INFOGRAFIE Rusia îşi modernizează armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii ruşi vor primi un nou echipament individual de luptă FOTO Reuters
Soldaţii ruşi vor primi un nou echipament individual de luptă FOTO Reuters

Încet, încet, forţele armate ruse îşi schimbă armamentul de producţie sovietică şi trece la unul nou, care să facă faţă noilor realităţi. Flota de submarine a Rusiei se afla într-o situaţie destul de dificilă, ceea ce i-a determinat pe liderii ruşi să declanşeze un nou program de dezvoltare a unor noi tipuri de submersibile şi rachete nucleare.

Principalul submarin purtător de rachete din proiectul 955 Borei, K-535 Iuri Dolgoruki, a cărui construcţie a durat nu mai puţin de 17 ani, a fost  dat în exploatare. Cel de-al doilea submarin, K-550 Aleksandr Nevski, a primit şi el botezul luptei. Testarea celui de-al treilea submersibil, Vladimir Monomah, a cărui construcţie  durat aproape opt ani, va începe luna aceasta. Aceasta este o navă de generaţia a patra de submarine strategice.
Deplasarea este de 24 de mii de tone, fiind echipat cu 16 lansatoare de rachete balistice intercontinentale cu bază pe mare R-30 Bulava-30 şi cu 6 tuburi de lansare a torpilelor de 533 mm.

În iulie 2013 va fi lansată racheta balistică Bulava de pe primul submarin rusesc produs în serie, „Aleksandr Nevski”. Lansarea rachetei fusese planificată pentru luna noiembrie a anului trecut, dar termenul a fost amânat din cauza necesităţii de a revizui sistemul automatizat de control de luptă al forţelor strategice nucleare maritime.

NOI RACHETE BALISTICE INTERCONTINENTALE

Anul acesta vor intra în dotarea armatei ruse şi noi categorii de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid. În primul rând, este vorba despre RS-24 Yars. Racheta are şase focoase nucleare, cu câte 150 de kilotone de TNT fiecare. În perspectivă, grupul mobil va cuprinde două tipuri de rachete. Este vorba despre Topol-M, rachetă intercontinentală cu un singur focus.

Până la sfârşitul anului 2020, Rusia şi-a propus ca în dotarea Forţelor Navale să intre 14 submarine cu 244 de instalaţii de lansare. Flota aeriană ar trebui să dispună de circa 80 de bombardiere strategice, fiecare cu o focoasă nucleară, după cum este stabilit în Tratatul START-3.

CRUCIŞĂTOR NUCLEAR PORTAVION

Un alt element important pentru securitatea Rusiei pe mare va fi crucişătorul nuclear greu purtător de avioane. Potrivi specialiştilor militari, portavionul va avea calităţile unei nave de comandă şi ale unui mijloc de aplicat lovituri, iar „umplutura” va depăşi navele similare existente în lume.

Crucişătorul portavion va avea capacitatea de a acţiona în medii diferite: să aplice lovituri asupra ţintelor în aer, pe apă, pe uscat şi chiar în spaţiul cosmic.  În prezent, în dotarea Flotei Militare Navale ruse se află un singur crucişător portavion, „Admiral Kuzneţov” , dar şi acesta va fi modernizat până în anul 2020.

Crucişătorul portavion va avea menirea de a asigura navelor şi submarinelor securitatea aeriană, şi de a asigura securitatea unor unităţi de infanterie marină care efectuează operaţiuni în locuri îndepărtate“.

FORŢELE TERESTRE, ECHIPAMENT NOU DE LUPTĂ

Un nou sistem individual de luptă, de producţie rusească, numit „Ratnik“( Războinic), va fi testat în luna aprilie.
Sistemul include arme de foc modernizate, veste antiglonţ, sisteme de comunicare şi dispozitive de navigaţie, sisteme de prelucrare a datelor, purificatoare de apă individuale, surse autonome de căldură şi accesorii speciale destinate pentru a proteja ochii, urechile, genunchii şi coatele.

În februarie 2011, primul adjunct al  ministrului rus al Apărării, Vladimir Popov¬kin, anunţa că Rusia duce negocieri cu Franţa cu privire la achiziţionarea unui lot de astfel de sisteme numite Felin, de producţie franţuzească. Dar ulterior s-a renunţat la tranzacţie şi s-a trecut la fabricarea unora
în ţară.

Acum, purtătorul de cuvânt al trupelor terestre, locotenent-colonelul Nikolai Doniuşkin, spune că noul kit rusesc este superior celor analoage din străinătate.
Kituri similare există în dotarea armatelor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania şi a altor state membre NATO.

infografie rusia
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite