Corespondenţă din Moscova: „Putin, un bătrân obsedat de ideile despre marele Imperiu Rus şi marea Uniune Sovietică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin a fost astfel portretizat la aprotestele anti-război. FOTO: EPA EFE
Putin a fost astfel portretizat la aprotestele anti-război. FOTO: EPA EFE

Chiar o mare parte dintre ruşii care-l simpatizează pe Putin şi cred că Ucraina este subordonată SUA nu sunt de acord cu acest război, spune Svetlana Valona, o rusoaică ce trăieşte la Moscova. Mai ales că mulţi dintre ruşi au rude şi legături istorice în Ucraina şi chiar îi consideră pe ucraineni „fraţii“ lor.

Svetlana Valona trăieşte în Moscova şi lucrează la o librărie, unde vinde cărţi aduse din Marea Britanie. Îi este frică să-şi dea numele real, spunând că ar putea să fie acuzată de „trădare”. Mulţi dintre protestatarii din Moscova care au manifestat împotriva războiului zilele acestea au fost arestaţi şi amendaţi usturător.

Svetlana spune că nu a votat cu Putin niciodată şi face parte dintr-un grup de oameni care călătoresc mult şi împărtăşesc valorile occidentale. Mărturiseşte că îi este greu să vorbească „împotriva” Rusiei şi să ţină partea Ucrainei, dar spune că de fapt reproşurile ei sunt îndreptate împotriva lui Vladimir Putin. Ea a discutat cu reporterul „Adevărul” despre cum se vede acest conflict de la Moscova.

Adevărul: Ce părere ai despre ce se întâmplă în Ucraina?


Svetlana: Sunt şocată, la fel cum sunt şi aproape toţi prietenii mei. Nu l-am votat niciodată pe Putin şi nu l-am plăcut niciodată. Suntem un grup de oameni cu mintea deschisă, care călătoresc mult şi împărtăşesc valorile occidentale. Sunt la fel de şocată să citesc multe comentarii însetate de sânge sub postările şefului Russian Today, Margarita Simonyan, şi ale preşedintelui Ceceniei, Ramzan Kadyrov, pe Telegram. 


 - Ce se difuzează în prezent pe mass-media rusă? Care sunt ştirile despre război?

Se spune că vom elibera Ucraina de nazişti, sună nebunesc, dar este punctul de vedere oficial. Ei spun că în Donbass, ucrainenii le-au făcut rău etnicilor ruşi de mulţi ani şi acum trebuie să facem ceva în privinţa asta.


 - Oamenii cred asta?


Da, unii cred asta, pentru că a fost singurul punct de vedere de la televiziunile ruse de 8 ani. Ei repetă că ucrainenii au tot ucis copiii din Donbass, iar acum îi vom salva. 


 - A existat un sondaj despre ceea ce crede poporul rus despre război? Este războiul lui Putin susţinut de majoritatea poporului rus?


Nu a fost. Cred că chiar şi mulţi dintre cei care cred că ucrainenii sunt subordonaţi SUA sunt împotriva războiului. Mulţi oameni au legături în Ucraina, rude sau doar rădăcini istorice. Cred că proporţia este cam 70 % anti-război şi 30% pro-război, poate chiar mai mulţi anti-război. Tinerii ruşi au trăit toată viaţa cu Ucraina ca stat independent, aşa că în cea mai mare parte nu au nicio problemă cu asta, doar bătrânii încă visează la Uniunea Sovietică. Sper că va fi mai bine cu fiecare zi de război, dar autorităţile noastre încă nu anunţă cifre ale pierderilor noastre de război.

 - Sunt proteste la Moscova? Poţi protesta împotriva războiului? Mai sunt oameni arestaţi pentru asta?


Da, în fiecare zi în toată Rusia sunt arestaţi oameni pentru astfel de proteste. Am citit mult despre asta pe Twitter şi am văzut o mulţime de fotografii. Oamenii sunt arestaţi doar pentru un semn „fără război” sau, adesea, doar pentru că stau în grupuri mici în centrul oraşului. 

 - Ce se întâmplă cu persoanele arestate?


Uneori sunt bătuţi, unii oameni primesc 15 zile de detenţie, unii oameni sunt ţinuţi ilegal în secţiile de poliţie pentru o zi sau două. Multe persoane sunt amendate, uneori destul de mari sunt amenzile. 


 - Autorităţile împiedică manifestările sau îi înfurie mai mult pe oameni în acest fel?


Mai degrabă îi fac pe oameni să se teamă, pentru că în anii precedenţi, mulţi au stat în închisoare pentru o lungă perioadă de timp, nu 15 zile, ci câţiva ani. Aşa s-a întâmplat cu liderul nostru al opoziţiei, Navalny. O mulţime de activişti civili, inclusiv cei ecologici, au fost nevoiţi să părăsească Rusia pentru a evita detenţia. Deci în general oamenii sunt demoralizaţi de această teroare de stat. La un moment dat a devenit cu adevărat nesigur să participi la orice tip de demonstraţie.

 - Puteţi avea acces la mass-media care nu se află sub controlul statului?


Da, deocamdată. Dar uneori sunt lente, Facebook şi mai ales Twitter. Tocmai am instalat câteva VPN-uri pe telefonul meu mobil. 


 - Unii analişti spun că Putin poate fi oprit doar din interiorul ţării. Crezi că ar fi posibil?


Cred că este adevărat. Dar nu ştiu cine ar putea fi suficient de îndrăzneţ să o facă. Mă refer la cei din anturajul lui Putin.


 - Şi oamenii? Este încă popular în Rusia?


El este cu siguranţă popular în rândul multor oameni, datorită retoricii sale populiste. Sau a fost popular, înainte de toată această nebunie.

 - Ce crezi că l-a determinat pe Putin să înceapă acest război?


Ei bine, tatăl meu mi-a spus chiar de la începutul preşedinţiei lui Putin, că nu va ieşi nimic bun cu acest tip din KGB. Nu l-am crezut. Dar când Vestul a refuzat să-l recunoască ca pe un egal, pas cu pas s-a transformat în acest bătrân ciudat obsedat de ideile despre marele Imperiu Rus şi marea Uniune Sovietică şi duşmanii din jurul nostru care doresc să distrugă Rusia... Acesta este cazul clar de corupţie al unei minţi prin putere absolută. 


 - Deci nu este vorba că pierde din popularitate în Rusia?


Nu, el crede cu adevărat că Rusia, Bielorusia, Ucraina şi, poate, alte foste republici URSS ar trebui să se adune înapoi într-un singur stat care se va opune SUA ca o superputere. Şi toate acţiunile sale din 2014 au fost dictate de această credinţă. 


 - Au fost multe discuţii despre sancţiuni care l-ar putea opri. Care crezi că ar fi cele mai eficiente?


Habar nu am, dar toţi ruşii, inclusiv eu, vom fi cu siguranţă mult mai săraci în curând. Poate doar refuzul de a cumpăra petrol şi gaze ruseşti, doar aşa se poate pune regimul lui Putin în genunchi. Dar va fi greu pentru Europa să supravieţuiască fără petrolul nostru, din păcate.

 - Sancţiunile i-au afectat deja pe ruşi?


Ei bine, dolarul costa vreo 74 de ruble, acum este în jur de 160, dacă nu mă înşel. Tot importul este nenorocit. Lucrez într-o afacere de import de cărţi şi nu am idee cum vom lucra şi dacă compania mea ar putea să-mi plătească salariul. Nu ştiu dacă vom putea aduce cărţi din Marea Britanie. 

 - Crezi că asta i-ar face pe oameni să protesteze?


Poate, cu timpul, dar uitându-ne la Venezuela şi Bielorusia, poate dura ani de zile, deoarece regimurile sunt încă suficient de puternice. Chiar şi cu oamenii din ce în ce mai săraci acestea rezistă.


 - Cum este acum viaţa la Moscova? Am văzut la ştiri câteva cozi la bancomate?


Am putut retrage nişte numerar sâmbătă, dar doar un bancomat din 3 avea numerar. A fost o prostie din partea mea să nu cumpăr nişte dolari înainte de 23 februarie. Eram prea optimistă. 


 - Am citit că Anonymous a spart câteva site-uri ale instituţiilor oficiale şi ale televiziunii naţionale. Este adevărat?


Nu l-am verificat eu, dar da, am citit şi eu că unele dintre site-uri au fost indisponibile de ceva timp.

 - Este adevărat că majoritatea ruşilor îi consideră pe ucraineni „fraţii” lor?


Da, dar e cam complicat, aşa cum se poate întâmpla să fie între rude apropiate. 

Rusia Ucraina FOTO Shutterstock

Rusia versus Ucraina SURSA Shutterstock
 

Vă mai recomandăm: 


Cum văd ruşii de rând conflictul din Ucraina: „Nu va fi război, sunt doar jocuri politice”

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite