Vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană: Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, declară că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul României în contextul aderării țării la Uniunea Europeană, declarația fiind făcută în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române de la București. 

Gherasimov întreprinde o vizită în perioada 24-25 iulie la București. FOTO: Facebook
Gherasimov întreprinde o vizită în perioada 24-25 iulie la București. FOTO: Facebook

„Am discutat ce urmează pentru Republica Moldova. Urmează să ne dublăm eforturile şi mizăm în continuare pe sprijinul României, cu expertiza şi experienţa pe care deja o împărtăşim cu autorităţile de la Chişinău, pentru a avansa pe drumul nostru european. Ştim că progresele vor depinde în cea mai mare măsură de modul cum valorificăm această oportunitate istorică şi credem cu tărie într-un proces de extindere bazat pe merite ale fiecărui stat”, a declarat vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu şi de viceprim-ministrul pentru integrare europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei Ucrainei, Olha Stefanishina. 

,,Prietenul la nevoie se cunoaște”

Oficialul de la Chișinău a mai afirmat că experienţa României privind aderarea la Uniune, dar și șansa „de a avea acces nemijlocit la acquis-ul comunitar în limba română” vor ajuta mult țara sa în drumul său spre UE.

,,Nu ne dorim scurtături şi nu ne dorim condiţii speciale. În cele din urmă, noi nu facem reformele pentru UE sau de dragul reformelor, ci pentru că ne-am angajat să construim un stat bine guvernat, cu administraţie publică eficientă, cu o justiţie independentă şi funcţională, cu o economie puternică şi digitală. În acest context, România ne este alături la fiecare pas, pentru a ne asigura că reuşim să implementăm ceea ce ne-am propus”, a mai menționat Cristina Gherasimov.

Totodată, vicepriministrul moldovean pentru Integrare Europeană a mulţumit diplomaţiei române pentru „sprijinul constant” şi „promovarea parcursului European”, subliniind contribuţia Bucureștiului la startul negocierilor de aderare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina.

„Este încă o dovadă că prietenul la nevoie se cunoaşte. Noi am avut parte de un ajutor substanţial din partea României atunci când ne-a fost mai greu: de la suportul în perioada crizei energetice la fonduri ce au permis implementarea de proiecte în cadrul programului 'Satul european'. Vă mulţumim mult pentru acest generos ajutor, care este şi unul necondiţionat”, a conchis Cristina Gherasimov.

Negocierile de aderare, deschise în iunie

În data de 25 iunie, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare atât cu Republica Moldova, cât și cu Ucraina în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.

În timpul primei conferinței interguvernamentale Uniunea Europeană - Republica Moldova,  țara candidată la aderarea la UE a acceptat ,,cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri”.

Aceasta a avut loc cu participarea celor 27 de state membre ale UE, acestea fiind reprezentate de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene, dar și delegația de la Chișinău.

În data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Dar la masa de tratative cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot fi îndelungate, iar durata lor variază în funcție de mai multe aspecte. De exemplu, în cadrul de negocieri al Ucrainei este prevăzută condiția cu privire la asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”, dar i se solicită și adoptarea unui plan de acțiuni pentru apărarea drepturilor minorităților.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite