Suplimente pentru cei cu pensii mai mici de 1.300 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 90% din pensionari primesc pensii mai mici decât minimul de existenţă FOTO Tudor Iovu
Peste 90% din pensionari primesc pensii mai mici decât minimul de existenţă FOTO Tudor Iovu

Deputaţii au votat unanim un proiect de lege ce prevede că toate pensiile vor fi indexate cu 6,75% de la 1 aprilie, iar cele care şi după asta nu vor depăşi suma de 1.300 lei vor fi majorate cu încă 8,25%

Deputaţii au anunţat că legea aprobată este rezultatul activităţii unui grup parlamentar creat special pentru examinarea şi comasarea a cel puţin patru proiecte propuse la acest subiect de mai multe fracţiuni, dar şi de către Guvern. În final însă a fost votat proiectul Guvernului.

Conform legii, toate pensiile vor fi indexate cu 6,75% de la 1 aprilie curent, iar cele care după indexare nu vor depăşi suma de 1.300 lei vor fi majorate cu 8,25%. De asemenea, deputaţii au susţinut şi creşterea cu 10,4% a pensiilor militarilor şi angajaţilor MAI.

De indexare vor avea parte toţi cei circa 630.000 de pensionari, iar de majorare - aproximativ 88% din totalul beneficiarilor.

De unde au apărut bani la buget

Totodată, documentul prevede acordarea din 1 aprilie a unui sprijin financiar lunar pentru diverse categorii de pensionari. Astfel, de un supliment de 90 lei vor beneficia deţinătorii de pensii integrale, iar persoanele care au contribuit la fondul de asigurări sociale mai puţin de 30 de ani vor primi lunar câte 50 de lei. Ajutoare financiare de 50, 60 şi 90 de lei au fost prevăzute şi pentru persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de severitatea dizabilităţii.

Pentru suplimentarea pensiilor, Guvernul a reuşit să găsească circa 450 de milioane de lei. Chiar dacă a fost votat, practic, în unanimitate, documentul a provocat mai multe discuţii în Parlament, replici dure şi acuzaţii de populism.

Viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş, a declarat în cadrul şedinţei că majorările sunt posibile pentru că au fost identificate resurse suplimentare în valoare de 450 de milioane de lei. Oficialul n-a reuşit să explice de unde au apărut brusc bani în bugetul de stat.

I-a venit „în ajutor“ cu explicaţii deputata PCRM Oxana Domenti: „Banii pentru majorarea pensiilor au fost economisiţi de Guvern din contul excluderii compensaţiilor nominative din sistem şi acordării unei asistenţe sociale mai mici. De fapt, ar trebui să le spuneţi oamenilor că nu e vorba de o majorare, ci de plata unui supliment financiar, care nu se ştie dacă va mai fi şi după 31 decembrie 2013“, a declarat parlamentara comunistă.

În aceeaşi cheie a vorbit şi deputatul socialist Igor Dodon, care a presupus că de la 1 ianuarie 2014 s-ar putea întâmpla ca pensionarii să nu mai beneficieze de aceste adaosuri. „De unde veţi lua bani? Or, suma de 450 de milioane de lei este doar pentru acest an“, a întrebat Dodon. Liderul socialiştilor a menţionat şi necesitatea unei rectificări bugetare.

În replică, Vladimir Hotineanu, preşedintele comisiei parlamentare pentru protecţie socială, a precizat că la elaborarea bugetelor pentru anul 2014 se va ţine cont de sumele necesare pentru plăta unor pensii mai mari.

Unii vor fi nedreptăţiţi

Parlamentara comunistă Galina Balmoş a menţionat că prin aceste modificări vor fi nedreptăţiţi mai mulţi pensionari. „După 1 aprilie, cei care aveau pensii de 1.310 lei se vor pomeni că primesc mai puţin decât cei care primeau câte 1.290 de lei. Totodată, de aceaste suplimente nu vor beneficia nici cei care vor ieşi la pensie după 1 aprilie 2013. Din păcate, asistăm la un show care demonstrează că, de fapt, se fac pregătiri pentru alegeri“, a constatat ex-ministrul Protecţiei Sociale. Conform unor estimări, într-o astfel de situaţie se vor pomeni circa 30.000 de pensionari.

91%, sub minimul de existenţă

Cota pensionarilor care primesc mai puţin decât minimul de existenţă de 1.311 de lei era la începutul anului de 91%. Pentru a le suplimenta pensiile, vor fi alocate 436 de milioane de lei din Bugetul Asigurărilor Sociale şi 14 milioane din bugetul de stat.

Un nou sistem de indexare a pensiilor

Parlamentul a votat ieri, în prima lectură, un proiect de lege ce prevede introducerea unui nou sistem de indexare a pensiilor, de pe urma căruia vor avea de câştigat cei cu retribuţii mai mici de 1.500 de lei - circa 95% din pensionari.

„Ne propunem să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În cazul pensionarilor care primesc până la 1.500 de lei, indexarea va fi de 9%, iar dacă pensia e mai mare, indexarea va fi de 5%. Prin urmare, pensiile mici vor creşte mai repede, iar pensiile mari vor avansa mai lent“, a explicat deputatul democrat Adrian Candu.

Iniţiativa a fost criticată dur de comunişti. „E un model sofisticat, ce nu se regăseşte în alte ţări. Premisa de la care porneşte este una greşită. E un mit că pensiile mari cresc mai repede decât cele mici. În ultimii ani decalajul dintre ele s-a redus de la zece ori la şase ori“, a declarat deputata PCRM Oxana Domenti.

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, i-a sărit în ajutor colegului său de fracţiune, Adrian Candu: „În urma aplicării acestui model, micşorăm decalajul şi contribuim la combaterea sărăciei“. În prezent, toate pensiile, indiferent de mărime, sunt indexate cu un coeficient unic. Experţii susţin că sistemul existent generează inechitate socială, deoarece toate pensiile cresc în acelaşi ritm.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite