Securitatea Chișinăului, modernizată de Uniunea Europeană. Va oferi echipamente de interceptare a dronelor
0Uniunea Europeană va oferi echipamente de interceptare a dronelor Republicii Moldova, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în contextul în care, în ultima perioadă, au fost depistate mai multe aparate de zbor, dar nu au fost detectate din cauza lipsei echipamentelor adecvate.
Șeful diplomației de la Chișinău, Janis Mazeiks, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi echipamente de interceptare a dronelor, evitând să spună clar când acestea vor fi furnizate Republicii Moldova.
„Este clar că aceste acțiuni (n.r-căderea dronelor) reprezintă o violare a spațiului aerian și a statutului de neutralitate. Este important ce poate face Republica Moldova pentru a preveni aceste situații. În acest context, pot sublinia susținerea Uniunii Europene pentru forțele armate ale Republicii Moldova în ultimii trei ani. Au fost oferite multe echipamente non-letale și vom furniza și echipamente pentru protecție antiaeriană. Este vorba despre un sistem de interceptare a dronelor”, a afirmat Janis Mazeiks în cadrul unei emisiuni a postului public de radio.
Drone rusești pe teritoriul Republicii Moldova
De la începutul războiului din Ucraina și până acum, mai multe drone au fost găsite pe teritoriul statului vecin.
De exemplu, pe parcursului lunii noiembrie, patru aparate de zbor au fost descoperite în raioanele Criuleni, Căușeni și Râșcani, precum și în Capitală.
Potrivit Chișinăului, acestea sunt „aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed de origine rusească” și nu conțin explozibil.
Fără radare de interceptare a dronelor
În contextul acestor cazuri, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că țara sa dispune în prezent de peste 20 de sisteme de detecție învechite, care nu detectează dronele.
,,Armata Națională are în dotare peste 20 de sisteme diferite de radare, numai că ele au altă destinație: depistarea țintelor convenționale, cum ar fi avioane, rachete balistice care înainte se foloseau la altitudini înalte, dar acum tactica s-a schimbat și, respectiv, rachetele au evoluat, radarele nu le pot depista. Aceste sisteme sunt anii 60-80. Au fost concepute pentru cu totul altfel de război”, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi.
Autoritățile moldovene întreprind măsuri pentru achiziționarea atât a sistemelor de detectare, cât și a celor de distrugere.
,,Identificăm posibilități de achiziționare a noilor sisteme care ne vor permite identificarea și înștiințarea la timp a cetățenilor despre posibil pericol. Procesul de identificare, inclusiv de contractare deja a avut loc. Durează procesul de achiziție și livrare. Eu voi veni cu precizări, dar nu în detalii pentru că acestea sunt niște date tehnice pe care inamicul le poate folosi împotriva noastră. Vorbim despre două sisteme: sistemul de observare și sistemul de nimicire a acestor. Lucrăm în paralele și vom veni cu măsuri eficiente pentru protejarea cetățenilor”, a mai menționat oficialul de la Chișinău.
Anatolie Nosatîi afirmă, de asemenea, că țara sa are nevoie de cel puțin trei radare, pe lângă sistemul de apărare aeriană achiziționat în 2023 din Franța care ,,detectează, dar în funcție de unde se află. Are raza sa de acțiune și date tactico-tehnice pentru anumite ținte”.
,,Avem nevoie de trei radare de tipul GM200, GM- 400 și 2-3 radare mai performante pentru a identifica țintele strategice, balistice”, a conchis oficialul.
Rusia nu recunoaște
Iar Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAI) a transmis ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă de protest față de încălcarea spațiului aerian, subliniind că ,,este o încălcare gravă și un gest neprietenos”.
În replică, Kremlinul, prin intermediul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a negat că dronele căzute sunt rusești, subliniind că nu există dovezi în acest sens.