Ziua donatorilor de sânge, dedicată salvării mamelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre cei care au donat astăzi sânge a fost şi premierul Iurie Leancă FOTO: gov.md
Printre cei care au donat astăzi sânge a fost şi premierul Iurie Leancă FOTO: gov.md

Zeci de persoane, inclusiv demnitari şi politicieni, au venit astăzi în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău să doneze sânge, cu ocazia Zilei mondiale a donatorilor de sânge, marcată anual pe 14 iunie. Ediţia din acest an s-a desfăşurat sub genericul „Sânge sigur pentru salvarea mamelor”

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus că numărul voluntarilor care donează sânge s-a dublat în ultimii ani. În Republica Moldova, la o mie de locuitori revin 23 de donatori voluntari. Guvernul a întreprins mai multe măsuri de modernizare a serviciului de donare a sângelui. „Au fost procurate echipamente moderne din granturi oferite de Uniunea Europeană, în sumă totală de 8 milioane de euro, care au fost instalate la staţia republicană de colectare a sângelui din Chişinău şi la staţia regională din Bălţi. În trei săptămâni vom deschide încă un centru regional, la Cahul”, a spus ministrul, citat de IPN.

Andrei Usatâi a precizat că serviciul actual de colectare a sângelui garantează 100% inofensivitatea procedurii şi siguranţa pacienţilor care primesc sângele. „Sunt şi donatori cu  factor RH, rar întâlnit, care sunt solicitaţi şi pe parcursul nopţii pentru a ajuta persoanele aflate în situaţie de criză. Atingem 80% din asigurarea cu preparate de sânge de la donatorii voluntari”, a adăugat oficialul.

Directorul Centrului republican de transfuzie a sângelui, Svetlana Cebotari, a declarat că genericul ales pentru ediţia din anul curent a Zilei mondiale a donatorului vrea să atragă atenţia asupra mamele care dau viaţă şi pierd mult sânge în timpul travaliului şi după naştere. „Femeile în travaliu pot deceda din cauza lipsei de sânge. Amintim populaţiei că mama le-a dat viaţă şi că femeile îşi pot pierde viaţa aducând pe lume viaţa altcuiva. Din fericire, în Moldova nu avem cazuri de deces a mamelor deja de mulţi ani, însă ar trebui să conştientizăm că şi donatorii de sânge sunt foarte importanţi, pentru că  asigură continuu asistenţa hemotransfuzională”, a spus Svetlana Cebotari. 

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, Jarno Habicht, a precizat că zilnic, în lume 800 de femei mor din cauza pierderii de sânge în timpul travaliului sau din cauza consecinţelor după naştere. „Donarea de sânge este un lucru binevenit. Şi îi celebrăm în această zi pe voluntari nu doar ca persoane care donează sânge, dar ca pe  eroi care salvează vieţi”, a punctat reprezentantul OMS.

Printre cei care a donat astăzi sânge au fost premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului Igor Corman. „E bine că sunt astfel de evenimente, când ne aducem aminte că trebuie să facem un lucru bun. Am înţeles că există o tendinţă pozitivă în acest sens, numărul celor care o fac voluntar fiind în creştere - deja am atins rata 50 la sută - ceea ce mă bucură enorm. Aş vrea ca într-o zi să ajungem la situaţia Uniunii Europene, unde se donează sută la sută în bază de voluntariat”, a spus şeful Executivului. Deşi medicii le recomandă donatorilor să-şi ia o zi liberă de la serviciu după ce au donat sânge, premierul a spus că nu are cum s-o facă pentru că merge mâine la Paris, unde are o agendă încărcată. 

corman

„Cred că este un gest omenesc ca să ne gândim şi la cei care au nevoie de ajutorul nostru. Nu trebuie niciodată să uităm că fiecare dintre noi poate să nimerească în viaţă în astfel de situaţii când să aibă nevoie de transfuzie de sânge şi o donaţie de-a noastră poate salva circa trei vieţi”, a menţionat, la rândul său, Igor Corman, mărturisind că donează sânge cu regularitate în ultimii ani. 

În Republica Moldova, anual, sunt colectate 80 de mii de doze de sânge, fapt care asigură asistenţa pentru circa 150.000 de bolnavi. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite