UPDATE Statutul de aliat non-NATO pentru Moldova, Ucraina şi Georgia este incert. Rusia ameninţă cu o invazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" va fi aprobată, atunci Rusia va trebui să trimită oficial trupe în Ucraina.
Dacă "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" va fi aprobată, atunci Rusia va trebui să trimită oficial trupe în Ucraina.

Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014". Nu este clar, însă, dacă Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au obţinut statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO. Surse citate de Agenţia France-Presse susţin că în ultimul moment a fost scos din proiectul de rezoluţie.

UPDATE Statutul de aliat non-NATO pentru R.Moldova ar fi fost eliminat in extremis din versiunea adoptată de cele două camere ale Congresului SUA, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, joi, de Camera Reprezentanţilor şi de Senat; conform procedurilor de lucru, versiunea finală va trebui să treacă din nou prin Senat.

Însă, potrivit AFP, textul a fost modificat in extremis şi nu mai menţionează acordarea statutului de aliat non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Amendamentul probabil are rolul de a garanta adoptarea textului.

Deputat rus: Rusia va trebui să trimită oficial trupe în Ucraina

"Ukraine Freedom Support Act S.2828 tocmai a fost adoptat cu unanimitate de Senat", a anunţat Damon M. Wilson, un consilier pentru politică externă şi vicepreşedintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un think tank cu activitate în domeniul politicilor publice cu sediul în Washington. El adaugă că, pentru a deveni lege, proiectul este necesar să fie adoptat şi de către Camera Reprezentanţilor.

Deputatul rus Mihail Emelianov a declarat pentru Russia Today că în cazul în care "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" va fi aprobată, atunci Rusia va trebui să trimită oficial trupe în Ucraina.

560 milioane dolari pentru Ucraina

Proiectul legislativ a fost elaborat de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Robert Menendez (democrat) şi Bob Corker (republican). "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" prevede sancţiuni extinse în domeniile energetic, militar şi financiar contra Rusiei şi aliaţilor acesteia, acordarea statutului special de aliaţi non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei şi acordarea unei asistenţe armatei ucrainene şi refugiaţilor.

Potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), textul autorizează acordarea în perioada 2015-2017 a unei asistenţe în valoare totală de 560 de milioane de dolari (aproape 451 de milioane de euro) Ucrainei şi regiunii. În plus, Statele Unite conferă Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situaţie care ar urma să faciliteze transferul de armament american acestor ţări. RIA Novosti scria că acest statut ar permite chiar transferul de muniţie cu uraniu sărăcit.

Prin  "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014" preşedintele Barack Obama este autorizat să livreze Ucrainei arme defensive, printer care arme antitank, cu ”scopul de a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Kievul îşi măreşte armata

Ucraina, angajată într-un conflict armat cu separatişti proruşi din estul ţării, intenţionează să recruteze 40.000 de militari în 2015 şi să-şi dubleze bugetul militar, a declarat vineri ministrul Apărării Stepan Poltorak, conform Mediafax.

"Preconizăm ca în 2015 să chemăm 40.000 de oameni şi să formăm 10.500 de persoane care vor lucra pe bază de contract", a declarat Stepan Poltorak într-o intervenţie în Parlamentul ucrainean.

După ce a renunţat la serviciul militar obligatoriu în octombrie 2013, Ucraina a revenit la acest sistem în mai, după două luni de la anexarea Crimeei de către Rusia şi în contextul luptei împotriva rebeliunii separatiste proruse în estul ţării, susţinute militar de Rusia potrivit Kievului.

În 2013, Ucraina a recrutat cel puţin 25.000 de persoane. Ministrul a anunţat că bugetul alocat forţelor armate se va dubla în 2015 şi va atinge suma de 50 de miliarde de grivne (2,4 miliarde de euro).

Poltorak a adăugat că numărul militarilor va creşte anul viitor la 250.000, faţă de 232.000, cât este în prezent, şi că vor fi create noi unităţi, inclusiv "forţe însărcinate cu operaţiuni speciale". În 2013, forţele armate ucrainene numărau 130.000 de oameni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite