Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a anticipat riscurile de destabilizare a pieţei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca de economii

Serviciul de Informaţii şi Securitate continuă investigaţiile de competenţă în cazul situaţiei celor 3 bănci în vederea elucidării integrale a cirumstanţelor în care au avut loc tranzacţii frauduloase, a declarat directorul adjunct al SIS, Vadim Vrabie, în cadrul audierilor din plenul Parlamentului.

Vrabie a menţionat că SIS a anticipat cu mult timp înainte riscurile de destabilizare a pieţei financiare şi despre aceste pericol a informat în repetate rânduri autorităţile decizionale ale statului, transmite IPN. „SIS a dispus investigarea aspectelor unei potenţiale implicări a factorului extern şi a altor organizaţii cu interese subversive în declanşarea unei crize în sistem, pericol despre care am informat în repetate rânduri autorităţile decizionale ale statului. Menţionez că serviciul a anticipat cu mult timp înainte riscurile de destabilizare a pieţei financiare, iar în consecinţă a economiei şi a situaţiei social-politice din Republica Moldova”, a notat Vadim Vrabie.

Vicedirectorul SIS a menţionat că în comun cu Procuratura Generală a iniţiat măsuri în vederea tragerii la răspundere a persoanelor care intenţionat au făcut declaraţii publice şi au săvârşit alte acţiuni care au dus la divulgarea informaţiei ce conţine secret de stat. În acest caz a fost intentată o cauză penală pentru divulgarea secretului de stat, iar în prezent sunt derulate acţiuni de urmărire penală şi speciale de investigaţie în acest sens. Totodată, urmează a fi identificate persoane dubioase, în special fiind vorba de persoane străine şi companii străine implicate în schema tranzacţiilor.

Potrivit lui, până acum au fost efectuate verificări în privinţa mai multor persoane, însă mersul lor, dar şi mai multe detalii referitor la acest caz nu pot fi făcute publice, fiind invocat secretul anchetei. De asemenea, sunt efectuate cercetări tehnice privind circulaţia electronică a informaţiei, iar aceste măsuri necesită timp, situaţie impusă de procedurile tehnice şi cele procesuale, fiind necesare şi comisii rogatorii în străinătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite