Oaspete neaşteptat pentru Navalnîi: Opozantul rus a fost vizitat în închisoare de Maria Butina, spioana condamnată în SUA. Replici dure între cei doi
0Opozantul rus Aleksei Navalnîi a cerut să aibă permisiunea să discute cu avocaţii săi şi să fie consultat de un medic, dar a avut parte în schimb de o vizită neaşteptată din partea Mariei Butina, agenta arestată în SUA pentru complot.
Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a intrat în greva foamei. Opozantul rus a denunţat faptul că este torturat prin privare de somn şi nu i se permite să fie consultat de un doctor.
Imediat după anunţul său, un echipaj al postului RT, finanţat de statul rus, s-a deplasat la Colonia Penitenciar Nr. 2 din Pokrov pentru a demonta spusele lui Navalnîi. Vedeta acestui echipaj a fost Maria Butina, o tânără arestată în iulie 2018 în SUA şi condamnată la închisoare pentru ingerinţă în chestiuni politice interne. Din momentul în care a fost eliberată şi s-a întors la Moscova, în octombrie 2019, Butina a început să lucreze pentru RT.
Navalnîi s-a declarat profund deranjat de vizita agentei reconvertite în reporteriţă.
„Astăzi, în loc de doctor, a venit o propagandistă nenorocită a canalului RT, Butina, însoţită de camere de filma. Ea a strigat că aceasta este cea mai bună şi cea mai confortabilă închisoare” din Rusia, se arată într-un mesaj publicat pe canalul de Telegram al lui Navalnîi.
Aleksei Navalnîi în instanţă FOTO EPA-EFE
Potrivit unor apropiaţi ai lui Navalnîi, opozantul a avut un schimb de replici dure cu Butina, numind-o, între altele”, „servitoare a unui regim de hoţi”.
Angajata RT a filmat o parte a închisorii şi a înregistrat interviuri stabilite din timp cu alţi deţinuţi care vorbeau „despre cât de bine este totul” la Pokrov.
Maria Butina a confirmat întâlnirea cu Aleksei Navalnîi într-o serie de postări pe reţelele sociale. Ea susţine că nu a văzut nimic anormal la Pokrov, catalogând închisoarea drept „una dintre cele mai bune” din Rusia, şi i-a transmis opozantului că este „un laş”. „M-am săturat de plângerile sale. Merge absolut normal şi nu arată ca o persoană care nu a dormit de mult timp”, scrie ea.
Aleksei Navalnîi, 44 de ani, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea regimului unei eliberări condiţionate în 2014. Autorităţile ruse susţin că Navalnîi s-a sustras obligaţiei de a se prezenta la poliţie între august şi decembrie 2020, interval de timp în care opozantul s-a aflat în Germania pentru se vindeca după ce fusese otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok. Navalnîi a declarat în instanţă că nu avea cum să se prezinte la poliţie deoarece a intrat în comă, după care a urmat o perioadă de recuperare. El le-a reproşat autorităţilor ruse că nu au ţinut cont de informările regulate pe care le-a transmis în legătură cu situaţia sa. Arestat la mijlocul lui ianuarie, în momentul reîntoarcerii în Rusia, Aleksei Navalnîi a denunţat decizia încarcerării sale, precizând că este motivată politic.
Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la sfârşitul lui ianuarie în peste o sută de oraşe din Rusia pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Navalnîi. Forţele de ordine au reacţionat în forţă şi au reţinut mai mult de zece mii de manifestanţi. În plus, numeroşi colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, şi fratele său au fost plasaţi în arest la domiciliu şi riscă să fie condamnaţi în dosare penale.
Mai multe ţări occidentale au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, dar Rusia a respins această solicitare şi a catalogat-o drept un amestec în afacerile sale interne. Totodată, Rusia refuzat să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii opozantului, aşa cum au cerut numeroase ţări, organizaţii de apărare a drepturilor omului şi instituţii internaţionale.
Aleksei Navalnîi este convins că a fost otrăvit de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.
O anchetă jurnalistică internaţională a scos la iveală mai mulţi agenţi FSB implicaţi în operaţiunea de otrăvire a lui Navalnîi şi modul lor de operare. În ciuda probelor, regimul Putin susţine în continuare că este nevinovat.
Maria Butina pe vremea când căuta să se infiltreze în cercul republicanilor din SUA FOTO EPA-EFE
Maria Butina, 32 de ani, a fost arestată în iulie 2018 în SUA şi condamnată în aprilie 2019 la 18 luni de închisoare cu executare pentru „complot” în vederea „promovării intereselor Rusiei”. Este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.
Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat lui Vladimir Putin.
După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american, un cap de acuzare descris de acuzare drept „spionaj light”, ceea ce i-a adus o pedeapsă mai redusă. A fost apărată intens de diplomaţia rusă, inclusiv de Vladimir Putin.