Uniunea Europeană investește în apărarea Republicii Moldova. Antonio Costa spune ce suma va fi alocată în 2025
0Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a afirmat că Uniunea Europeană va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru consolidarea capacităților de apărare, anunțul fiind făcut în timpul vizitei sale la Chișinău.

,,Noi am creat facilitatea europeană pentru pace. Este un instrument foarte important care este menit să sprijine capacitățile de apărare a diferitor țări. Moldova este cel de-al doilea beneficiar ca și dimensiuni al acestui instrument european de pace. 137 de milioane de euro, deocamdată, au fost oferiți pentru a spori capacitățile de apărare în Republica Moldova și-n acest an, 2025, vom oferi încă 60 de milioane de euro pentru a spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova”, a menționat Antonio Costa.
,,O nouă veste bună”
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a subliniat că cele 60 de milioane de euro, destinate întăririi securității și apărării Republicii Moldova în 2025, vor fi alocate din Instrumentul European pentru Pace.
,,Este o nouă veste bună pentru Moldova, după sprijinul de 1,9 miliarde de euro pentru investiții și reforme pe care l-am agreat la nivel european acum două săptămâni.Uniunea Europeană este acum alături de Republica Moldova mai mult decât oricând în istoria sa. Chișinăul a devenit o destinație frecventă pentru liderii europeni, iar Moldova continuă cu pași siguri pe drumul european.Toate aceste lucruri se datorează președintei Maia Sandu, guvernării pro-europene de la Chișinău și tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au respins șantajul rusesc și au ales drumul european”, a notat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Antonio Costa, în vizită la Chișinău
În data de 3 martie, președintele Consiliului European, Antonio Costa, întreprinde o vizită la Chișinău cu ocazia împlinirii a 3 ani de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.
Oficialul european a afirmat că se încearcă subminarea parcursului european al Chișinăului prin șantaj, atacuri hibride și falsuri.
,,Unii încearcă să submineze parcursul Moldovei spre progres, spre prosperitate, spre stabilitate, folosind șantajul energetic, știrile false, atacurile hibride, însă cetățenii Republicii Moldova s-au ridicat ferm și și-au consolidat alegerea: parcursul european al țării, menționând acest lucru în referendumul care a avut loc doar câteva luni în urmă. Uniunea Europeană a demonstrat deja că este alături de cetățenii Moldovei în timpuri de provocări și crize. Puteți miza pe noi, suntem un partener de încredere, un partener previzibil. Uniunea Europeană și Republica Moldova vor continua să pledeze ferm pentru pace, muncind umăr la umăr pentru un viitor comun, dar în baza propriilor condiții, fără niciun fel de ingerințe și fără ca cineva să decidă pentru voi”, a afirmat Antonio Costa.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, la mai bine de o săptămână de la începerea războiului din Ucraina. Chișinăul a obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Kievul.
Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.
Însă, la masa de tratativelor, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și putând dura mult, durata acestora variind în funcție de mai multe aspecte.