Vladimir Ţurcan a contestat demiterea sa din funcţia de preşedinte al CCM
0Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Vladimir Ţurcan vrea ă revină în funcţie. Acesta a contestat demiterea sa de la şefia Înalţii Curţi, când a fost înlocuit de judecătoarea Domnica Manole.
Domnica Manole a declarat, pentru TV8, că solicitarea lui Vladimir Ţurcan urmează a fi examinată într-un termen de 15 zile.
Amintim că Igor Dodon a anunţat, în emisiunea „Preşedintele răspunde”, că l-a contactat telefonic pe preşedintele Curţii Constituţionale, fostul socialist Vladimir Ţurcan, imediat după ce Înalta Curte a suspendat intrarea în vigoare a legilor pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Şeful statului a specificat că a vrut doar să afle din prima sursă care vor fi efectele deciziei CCM.
Domnica Manole a fost numită joi, 23 aprilie, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pe un termen de trei luni, după ce preşedintelui Vladimir Ţurcan, persoana apropiată de Igor Dodon, i s-a acordat vor de neîncredere anume din cauza discuţiei pe care a avut-o cu şeful statului.
Acţiunea respectivă a avut loc în contextul anunţului Curţii Constituţionale că a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu şi a suspendat procedura de intrare în vigoare a legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, în sumă de 200 milioane de euro.
Curtea a suspendat intrarea în vigoare a acordului până la examinarea în fond a cauzei.
Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.
Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”.
Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.
Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.
Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.
Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.
„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.