Moscova priveşte spre Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Kremlin a trasat noile linii strategice ale politicii externe a Rusiei FOTO Reuters
Liderul de la Kremlin a trasat noile linii strategice ale politicii externe a Rusiei FOTO Reuters

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate rus, noua strategie de politică externă a Federaţiei Ruse.

Aceasta ia în considerare „modificările survenite în cadrul echilibrului de forţe din lume, criza financiară şi instabilitatea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord“, a precizat şeful statului rus.

Putin a subliniat că o componentă importantă a acestei strategii o reprezintă construirea unor relaţii strânse cu India şi China, scrie presa rusă. Ieri, compania petrolieră rusă Rosneft a propus Chinei să coopereze la explorarea zăcămintelor din şelful din Marea Peciora şi Marea Barenţ, a declarat o sursă apropiată de conducerea Rosneft.

Această problemă a fost examinată în cadrul negocierilor dintre preşedintele Rosneft, Igor Secin şi conducerea companiilor chineze care se desfăşoară la Beijing. Rosneft a primit câteva loturi pe şelful din mările nordice. Anterior, compania a anunţat că a examinat cu China posibilităţile extinderii cooperării pe piaţa de gaze lichefiate şi sporirea livrărilor de petrol.

ABORDĂRI SIMILARE

„China şi India au abordări similare fundamentale cu privire la probleme-cheie internaţionale şi aceasta constituie una dintre garanţiile de stabilitate atât în regiune, cât şi în lumea întreagă“, a precizat liderul de la Kremlin.

Rusia intenţionează să menţină o cooperare strânsă cu Beijingul, inclusiv pentru a găsi soluţii de rezolvare a noilor provocări şi ameninţări la nivel regional şi global. Moscova doreşte ca cele două ţări să coopereze mai strâns în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, G20, BRICS, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

În perspectiva unei lumi care priveşte spre Asia, inclusiv SUA, intenţia Rusiei de a se poziţiona ca o punte între Asia-Pacific şi regiunea euro-atlantică este nu numai alegerea strategică majoră, dar şi o opţiune esenţială pentru supravieţuirea economică şi culturală a Rusiei, susţin strategii de la Kremlin. Încă din decembrie, Putin declara că strângerea relaţiilor cu Asia constituie o prioritate pentru Moscova pentru următorii 25 de ani. Rusia îşi propune ca până în 2020 să exporte către statele din Asia-Pacific 22-25 la sută din hidrocarburi.

În cadrul Forumului Gaidar, ce s-a desfăşurat în weekend la Moscova, şi la care au participat mai mulţi specialişti pe diverse domenii din Rusia, premierul Dmitri Medvedev şi-a reafirmat obiectivele sale prioritare privind integrarea euroasiatică pentru a face din această nouă mega-regiune a lumii o punte de legătură între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, scrie Ria Novosti. Participanţii la forum au fost de acord că lumea este în faţa unor schimbări majore pe care preşedintele rus le-a anunţat spunând că „toată lumea intră într-o eră radicală şi, probabil, chiar de mari şocuri“.

„SOFT POWER“

Putin a spus că Rusia va folosi în politica sa externă strategia „soft power“, adică îşi va apăra interesele naţionale fără nici o confruntare, dar specialişti, citaţi de „Kommersant“, se îndoiesc că guvernul rus va fi în măsură să pună în pactică aceste planuri pentru că, spun ei, Moscova „cu excepţia armelor nucleare nu are nimic“.

Punerea în aplicare a conceptului de „soft power“ va fi dificil. Pentru aceasta, ţara ar trebui să se bazeze pe un sistem puternic de valori morale, a declarat pentru „Kommersant“ preşedintele Consiliului pentru Politică Externă şi Apărare, Fiodor Lukianov. Strategia „soft power“ a fost folosită cu succes de către Statele Unite ale Americii.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite