Strângere de fonduri pentru o creşă socială
012 copii din familii social vulnerabile, cu vârsta până la 3 ani, vor putea beneficia de serviciile unei creşe sociale în oraşul Bălţi. În acest sens, Organizaţia CCF Moldova - Copil, Comunitate, Familie, a lansat o campanie de strângere de fonduri reprezentată printr-o platformă online, numită „Rostul Postului”, transmite IPN.
Platforma reprezintă un restaurant virtual, unde oamenii sunt încurajaţi să-şi aleagă felurile de mâncare preferate, teoretic, să renunţe la ele timp de o zi sau mai mult timp, pentru a dona contravaloarea acestora în susţinerea creării creşei sociale. Toţi doritorii pot face acest lucru accesând www.rostulpostului.md, până pe data de 16 aprilie.
Preşedintele organizaţiei CCF Moldova - Copil, Comunitate, Familie, Liliana Rotaru, spune că serviciul respectiv, în condiţiile în care mai mulţi copii de la noi din ţară suferă de sărăcie, le oferă posibilitatea mamelor care sunt în situaţii dificile, îşi cresc singure copiii, care nu au avut un loc de muncă legal şi cresc copiii doar cu îndemnizaţia oferită de stat, să-şi găsească un loc de muncă.
„Se face o evaluare şi doar cazurile sociale ajung la aceste servicii. Mămicile pentru care nu există altă soluţie, care nu au familie – o mamă, un soţ sau un partener care poate avea grijă de copil. Capacitatea unei creşe este de 10-12 locuri, dar pe parcursul unui an pot trece şi 20 de copii”, a spus Liliana Rotaru.
Potrivit preşedintei CCF, pentru ca un părinte solitar să poată beneficia de serviciul creşei sociale, trebuie să interacţioneze cu autorităţile tutelare. Dacă ajunge la direcţia asistenţă socială şi spune că nu se mai descurcă şi nu are altă soluţie decât să-şi dea copilul la internat, autoritatea tutelară, dacă are acest serviciu, se consultă cu părintele, oferindu-i posibilitatea ca, timp de 6 luni, copilul să meargă la creşă, în timp ce părintele se angajează în câmpul muncii.
„Angajarea în câmpul muncii, aducerea şi luarea copilului la timp, înscrierea lui la grădiniţă chiar dacă copilul are 8 luni, ca mai apoi să ai siguranţa că la 3 ani el va merge la grădiniţă. Toate acestea educă şi mama un pic, să muncească, să fie grijulie cu copilul, să-şi planifice viaţa”, a specificat Liliana Rotaru.
Coordonatoarea de programe BERD, Veronica Arpintin, a menţionat că BERD va susţine acest proiect, dublând suma acumulată. „Aceşti copii sunt cei mai mici, cei mai neajutoraţi şi sunt, din păcate, cei mai neprotejaţi de către statul nostru”, a spus Veronica Arpintin.
Costul de întreţinere a creşei va fi asigurat de stat. Pentru dotare, reabilitare şi renovare sunt însă necesare cel puţin 10-12 mii de euro.
În Moldova sunt şapte creşe sociale, dintre care cinci au fost create cu suportul CCF Moldova.