Șeful diplomației de la Chișinău: Cea mai bună și sigură modalitate de a asigura pacea e integrarea în spațiul european

0
Publicat:

Nicu Popescu susține că securitatea, democrația și libertatea țării e garantată prin integrarea în spațiul european, iar obiectivul autorităților e pregătirea Rep. Moldovei pentru negocierile de aderare la UE.

Nicu Popescu susține că integrarea țării în UE este modalitatea de a asigura pacea. FOTO: Arhivă
Nicu Popescu susține că integrarea țării în UE este modalitatea de a asigura pacea. FOTO: Arhivă

,,Obiectivele noastre pentru restul anului sunt clare, pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar și lansarea unor noi măsuri și acțiuni care ancorează mai ferm ca niciodată țara noastră în spațiul european”, a spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Nicu Popescu a făcut declarația după o întrevedere cu un grup de ministre și secretare de stat din mai multe țări europene, aflat în vizită în Republica Moldova. 

,,Această vizită a reprezentanților a opt state partenere ai Republicii Moldova, partenere în procesul nostru de integrare europeană denotă un mesaj puternic de susținere pentru țara noastră, pentru societatea noastră în parcursul nostru european. Și prin această vizită simbolică atât pentru aspirațiile europene, cât și în această zi simbolică de 8 Martie, doamnele ministre, împreună cu, evident, noi, Republica Moldova, subliniem și importanța egalității de gen. Această vizită, evident, vine și în contextul situației foarte dificile în care se află regiunea noastră ca urmare a agresiunii brutale Federației Ruse contra Ucrainei”, a menționat șeful diplomației din țara vecină. 

UE, alături de Moldova

 Iar reprezentanții UE au reiterat faptul că rămân alături de Republica Moldova.  ,,Faptul că ne aflăm astăzi aici reflectă că Uniunea Europeană este cu Republica Moldova. Noi ne bucurăm de legături profunde și rămânem angajați în continuare pentru extinderea cooperării”, a declarat ministra pentru Afaceri Europene a Suediei, Jessika Roswall. 

Din grupul de ministre și secretare de stat fac parte reprezentante ale Austriei, Bulgariei, Franței, Germaniei, Liechtensteinului, Lituaniei, României, Suediei și Ungariei. Tot astăzi, acestea s-au întâlnit cu președinta, Maia Sandu, iar discuțiile s-au axat pe parcursul european al Republicii Moldova și progresele realizate de țară în ultimul an. 

Maia Sandu, alături de reprezentante ale unor state din UE FOTO Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, alături de reprezentante ale unor state din UE FOTO Facebook Maia Sandu

Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, în vara anului trecut. Decizia a aparținut şefilor de state şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European.

Între timp, statul a fost amenințat de Kremlin cu scenariul ucrainean. Iar lidera de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Rusiei au negat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite