Cine este omul cu care Vladimir Putin a pus la cale „refacerea măreţiei“ Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuri Kovalciuk Foto Profimedia
Iuri Kovalciuk Foto Profimedia

Putin şi-a petrecut primăvara şi vara anului 2020 în carantină la reşedinţa sa din Valdai, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit unor surse din administraţie, el a fost însoţit acolo de Iuri Kovalciuk.  Acesta este cel mai influent om din anturajul liderului de la Kremlin la ora acuală.

Datorită deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, Rusia este acum mai izolată decât a fost vreodată. Economia este sancţionată, iar marile companii internaţionale se retrag. Mass-media a fost şi mai restricţionată; ceea ce a rămas promovează naţionalismul şi minciuna. Oamenii vor avea din ce în ce mai puţină comunicare cu ceilalţi dincolo de graniţele lor. Şi în toate acestea, Rusia seamănă din ce în ce mai mult cu preşedintele ei.

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB, a fost întotdeauna secretos şi conspirativ. Dar ceea ce se aude despre comportamentul preşedintelui în ultimii doi ani, este alarmant. Izolarea şi inaccesibilitatea sa, credinţa sa profundă că dominaţia rusă asupra Ucrainei trebuie restabilită şi decizia sa de a se înconjura de ideologi şi adulatori au contribuit la aducerea Europei în cel mai periculos moment de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Iuri Kovalciuk, cel mai influent om din anturajul lui Putin

Putin şi-a petrecut primăvara şi vara anului 2020 în carantină la reşedinţa sa din Valdai , aproximativ la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg. Potrivit unor surse din administraţie, el a fost însoţit acolo de Iuri Kovalciuk .  Kovalciuk, care este cel mai mare acţionar la Rossia Bank şi controlează mai multe instituţii media aprobate de stat, este prietenul apropiat şi consilierul de încredere al lui Putin încă din anii 1990. Dar până în 2020, el se impunea ca al doilea om de facto din Rusia, cel mai influent din anturajul preşedintelui, scrie Mihail Zigar, jurnalist rus şi autorul cărţii „Toţi oamenii de la Kremlin: în curtea lui Vladimir Putin” în New York Times.

Putin şi Kavalciuk au făcut planuri pentru a restabili măreţia Rusiei

Kovalciuk are un doctorat în fizică şi a fost cândva angajat la un institut condus de laureatul Nobel, Zhores Alferov. Dar el nu este doar un om de ştiinţă. El este, de asemenea, un ideolog, subscris la o viziune asupra lumii, care combină misticismul creştin ortodox, teoriile conspiraţiei anti-americane şi hedonismul. Aceasta pare să fie şi viziunea despre lume a lui Putin. Din vara lui 2020, Putin şi Kovalciuk au fost aproape inseparabili, iar cei doi îşi fac împreună planuri pentru a restabili măreţia Rusiei.

Obsedaţi de trecut

Potrivit oamenilor care cunosc conversaţiile lui Putin şi consilierii săi din ultimii doi ani, preşedintele şi-a pierdut complet interesul pentru prezent: economia, problemele sociale, pandemia de coronavirus, toate acestea îl enervează. În schimb, el şi Kovalciuk sunt obsedaţi de trecut. Un diplomat francez a dezvăluit că preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost uimit când Putin i-a ţinut o prelegere lungă de istorie în timpul uneia dintre discuţiile lor de luna trecută. Nu ar fi trebuit să fie surprins, scrie Zigar. 

În mintea lui Putin, Rusia  se află într-o situaţie istorică unică în care îşi poate reveni în sfârşit pentru anii precedenţi de umilinţă. În anii 1990, când Putin şi Kovalciuk s-au întâlnit pentru prima dată, amândoi se luptau să-şi găsească drumul după căderea Uniunii Sovietice, la fel ca şi ţara. Occidentul, cred ei, a profitat de slăbiciunea Rusiei pentru a împinge NATO cât mai aproape de graniţele ţării. În opinia lui Putin, situaţia de astăzi este inversă: Occidentul este cel care este slab. Singurul lider occidental pe care Putin l-a luat în serios a fost fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel . Acum ea a plecat şi este timpul ca Rusia să răzbune umilinţele anilor 1990.

Nu mai este nimeni în preajma lui Putin să-i spună altceva

Se pare că nu este nimeni în preajmă care să-i spună contrariul. Putin nu se mai întâlneşte cu prietenii săi pentru băutură şi grătare, potrivit oamenilor care îl cunosc. În ultimii ani – şi mai ales de la începutul pandemiei – el a întrerupt majoritatea contactelor cu consilierii şi prietenii. În timp ce obişnuia să arate ca un împărat căruia îi plăcea să se joace cu supuşii săi, ascultându-le controversele şi punându-i unul împotriva celuilalt, acum este izolat şi îndepărtat, chiar şi de majoritatea vechiului său anturaj.

Gărzile lui au impus un protocol strict : nimeni nu-l poate vedea pe preşedinte fără o săptămână de carantină – nici măcar Igor Secin, cândva secretarul său personal, acum şef al companiei petroliere de stat Rosneft. Se spune că Secin stă în carantină două sau trei săptămâni pe lună, totul de dragul întâlnirilor ocazionale cu preşedintele.

Sesiunea ritual a Consiliului de Securitate al Rusiei dinainte de invazia Ucrainei, care a fost difuzată de toate canalele de televiziune ruse, a arătat şi că Putin s-a săturat complet de vechea lui gardă: dispreţul lui pentru ei era clar. Părea să savureze plânsul lor, ca atunci când l -a umilit public pe Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe, care a început să mormăie şi a încercat să se corecteze rapid, fiind de acord cu orice spunea Putin.

Unii membri din anturajul lui Putin au lucrat de mult pentru a-l convinge că el este singura persoană care poate salva Rusia, că orice alt potenţial lider ar duce ţara de râpă. Acesta a fost mesajul pe care preşedintele l-a auzit încă din 2003, când s-a gândit să demisioneze, doar pentru că i s-a spus de consilierii săi – mulţi dintre ei au şi trecut ulterior prin KGB – că ar trebui să rămână. Câţiva ani mai târziu, Putin şi anturajul său discutau despre „Operaţiunea Succesor” , iar Dmitri Medvedev a fost numit preşedinte. Dar după patru ani, Putin s-a întors pentru a-l înlocui. Acum a ajuns cu adevărat să creadă că numai el poate salva Rusia. De fapt, el crede atât de mult încât se teme că oamenii din jurul lui ar putea să-i dejoace planurile. Nu are încredere în ei.

Şi acum, izolată şi sub sancţiuni, singură împotriva lumii, Rusia pare să fie refăcută după imaginea preşedintelui său.

În acelaşi timp, izolarea completă va face ca o mare parte din intelectualitate să fugă în grabă din ţară; unii şi-au abandonat bunurile doar pentru a ieşi afară, scrie The New York Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite