Unii primari spun că va fi problematic să identifice mediatori de etnie romă cu studii medii generale complete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probleme romilor au fost discutate astăzi la Ministerul Muncii FOTO Tudor Iovu
Probleme romilor au fost discutate astăzi la Ministerul Muncii FOTO Tudor Iovu

Accesul la educaţie, la sănătate, asistenţa socială şi la locurile de muncă sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă cetăţenii de etnie romă din Republica Moldova.

„Deşi copii romi sunt interesaţi să înveţe, părinţii nu-şi permit să-i trimită la şcoală, pentru că nu au surse financiare să închirieze cărţile, să cumpăra rechizite şcolare. Atunci discutăm cu directorul instituţiei de învăţământ şi solicităm să-i scutească de achitarea taxei pentru cărţi“, ne explică Elena Radiţa, mediator social din anul 2009.

Aceasta susţine că lucrează mai mult în bază de voluntariat. „Mi-am dorit să ajut persoanele de aceeaşi etnie cu mine să se integreze mai uşor în societate“, susţine femeia.

Potrivit preşedintelui Organizaţiei Tinerilor Romi „Tarnarom“, Marin Alla, mediatorii activează în bază de voluntariat deja de zece ani. „Am găsit bani şi le-am oferit salarii de 500-600 de  lei, dar care au fost achitate doar 3-4 luni. De multe ori asistenţii sociali din sate spuneau că nu se pot apropia de casele romilor pentru că se tem de câini şi de stăpânii animalelor. Mediatorul va fi persoana care va intermedia între instituţiile statului şi comunitatea romă şi va ajuta ambele părţi“, afirmă Alla.

Acesta totuşi spune că s-ar putea să apară situaţii când primarii vor încerca să folosească mediatorul în scopuri politice. „Această persoană trebuie să reprezinte comunitatea, nu un grup sau un clan de romi. A fost înregistrat un asemenea caz în satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, dar a fost schimbat mediatorul“, comunică reprezentantul organizaţiei.

Pe de altă parte, Elena Bodnarenco, primarul de Soroca spune că o provocare va fi identificarea mediatorilor de etnie romă, care să aibă studii medii generale. „Am ridicat această întrebare şi s-ar putea ca în unele localităţi să alegem mediatori din rândul persoanelor care vor depune actele, chiar dacă nu vor avea studii complete. Noi avem nevoie de aceşti mediatori, pentru cei circa 5.000 de romi de la noi. Pe moment, doar o singură persoană activează“, spune Bodnarenco.

Ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga crede că prin implementarea acestui proiect se va reuşi  şcolarizarea, respectarea drepturilor sociale şi economice ale cetăţenilor de etnie romă.  „Este un pas curajos din partea noastră. Ne propunem să le oferim un salariu de 1.500 de lei“, susţine Buliga.

Precizăm că începând cu aces an, 15 mediatori comunitari vor începe să activeze în 14 localităţile în care numărul romilor este de cel puţin 150 de persoane.

Această funcţie va fi ocupată de o persoană de etnie romă şi se va institui la decizia consiliului local din localităţile respective. Candidaţii vor fi selectaţi de o comisie, creată de primari.

Pentru funcţionarea acestor mediatori au fost prevăzute 462.000 de lei. Republica Moldova are nevoie de 48 de mediatori, pentru cele 44 de localităţi, care vor fi angajaţi începând cu 2014.

Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc aproximativ 15.000 de persoane de etnie romă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite