VIDEO Documentar din stânga Nistrului. Soldaţii ruşi – „soldaţi ai păcii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În film se dă de înţeles că Chişinăul vrea să destabilizeze situaţia din regiunea transnistreană. FOTO: captură youtube
În film se dă de înţeles că Chişinăul vrea să destabilizeze situaţia din regiunea transnistreană. FOTO: captură youtube

Un material de propagandă difuzat de un post de televiziune din stânga Nistrului prezintă trupele ruseşti staţionate în raioanele de est ale Republicii Moldova drept „soldaţi ai păcii”. În documentarul de 20 de minute, autorii îi prezintă pe aşa-zişii pacificatori ruşi drept nişte bravi soldaţi foarte bine pregătiţi şi încearcă să demonstreze necesitatea aflării militarilor Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană.

Unul dintre argumentele de bază aduse de cei care au creat filmul este faptul că Ucraina a denunţat acordul privind tranzitul pe teritoriul său a forţelor militare ruseşti staţionate în Republica Moldova şi că Aeroportul Internaţional Chişinău este ”o cetate interzisă militarilor ruşi”, dat fiind că aceştia sunt expulzaţi în permanenţă. Totodată ei susţin că înlocuirea militarilor ruşi din zona de securitatea cu o misiune internaţională de pacificatori ar fi una ”contraproductivă” şi că aceasta nu ar fi în stare să asigure pacea în regiune.

Ca şi în alte materiale propagandistice create în stânga Nistrului, documentarul prezintă Republica Moldova drept agresor. În acest sens, se spune că reprezentanţii Chişinăului din Comisia Unificată de Control blochează tot mai des lucrările acesteia şi că ”devine tot mai dificil să te înţelegi cu ei”. În acelaşi timp se dă de înţeles că Chişinăul încearcă să provoace destabilizarea situaţiei din regiune şi reluarea conflictului armat.

Cu toate acestea autorii filmului se contrazic pe ei înşişi – în timp ce ideea de bază este că militarii ruşi sunt o misiune de pacificare străină şi neutră, câţiva dintre aşa-zişii politilogi intervievaţi menţionează că ”pacificatorii” ruşi sunt parte din cultura şi societatea din stânga Nistrului şi sunt niştre străini ci ”oameni de-ai noştri”.

În finalul fimului se vorbeşte de Armata a 14-a. Aceasta este lăudată pentru mai multe lupte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial printre care şi operaţiunea Iaşi-Chişinău şi se menţionează că ea este cea care ”a oprit războiul din transnistria în 1992”.

Totodată, mai nou, dintr-un scenariu de luptă reconstituit de forţele ruse şi prezentat în material, aflăm că la 19 iunie 1992, când la Tighina situaţia devine explozivă, poliţiştii moldoveni au fost cei care au atacat şi bombardat oraşul. De partea cealaltă, evident, soldaţii ruşi sunt prezentaţi asemeni unor eroi, „soldaţi ai păcii”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite