.
Afirmaţiile Guvernului german, potrivit cărora Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă de tip Noviciok nu sunt susţinute cu nicio probă, a subliniat ministerul, citat de RIA Novosti.
Franţa şi Uniunea Europeană (UE) susţin Germania şi condamnă otrăvirea, denunţând o atingere la adresa dreptului internaţional.
Parisul condamnă otrăvirea opozantului rus
„Vreau să condamn în termenii cei mai puternici folosirea şocantă şi iresponsabilă a unui asemenea agent” neurotoxic, a denunţat şeful diplomaţiei franceze, relatează AFP.
La câteva ore după anunţul Germaniei cu privire la folosirea unui agent neurotoxic de tip Noviciok împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, comunitatea internaţională a început să reacţioneze.
După Statele Unite şi Regatul Unit, Franţa, prin vocea lui Jean-Yves Le Drian, a denunţat „folosirea şocantă şi iresponsabilă” a acestei substanţe.
Există „întrebări grele” şi „este responsabilitatea autorităţilor ruse să răspundă”, a apreciat el, precizând că „Franţa se află în legătură strânsă cu autorităţile germane şi cu partenerii săi, pentru a se coordona asupra răspunsului pe care să-l dea”.
Rusia susţine că vrea să coopereze
Anterior, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că Rusia „poate şi trebuie” să răspundă „problemelor” ridicate de otrăvire, menită să-l „reducă la tăcere” pe Navalnîi.
„Suntem pregătiţi şi suntem interesaţi să cooperăm deplin şi să schimbăm informaţii cu privire la acest subiect cu Germania”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.
„Absolut condamnabilă”
Casa Albă consideră otrăvirea lui Navalnîi „absolut condamnabilă”, a subliniat, pe Twitter, Consiliul Securităţii Naţionale (NSC).
Moscova a recurs deja la Noviciok în trecut, denunţă NSC, care anunţă că Washingtonul „va coopera cu aliaţii săi şi comunitatea internaţională pentru ca cei care au comis acest act în Rusia să fie puşi în faţa responsabilităţii pe care o au, indiferent de nivelul la care conduc probele şi să se pună capăt activităţilor rele ale acestora”.