Comandantul propus de Putin la conducerea Wagner l-a „trădat” pe Prigojin
0Andrei Troșev, unul dintre fondatorii companiei militare private Wagner, a fost primul comandant care a refuzat să sprijine revolta lui Evgheni Prigojin din 24 iunie, potrivit proiectului de investigație în domeniul drepturilor omului Gulagu.net.
Site-ul Gulagu.net a făcut dezvăluirea marți, citând o sursă din cadrul „fostului sediu al PMC Wagner”.
Aceasta a susținut că Troșev, care era al doilea în lanțul de comandă după Prigozjin, a decis să furnizeze „informații interne” ale grupului către FSB și Ministerul rus al Apărării. Refuzând să ia parte la revoltă, el a obținut sprijinul lui Vladimir Putin, care l-a propus pentru conducerea grupului ca alternativă la dezmembrare. Oferta a fost făcută în cadrul unor negocieri la Kremlin la care Prigojin a fost invitat alături de 35 de comandanți de-ai săi.
Fostul șef al Wagner a refuzat propunerea lui Putin, în schimb comandanți ai săi ar fi semnalat că sunt de acord, potrivit unui interviu acordat de președintele rus publicației Kommersant.
Troșev - care a fost distins cu titlul „Erou al Rusiei” pentru participarea la operațiunile militare din Siria - este colonel în retragere și a supervizat serviciile de securitate, logistica și aspectele legate de recrutarea prizonierilor, grațierea lor și trimiterea lor în războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit site-ului Gulagu.net, Troșev și complicii săi s-au mai ocupat și cu urmărirea foștilor „wagneriți” deveniți fugari, amenințându-i pe cei care au vorbit cu jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului, și acționând pentru a opri investigațiile și procedurile penale împotriva PMC.
Lui Troșev i s-a oferit un post „în cadrul unei structuri legate de Ministerul Apărării”, responsabilă de recrutarea prizonierilor în noul regiment de asalt „Storm Z”.
„Troșev a luat cu el mai mult de 10 angajați cheie din biroul lui Prigojin. El a perceput acest lucru ca pe o trădare și, împreună cu Utkin, a instigat o serie de publicații prin intermediul canalelor lor Telegram să îl discrediteze pe fostul asociat”, a relatat site-ul gulagu.net.
Presa internațională a scris că prin oferta făcută Grupului Wagner de a continua să existe în aceeași formă, dar sub conducerea lui Troșev, Vladimir Putin a încercat să producă o ruptură între Prigojin și comandanții Wagner.
Potrivit documentele care însoțesc sancțiunile UE și ale Marii Britanii împotriva lui Troșev, acesta este un colonel rus în retragere, cofondator și director executiv al PMC Wagner. Născut la Leningrad în 1953, a participat direct la operațiunile Wagner în Siria și „a contribuit în mod semnificativ la acțiunea militară a dictatorului sirian Bashar al-Assad".
Este veteran al războiului sovieto-afgan și al războaielor din Cecenia, în care au fost uciși mii de oameni. După care a lucrat în cadrul Omon, poliția rusă de revoltă, care avea misiunea de a înăbuși protestele antiguvernamentale, potrivit The Telegraph.
El a participat la coordonarea eforturilor Wagner în Bahmut, Ucraina, în 2022, dar a jucat un rol mai mult în spatele scenei, a precizat publicația.
Presa rusă îl descrie pe Troșev ca fiind un fost angajat al unității speciale de reacție rapidă a Ministerului rus de Interne din Districtul Federal de Nord-Vest, un „veteran al Afganistanului și al Ceceniei”, medaliat cu distincții de stat. Troșev apare alături de Putin și Utkin în fotografii făcute la o recepție care a avut loc la Kremlin în 2016.